U mnie ma padać od jutra. I chłodniej. Czekamy.
Tymczasem rozmyślałam sobie nad otoczeniem tarasu. Powtarzam się, wiem, ale muszę żeby zobrazować. Po jedenj stronie jest kratka z rózami, do której dodam powojnik i w nogi carex ice dance plus może jakieś delikatne bylinki. Teraz są tam przebiśniegi. Po przeciwnej stronie tarasu posadziłam giardiny 7 szt, miała być druga kratka. Ale nie dawało mi to spokoju. Stwierdziłam że będzie jak w klatce i nie będzie widoku na ogród. Więc dla giardinek szukam innego miejsca (jak niedawno pisałam, marzy mi się pergola z ławką pod nią, giardinę bym tam dała plus powojnik). A przy tarasie zrobiłabym niewielką rabatkę ze stipami, jeżówkami, może jedną the fairy i w narożniku giardina na obelisku. Mam też knirps. Może by pasowała. Do tego może jakieś małe bukszpaniki..
Kolejna rabata
Jest lekkie wzniesienie na którym rosną bzy. Tzn tam jest cały pas krzewów, ma być taki wiejski nieformowany żywopłot - m.in. kaliny, dereń, trzmielina oskrzydlona, leszczyna o ciemnych liściach.. Pod wzniesieniem, pod nimi (pod bzami) chciałabym posadzić budleje, które muszę przesadzić. Czy do budlei będą pasować róże? Mam chopiny w przechowalniku i Clair i Chloe Renaissanse.. Co jeszcze? Jakaś wyższa trawa? Chciałabym sadźca, ale on tam chyba się nie zgra z tymi budlejami..Moze gdzie indziej.
Mam jeszcze dwa derenie elegantssima, kalinę jaśminowca snowbelle, thuję sunkist, thuję rheingold i dwie jednakowe ketmie, które musze przesadzić, ale nie wiem czy coś z tego jeszcze by tam pasowało.