Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kosolkowa Pasja

Kosolkowa Pasja

kosolka 21:45, 19 lut 2015

Tak, taka delikatna. Śliczna I takie "koperkowe" listki ma.
Anusia 21:47, 19 lut 2015

Tak jak napisałaś jest delikatna. Przyszło mi teraz na myśl aby ją z czymś skomponować
Toszka 23:00, 19 lut 2015

Przeczytałam, nadrobiłam i kilka podpowiedzi mi się nasunęło:

Pomidory trzeba sadzić bardzo głęboko (obrywamy dolne liście po to by jak najgłębiej - w ramach rozsądku- zakopać łodygę) i wtedy głęboko się korzenią.
Natomiast jeśli pomidory wybujają z braku słońca i są wiotkie, to mało, że zakopujemy głęboko, to pod skosem. Można potem takiego pomidora poprowadzić w dół, przytrzasnąć do ziemi i ponownie prowadzić ku górze. Ten sposób podpatrzyłam w Holandii.

Pokiełbasiło mi się kto o czym pisał, ale pamiętam szczegóły
Takim szczegółem jest jeszcze plan (jeśli dobrze zrozumiałam) posadzenia świerka w bliskości modrzewia. Nie robimy tego, ponieważ ta dwójka jest ulubiona przez ochojnika.
Viola 23:03, 19 lut 2015

Z tymi pomidorami to ciekawe; ja sobie w tym roku chyba jakieś koktajlowe w doniczki powsadzam i to będzie początek mojego warzywnika
Iwk4 23:09, 19 lut 2015

Straszne, dziś mi dnia zabraknie. Dopiero dobrnęłam do końca zaległości u Oli, czytałam z przerwami godzinę, ciągle wkoło mnie dziś coś się dzieje
U Violi jeszcze nie byłam, podglądnęłam tylko, ze planuje rabatę

M mi zapowiedział, że nie da rady mi zrobić warzywnika w tym roku (przebudowa gospodarczego, brak miejsca) i już myślałam, ze sobie odpuszczę, ale dałyście mi pomysł na warzywniak w doniczkach Będzie mniejszy od zeszłorocznego.
No to poproszę o nazwę pomidorków koktajlowych. Będą na tarasie zamiast kwiatków rosły A koperek posieję między kwiatami
Viola 23:13, 19 lut 2015

Iwk4 napisał(a)
Straszne, dziś mi dnia zabraknie. Dopiero dobrnęłam do końca zaległości u Oli, czytałam z przerwami godzinę, ciągle wkoło mnie dziś coś się dzieje
U Violi jeszcze nie byłam, podglądnęłam tylko, ze planuje rabatę

M mi zapowiedział, że nie da rady mi zrobić warzywnika w tym roku (przebudowa gospodarczego, brak miejsca) i już myślałam, ze sobie odpuszczę, ale dałyście mi pomysł na warzywniak w doniczkach Będzie mniejszy od zeszłorocznego.
No to poproszę o nazwę pomidorków koktajlowych. Będą na tarasie zamiast kwiatków rosły A koperek posieję między kwiatami

Jakieś koraliki czy coś takiego
kosolka 23:39, 19 lut 2015

Toszko, ja (niestety) mam już świerki posadzone z modrzewiami i brzozami. Od dwóch lat.. Wtedy nie wiedziałam o ochojnikach, później już tak. Zaplanowalam teraz zrobić oprysk promanalem, ale nie wiem do końca czy on działa na ochojnika?

Za pomidorowe rady dziękuję Na pewno się przydadzą!
kosolka 23:43, 19 lut 2015

Iwonka, jutro napiszę Ci jakie ja kupiłam pomidorki (nie chce mi się zlazic już na dół z sypialni ).
A ja dziś wieczorem czytam sobie od początku wątek Kasyi Bo przedtem takie tylko wyrywki oglądałam. Równocześnie szukając inspiracji na altanko-pergole dla giardiny. Bo -jakżeby inaczej - mam na nią plan
waldek727 04:51, 20 lut 2015

kosolka napisał(a)
No.. Częściowo I wiem już na przykład co mnie urzeka w kilku moich inspirujących ogrodach. Drzewa i krzewy, dające jakieś zakątki, "kryjówki", przejścia. To muszę u mnie jakoś dopracować. Nie chciałabym mieć ogrodu "niskiego" i "płaskiego".

Olu!
Czyżbyś powracała na 106 stronę swojego wątku?
Ala106 07:16, 20 lut 2015

kosolka napisał(a)
Dla dziewczyn - pokazuję jednoroczną ostróżkę

Śliczna ta ostróżka, chyba też się skuszę .