Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród tworzony z pasją

Ogród tworzony z pasją

23:07, 08 lis 2015
Hejka wpadam z rewizytą.
Pięknie tu u Ciebie i jak wspomniałam w moim wątku podziwiam Cię za pracowitość i pasję.
Powiem Ci,że czytam wspomnienia słynnego Ogrodnika Russell Page`a "Edukacja Ogrodnika" i tam pisze,że On też tak jak Ty pasjonował się ogrodem już w tak młodym wieku.

Życzyłabym sobie,żeby mój na razie 4.5 letni syn też tak ukochał ogrodowanie jak Ty gdy będzie już w Twoim wieku.Póki co przedstawiam jego aktualne zainteresowania na łonie natury.

Pozdrawiam i będę zaglądać
Karol99 23:11, 08 lis 2015

Dziękuję za miłe słowa.
Może synek w przyszłości zainteresuje się ogrodnictwem. Ja w jego wieku uwielbiałam samochody wiec wszystko się może jeszcze zmienić.
sylwia_slomc... 23:12, 08 lis 2015

Karol99 napisał(a)

A można je w worku kompostować?
Jeśli tak to musiałbym spróbować.

Zajrzyj do Reni z "Buszując w zbożu i kukurydzy" tam podała przepis na kompostowanie liści w workach....tylko kilka stron się musisz cofnać
Karol99 23:13, 08 lis 2015

O super, zaraz do niej zajrzę.
barbara_kraj... 00:05, 09 lis 2015

Anabell napisał(a)
Basiu- ja zestawiam worki w niewidocznym miejscu i się kompostują przez zimę. Kompostownik jesienią jest zapełniony, wiosną siada i część worków wysypuję.

Dla szybszego rozłożenia można warstwy liści przesypywać mocznikiem. Ja miałam suche guano gołębie i je wykorzystałam. Zlałam pryzmę wodą.
iwka 08:38, 09 lis 2015

Karol wkleję Ci co Toszka mi napisała:

Liście mozna spakować do worków foliowych, sowicie podlać wodą z mocznikiem 5%. Worek związać, podziurawić np. widłami i zostawić do wiosny. Można też wrzucić na kompost jako kołderkę zimową i jeśli nie ma dżdżownic w kompostowniku to także obficie podlać roztworem mocznika (mocznik to azot, a ten przyspiesza m.in. kompostowanie).
Karol99 09:55, 09 lis 2015

barbara_krajewska napisał(a)

Dla szybszego rozłożenia można warstwy liści przesypywać mocznikiem. Ja miałam suche guano gołębie i je wykorzystałam. Zlałam pryzmę wodą.

Dobry pomysł z tymi liśćmi, bo ja niestety nie mam komspostownika, a bardzo żałuję.
Karol99 09:56, 09 lis 2015

iwka napisał(a)
Karol wkleję Ci co Toszka mi napisała:

Liście mozna spakować do worków foliowych, sowicie podlać wodą z mocznikiem 5%. Worek związać, podziurawić np. widłami i zostawić do wiosny. Można też wrzucić na kompost jako kołderkę zimową i jeśli nie ma dżdżownic w kompostowniku to także obficie podlać roztworem mocznika (mocznik to azot, a ten przyspiesza m.in. kompostowanie).

Dziękuję bardzo za informacje. Musze spróbować.
Karol99 10:56, 09 lis 2015

U mnie dzisiaj leje od rana. Bardzo się ciesze, bo podleje wszystkie zimozielone.
AgataBC 11:00, 09 lis 2015

U mnie też leje i też bardzo się cieszę, bo susza straszna..