Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród tworzony z pasją

Ogród tworzony z pasją

mira 00:35, 23 sty 2016

Karol99 napisał(a)

Bogdziu możliwe ze masz rację. Ja jeszcze nie mam z cleome doświadczenia. Będę siał w tym roku po raz pierwszy.

Ja

Ja też, wysieję dopiero po Wielkanocy chyba będzie ok.
Ta niebieska trawa jest niesamowicie ekspansywna, widziałam w szkółce wsadzoną w takim pokazowym miejscu.

pozdrawiam zimowo.
Makao_J 09:44, 23 sty 2016

Karol99 napisał(a)

Tak, jest to wydmuchrzyca piaskowa. Co masz na myśli pisząc odświeżanie? Chodzi Ci o odmładzanie kępy?

Ekspansywna trochę jest. Mi to akurat nie przeszkadza, co 2 tygodnie wyrwe wszystkie dorosły które wychodzą poza kepę i nie ma problemu. Dla innych może być to uciążliwe. Ja nie znam prostszej w uprawie i o takim pięknym kolorze trawy. Ona urośnie wszędzie i w zasadzie wszędzie pasuje.

Dokładnie o to mi chodziło. O jej rozrost. Bo jak rośnie na plażach to nie zawsze tak ładnie wygląda i myślałam że trzeba ją odmładzać. A kolor i wielkość ma dokładnie idealną. Tak jak mówisz Dzięki
Karol99 09:48, 23 sty 2016

mira napisał(a)

Ja

Ja też, wysieję dopiero po Wielkanocy chyba będzie ok.
Ta niebieska trawa jest niesamowicie ekspansywna, widziałam w szkółce wsadzoną w takim pokazowym miejscu.

pozdrawiam zimowo.

Ale wtedy w domu czy bezpośrednio do gruntu?
Karol99 09:51, 23 sty 2016

Makao_J napisał(a)

Dokładnie o to mi chodziło. O jej rozrost. Bo jak rośnie na plażach to nie zawsze tak ładnie wygląda i myślałam że trzeba ją odmładzać. A kolor i wielkość ma dokładnie idealną. Tak jak mówisz Dzięki

Na plaży jest bardzo nie ładna. Jakaś taka niska, zabiedzona. Jeżeli ją kupisz, to trzymaj ją w ładnej kępie. Bardzo łatwo można ją rozmnożyć. Ja z 2 zrobiłem sobie około 18 nowych.
olga80 10:22, 23 sty 2016

wydmuchrzyca piaskowa ładna z niej trawka muszę i ja u siebie posadzić
Anabell 14:28, 23 sty 2016

Posadziłam kiedyś jedno kłącze wydmuchrzycy na bardzo dobrej ziemi. rozrosła się w wielkie wymiary, poczytałam w info jak jest ekspansywna dwa lata temu usuwałam. rosły obok róże wrosła w korzenie.
W obrębie 2m wykopałam wszystko by jej się pozbyć. korzenie jej idą bardzo głęboko.
wydawało się że wszystkie usunięte, jednak latem następnego r. pojawiły się w kilku miejscach, usuwałam.

Tej minionej jesieni ponownie wykopywałam już w dużo miejscach.
Tak żałuje że w ogóle posadziłam mino że jest ładna kolorem. W tym miejscu gdzie rosła są róże i masę cebulowych czosnki i inne.
Marnują mi się cebulowe bo czosnki wielkie jak garść, gdzie kopne szpadlem to niszczę.
W tym roku mam kupić żel do zniszczenia jej, ale to walka z wiatrakami jak korzenie siedzą głębiej jak na dwa szpadle.

Posadzić w dużych donicach by nie przerastały.
Karol99 15:56, 23 sty 2016

olga80 napisał(a)
wydmuchrzyca piaskowa ładna z niej trawka muszę i ja u siebie posadzić

Mi się osobiście bardzo podoba. Mam ją chyba na każdej rabatce, fajnie wypełnia puste miejsca.
olga80 15:58, 23 sty 2016

Karol99 napisał(a)

Mi się osobiście bardzo podoba. Mam ją chyba na każdej rabatce, fajnie wypełnia puste miejsca.

posadzę ją w dużej donicy
Karol99 15:59, 23 sty 2016

Anabell napisał(a)
Posadziłam kiedyś jedno kłącze wydmuchrzycy na bardzo dobrej ziemi. rozrosła się w wielkie wymiary, poczytałam w info jak jest ekspansywna dwa lata temu usuwałam. rosły obok róże wrosła w korzenie.
W obrębie 2m wykopałam wszystko by jej się pozbyć. korzenie jej idą bardzo głęboko.
wydawało się że wszystkie usunięte, jednak latem następnego r. pojawiły się w kilku miejscach, usuwałam.

Tej minionej jesieni ponownie wykopywałam już w dużo miejscach.
Tak żałuje że w ogóle posadziłam mino że jest ładna kolorem. W tym miejscu gdzie rosła są róże i masę cebulowych czosnki i inne.
Marnują mi się cebulowe bo czosnki wielkie jak garść, gdzie kopne szpadlem to niszczę.
W tym roku mam kupić żel do zniszczenia jej, ale to walka z wiatrakami jak korzenie siedzą głębiej jak na dwa szpadle.

Posadzić w dużych donicach by nie przerastały.

No niestety, trzeba liczyć się z tym, że posadzona raz mimo kopania i usuwania zostanie w ogrodzie już chyba na zawszę. Mi ekspansywność nie przeszkadza tak bardzo, regularnie wyrywam odrosty, jednak trzeba mieć na to czas i niektórzy wolą go przeznaczyć na inne rośliny. Z jednej strony to trochę racji, ale z drugiej nie mogę się jej oprzeć. Nie mógłbym jej usunąć.

Z donicą to fajny patent, mam takie na tarasie i super rosną.
Karol99 16:00, 23 sty 2016

olga80 napisał(a)

posadzę ją w dużej donicy

W donicy też śweitnie rośnie, tylko pamiętaj, mimo tego, że ona doskonale znosi suszę, w donicy musi mieć juz zapewnione odpowiednie warunki wilgotnościowe bo od razu żółknie.