Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kosolkowa Pasja

Kosolkowa Pasja

kosolka 19:01, 28 lut 2015

O matko, aż parsknęłam!!!!!
kosolka 21:41, 28 lut 2015

Gdybym bukszpanom które teraz rosną pod domem w rzędzie (10szt chyba) zmieniła jednak formę.. Po trzy stożkowate pod oknami. Dodała dwa ML.. Reszta jak jest - czyli od przodu - pas kocimiętki (niskiej), pas szałwii, róże The Fairy naprzemiennie z Artemis i za nimi ostróżki niebieskie.. Obelisk stąd wyleci. Wygląda na rysunku pstrokato ale az tak nie będzie..

I ta o której dzis pisałam - przy tarasie. Załóżmy że obwódka (bukszpan czy trawka niska, żeby była jakaś zbieżność z rabatką po drugiej stronie tarasu), obelisk z giardiną i powojnikiem, na środku dwa albo trzy kuliste bukszpany, the fairy, od tyły wyższa trawka, no i na całości stipa, wśód niej jeżówki albo jarzmianki i werbena pat. Po prawej od obelisku dwie Knrips, wlewające sie na taras. Na pierwszym planie patykowata Royality, która stąd zniknie.

MirellaB 18:34, 01 mar 2015

Podglądam. Nie doradzę, kiepsko się znam.
Kasya 18:41, 01 mar 2015

Tą rabatkę od frontu ładnie narysowalas
Ale ta przy tarasie.... Ja bym się zastanowila czy nie posadzić tam czegoś co troszkę zacieni taras bo tam chyba taka "patelnia" trochę ? Nie przeszkadza ?
kosolka 19:08, 01 mar 2015

Nad tarasem ma być zadaszenie.. Kiedyś.. W nieokreślonej przyszłości.. Mogłaby zostać ewentualnie ta royality, wkomponowana jakoś. Ale nie jestem przekonana. Na marginesie- mi osobiście słońce nie przeszkadza nigdy Na tarasie słońce jest do 14tej max. Zresztą, od moich bohomazow do realizacji długa droga. I tak jestem zadowolona ze przestaje być aż tak chaotycznie
Kasya 19:13, 01 mar 2015

A rozwazałas gdzieś krzewuszki ? Ja się w nich zakochalan 2 lata temu, ale jeszcze mam małe
Wiec chciałam ci na nie zwrócić uwagę
pasjonatkaam... 19:27, 01 mar 2015

Ja też się nie znam więc napiszę jako laik..ja bym powiększyła tą rabate ,moim zdaniem obie rabaty można połączyć i pociągnąć do przedniej nogi bujawki,no i chyba brakuje wyższych roślin ale to moje skromne zdanie..
kosolka 19:36, 01 mar 2015

Mam 5 albo 6 krzewuszek (trzy odmiany, rumba na pewno ale nie pamiętam teraz pozostałych) Oj tu kiedyś były debaty krzewuszkowo- tawulowe.. Dużo ogrodników ich nie lubi. Ze krótko kwitną, że nieciekawe, nieładne po kwitnieniu. Ja mam do krzewuszek sentyment, więc były jednymi z pierwszych zakupow. Trzy są na skarpce wśród innych krzewów ozdobnych (przed skarpka planowane rabaty niższe) a trzy na rabacie oddzielajacej warxywnik od trawnika (czyli części ozdobnej- w przyszłości ) Rosną tu przed tawulami van Heute, w towarzystwie dereni, świerka conica i cyprysika Yvonne, przed nimi jest szpaler vanilek i polar bearow, dojdą tam ML i rozchodniki matrona pod hort. Więc najpierw będą kwiaty tawuly, krzewuszki będą cięte ciut niżej niż tawuly i będą kwiaty później, zanim urosną hort i trawy, no a jak juz będą mniej spektakularne, to piękny przód będzie grał główna rolę. Takie jest moje wyobrażenie, jak będzie- zobaczymy. No, dałaś temat to se popisalam Ale mam gadanego A nic nie piłam
kosolka 19:38, 01 mar 2015

pasjonatkaamatorka napisał(a)
Ja też się nie znam więc napiszę jako laik..ja bym powiększyła tą rabate ,moim zdaniem obie rabaty można połączyć i pociągnąć do przedniej nogi bujawki,no i chyba brakuje wyższych roślin ale to moje skromne zdanie..

Ewka, a jakie obie masz na myśli?
pasjonatkaam... 19:39, 01 mar 2015

tą za bujawką i tą za nią pod oknami