Witaj, Karolu
Naprawdę masz tylko piętnaście lat?
Zdetronizowałes zatem naszego Sebka, który dotychczas był najmłodszym ogrodomianiakiem na Ogrodowisku
Hortensji ogrodowych nie wyrzucaj, to piękne kwiaty, a w Twoim ogrodzie nie ma wielu kwitnących roślin. Brakuje koloru, ale o tym za chwilę.
Hortensje to są bardzo żarłoczne rośliny. Potrzebują "papu", żeby ładnie kwitnąc. Moim zdaniem, Twoje są nieco niedożywione
Mamy tu specjalistkę od horti ogrodowych (Anabell) i ona poleca dokarmianie prostymi nawozami siarczanem amonu lub saletrą amonową a od fazy pąków także naprzemian siarczanem potasu.
To są nawozy w opakowaniach kilkukilogramowych, ale można je wykorzystać na trawnik i pod iglaki.
Ja ze swej strony polecam także na jesieni usypać kopczyki z kompostu (masz kompost?), zabezpieczy to karpę przed zimnem, a na wiosnę rozgarnąć tylko. Użyźnisz glebę i dostarczysz pokarmu.
Ogród ma ogromny potencjał, świetny szkielet z roślin zimozielonych. Mnie brakuje w nim koloru. Byliny niskie i wysokie, carexy: piękny jest ice dance i Evergold, ale także masa innych.
Powodzenia
Chętnie dzielę się roślinami z każdym, kto po nie przyjedzie, albo odbierze w jakimś umówionym miejscu. Ale nie wysyłam roślin.