Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród tworzony z pasją

Ogród tworzony z pasją

Karol99 23:46, 20 lut 2016

ren133 napisał(a)
A nie myślałeś żeby zrobić sobie taką rabatę brzozową? Te brzozy rosną tak nieregularnie ... naturalnie Dosadziłbyś derenie, może rozplenice z rozchodnikami skoro tam jest słońce, trochę kulek

Ps Cały czas nie mogę poskładać sobie do kupy tej rabaty

Wiem, to moja wina, ciężko jest ją całą uchwycić.

Myślałem też o miskantach. Planuje dać tam akcenty zimozielone żeby nie było zimą lyso tylko kompletnie nie wiem co.
miskka 08:57, 21 lut 2016

Fajny tu pomysł podała Renata. Wiem, że nie lubisz sadzić kłopotliwych roślin jak bukszpan (ja też - choć jest śliczny cięty w kulkę). To może spróbuj z Thują Danica? Sama mam w planach takie zastępstwo kulek.

Nie zakładam wątku bo wstydziłabym sie tylko. Mam sporo pomysłów na zmiany u siebie i trochę planów na wiosnę, ale już widzę że chyba nie w tym roku... Boleję nad tym, ale różne problemy zaważyły nad marzeniami ogrodowymi :'( Nawet myślałam o swoim wątku po realizacji części nowych założeń, ale nie dam rady...
Kacha123 09:12, 21 lut 2016

Widzę, że się fajna "brzozówka" szykuje Miskanty i rozplenice będą super i jakiś kolorystyczny akcent - berberys orange rocket? red baron?
Karol99 09:53, 21 lut 2016

miskka napisał(a)
Fajny tu pomysł podała Renata. Wiem, że nie lubisz sadzić kłopotliwych roślin jak bukszpan (ja też - choć jest śliczny cięty w kulkę). To może spróbuj z Thują Danica? Sama mam w planach takie zastępstwo kulek.

Nie zakładam wątku bo wstydziłabym sie tylko. Mam sporo pomysłów na zmiany u siebie i trochę planów na wiosnę, ale już widzę że chyba nie w tym roku... Boleję nad tym, ale różne problemy zaważyły nad marzeniami ogrodowymi :'( Nawet myślałam o swoim wątku po realizacji części nowych założeń, ale nie dam rady...

O Danicach myślałem, mam już parę u siebie i bardzo mi się podobają. Są całkowicie bezproblemowe. Zastanawiałem sie tez nad tuja "Golden Tuffet". To taka piękna żółta poduszka
Tylko czy przy brzozkach sobie poradzą? Podlewane będą oczywiście regularnie.

Jeżeli o chodzi o wątek to rozumiem. Stworzyc ogród niestety nie jest łatwo i potrzeba na to wiele funduszy oraz czasu..
Karol99 10:00, 21 lut 2016

Kacha123 napisał(a)
Widzę, że się fajna "brzozówka" szykuje Miskanty i rozplenice będą super i jakiś kolorystyczny akcent - berberys orange rocket? red baron?

A no właśnie berberysy! Koniecznie muszę je dać, jakoś mi wyleciały z głowy
Katkak 10:06, 21 lut 2016

Karol chciałam zdjęcie tego miejsca z trzema brzózkami, ale zrobiłam coś takiego tutaj:

niestety program nie ma wszystkich roślon, więc pomogłam sobie zastępczymi . W każdym razie te niskie krzewy to derenie Ivory Halo, wysokie trawy to morning light, niższe to rozplenice lub stipa, jeżówki, a ta żółta obwódka to turzyca Ice Dance. Potem wrzucę Ci zdjęcie jak obłędnie wygląda stipa z jeżówkami i szałwią omszoną . I tak sobie pomyślałam czy nie kusi Cię, żeby z jednej sosny zrobić niwaki? Przecież masz ich od groma. Widziałeś jakie cudo Ewa zrobiła z sosny?
Katkak 10:09, 21 lut 2016

Zobacz Karol, stworzenie z sosny takiego cudeńka zajęło Ewie zaledwie dwa lata
miskka 10:10, 21 lut 2016

Kaśka ale super wyszło!
Karol, Golden Tuffet mnie też urzekły Tak myśląc "po linii prostej" skoro masz tam słońce i będą podlewane będzie im idealnie, nie?
miskka 10:14, 21 lut 2016

P.S. Pod brzózkami większość roślin ma ciężko, ale wiele osób na Ogrodowisku piękne ma rabaty z brzozami i dają radę. Ale wiem że to wiesz
Katkak 10:20, 21 lut 2016

miskka napisał(a)
Kaśka ale super wyszło!
Karol, Golden Tuffet mnie też urzekły Tak myśląc "po linii prostej" skoro masz tam słońce i będą podlewane będzie im idealnie, nie?

Dzięki
Karolek, a tu inspirka z MPO: stipa, albo ostnica cieniutka (ona jest chyba wieloletnia, nie?), jeżówka i szałwia omszona .