Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród tworzony z pasją

Ogród tworzony z pasją

Karol99 10:24, 21 lut 2016

Katkak napisał(a)
Karol chciałam zdjęcie tego miejsca z trzema brzózkami, ale zrobiłam coś takiego tutaj:

niestety program nie ma wszystkich roślon, więc pomogłam sobie zastępczymi . W każdym razie te niskie krzewy to derenie Ivory Halo, wysokie trawy to morning light, niższe to rozplenice lub stipa, jeżówki, a ta żółta obwódka to turzyca Ice Dance. Potem wrzucę Ci zdjęcie jak obłędnie wygląda stipa z jeżówkami i szałwią omszoną . I tak sobie pomyślałam czy nie kusi Cię, żeby z jednej sosny zrobić niwaki? Przecież masz ich od groma. Widziałeś jakie cudo Ewa zrobiła z sosny?

Mistrzostwo. Pięknie wygląda ta rabatka.
Bardzo mi się podoba.

Jeżeli chodzi o sosny to myślałem, ale trochę się jeszcze boję.
Karol99 10:25, 21 lut 2016

Katkak napisał(a)
Zobacz Karol, stworzenie z sosny takiego cudeńka zajęło Ewie zaledwie dwa lata

Przepiękna.. To jest zwykła sosna?
Karol99 10:26, 21 lut 2016

miskka napisał(a)
Kaśka ale super wyszło!
Karol, Golden Tuffet mnie też urzekły Tak myśląc "po linii prostej" skoro masz tam słońce i będą podlewane będzie im idealnie, nie?

No racja.. Golden Tuffet będzie chyba ładniejsza niż Danica, bo ma inny kolorek, nie bedzie tak zielono
Karol99 10:28, 21 lut 2016

miskka napisał(a)
P.S. Pod brzózkami większość roślin ma ciężko, ale wiele osób na Ogrodowisku piękne ma rabaty z brzozami i dają radę. Ale wiem że to wiesz

To prawda, mi się wydaje ze to troche jest wyolbrzymione, leniwemu ogrodnikowi nawet na najlepszej glebie bez podlewania może nic nie urosnąć.

Wilczyca ma pełno brzóz i śliczną rabatę pod nimi, min. z hortensjami i hostami.
Katkak 10:28, 21 lut 2016

Karol99 napisał(a)

Mistrzostwo. Pięknie wygląda ta rabatka.
Bardzo mi się podoba.

Jeżeli chodzi o sosny to myślałem, ale trochę się jeszcze boję.

Nie bój się, jestem przekonana, że cudo stworzysz. Ja też swoją sosnę zaczęłam formować, ale póki co straszy. No, ale to normalne, że od razu szału nie ma. Ja Ci dopinguję . Ta sosna to pierwsze dzieło Ewy, a jaka piękna. Ja już mniej więcej wiem jak to hula (jak obcinać żeby pomponiki powstawały), Bogdan i Ewa bardzo dużo mi pomogli, więc wal jak w dym, każdy pomoże i będzie WOW .
Katkak 10:29, 21 lut 2016

Karol99 napisał(a)

Przepiękna.. To jest zwykła sosna?

Zwykła, najzwyklejsza . Takie jakich masz pełno u siebie .
Anda 10:30, 21 lut 2016

Kasi pomysł na rabatę bardzo ładny
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Katkak 10:30, 21 lut 2016

Karol99 napisał(a)

To prawda, mi się wydaje ze to troche jest wyolbrzymione, leniwemu ogrodnikowi nawet na najlepszej glebie bez podlewania może nic nie urosnąć.

Wilczyca ma pełno brzóz i śliczną rabatę pod nimi, min. z hortensjami i hostami.

No właśnie. Zresztą pod moim orzechem rośliny sobie doskonale radzą i mam tam całkiem bujną bylinówkę .
Karol99 10:31, 21 lut 2016

Katkak napisał(a)

Dzięki
Karolek, a tu inspirka z MPO: stipa, albo ostnica cieniutka (ona jest chyba wieloletnia, nie?), jeżówka i szałwia omszona .

Akurat dobrze się składa, bo mam już tam posadzonych 5 szałwii omszonych w rzędzie. Więc mogę to tego dodać stipę i jakieś jeżówki lub werbene. Ja mam coś w podobie:
https://pl.pinterest.com/pin/570620215267084030/
Katkak 10:31, 21 lut 2016

Anda napisał(a)
Kasi pomysł na rabatę bardzo ładny

Dzięki Ewciu .