Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kosolkowa Pasja

Kosolkowa Pasja

kosolka 09:12, 18 sty 2015

Kasya napisał(a)
Olu, tobie sie podobaja szmaragdy ?

Średnio szczerze mówiąc Nie mam na razie ani jednego. Wszyscy dookoła mówią czemu nie obsadziliśmy działki dookoła thujami, przecież to tak fajnie osłania i w goóle, ale ja sie strasznie broniłam Dlatego mamy brzozy, modrzewie i świerki, wolę taką naturalność. Na tej rabacie po prostu nie wiem co innego - dziewczyny radziły zeby były jakies wyższe zielone punkty a szmaragdy są dość wąskie. Cisy oczywiście też, tylko jakoś mi sie wydaje ze niezbyt ładnie pojedynczo sie prezentują.. To kwestia do dyskusji, jak wszystko jeszcze
malkul 10:12, 18 sty 2015

podczytuję
ja mam u siebie przy tarasie Calamagrostis ×acutiflora 'Karl Foerster'. trzcinnik ostrokwiatowy 'Karl Foerster'.
Bardzo go lubimy, szybko rusza juz wisoną go widać, w tym roku zlapal rdzę ale pytałam u Sławnego Mariusza surowińskiego i mówił że z reguły nie chorują a tego roku wszędzie miały rdzę.
Po dużych uleach się kladł ale za dwa dni stał juz prosto. do dziś stoi ładnie więc moge go z czystmy sumienie polecić. ładny architektoniczny słup tworzy, nasz taras ładnie przeslonił delikatną mgiełką.
Mala_Mi 10:27, 18 sty 2015

Ola.... możesz posadzić cisa kolumnowego... wyglądają fajnie i są do cienia. Ja osobiście też nie jestem fanem tuj.... ale widzę, że tam chciałaś dać tuje.. to poszłam tym tropem.
Patrz co wyszperałam.... na tę rabatę to się nie nadaje, bo dereń rośnie wysoko.. ale dereń z cisem... i trawkami fajne zestawienie

Można posadzić graba zamiast tuj.... jako drzewko, albo kształtowany żywopłot... tylko graby wolą glebę zasadowa.. a horti kwaśną. Gdzieś u dziewczyn mi mignęły takie inspiracje.

Na rabacie możliwości są ograniczone z powodu cienia....

A może jakieś tujki/trzmieliny na pniu? Na wysokim pniu?
Dobrze jakby jakie specjalistki tu zajrzaly z pomoca... ja swojej ani jednej rabaty nie zrobilam wg planu. Kupowalam co sie podoba a potem szukalam miejsca gdzie pasuje. Tylko plan miała frontowa którą mi zrobiła Danusia.
Ewik 11:26, 18 sty 2015

Ania , "fajne zestawienie" naprawdę fajne
Kasya 11:35, 18 sty 2015

rzeki kolorow, bardzo ladne
kosolka 18:21, 18 sty 2015

Analizując dziś trawy, doszłam do wniosku, że za hort ogrodowymi lepiej sprawdzi się trawa raczej wyprostowana i nie tak bardzo ekspansywna.. Trzcinik overdam lub avalanche powinny dac radę w cieniu. Oba dorastają do ok 1,20-1,50 więc akurat.

kosolka 18:23, 18 sty 2015

Wrócił przymrozek. Rano było biało, temp. ok -2. Dziś końcu rozebraliśmy choinkę Nie lubię jak za długo jest po świętach Ale czekała do kolędy. Ledwo ksiądz wyszedł - a my do dzieła
Ewik 18:24, 18 sty 2015

Zapowiada sie bardzo ciekawie W zeszłym roku posadziłam trzcinniki i śmiałki i są zielone
kosolka 18:26, 18 sty 2015

Gosiu - dziękuję za podpowiedź. Cały dzień myslałam nad trawami

Aniu - nad czymś na pniu rozmyślam. Musiałabym to narysowac, bo nie mogę sobie wyobrazić
kosolka 18:27, 18 sty 2015

Ewik napisał(a)
Zapowiada sie bardzo ciekawie W zeszłym roku posadziłam trzcinniki i śmiałki i są zielone

Ewa, a na jakim stanowisku?