Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy » Edycja postu

Do raju daleko - u Ewy

TAR 14:34, 19 wrz 2025

Lilaki nie luba przelewania, dobrze tez wymieszac ziemie z piachem. Aczkolwiek ta uschnieta galaz mnie martwi. Odetnij ja i sprawdz przekroj czy nie wertylicioza. Moze to byc tez zaraza lilaka albo bakterioza. A moze nic tylko zwykłe przelanie i w sloncu powinien stac w cieniu bedzie mu ciezko.
Wafel 14:37, 19 wrz 2025

Co do siewek to jak ci pasuje, mogą sobie siedzieć w gruncie i do wiosny
Ewa777 09:42, 21 wrz 2025

TAR napisał(a)
Lilaki nie luba przelewania, dobrze tez wymieszac ziemie z piachem. Aczkolwiek ta uschnieta galaz mnie martwi. Odetnij ja i sprawdz przekroj czy nie wertylicioza. Moze to byc tez zaraza lilaka albo bakterioza. A moze nic tylko zwykłe przelanie i w sloncu powinien stac w cieniu bedzie mu ciezko.

Dzięki za konsultację Przynajmniej wertylicioza wyeliminowana. Podejrzewam, że przyczyną było za dużo wody. Chociaż wydaje mi się, że mało podlewałam tego lilaka.
Ewa777 09:44, 21 wrz 2025

Wafel napisał(a)
Co do siewek to jak ci pasuje, mogą sobie siedzieć w gruncie i do wiosny

Jak możesz je przetrzymać, to wolałabym odebrać wiosną. Łatwiej zapamiętam gdzie posadziłam, a muszę ich pilnować przed ślimakami, bo orliki u mnie wyjadają.
Wafel 10:48, 21 wrz 2025

Ok. Przypomnę się wiosną
Ewa777 12:11, 22 wrz 2025

Wafel napisał(a)
Ok. Przypomnę się wiosną

Bardzo Ci dziękuję Przypomnienie może się przydać
anabuko1 10:47, 23 wrz 2025

Ewa777 napisał(a)

Ach te cudne różowość.
Piękny zawilec.
Widzę judaszka ? Tak ? Dobrze ci rośnie ?
Ewa777 13:21, 23 wrz 2025

anabuko1 napisał(a)

Ach te cudne różowość.
Piękny zawilec.
Widzę judaszka ? Tak ? Dobrze ci rośnie ?

Różowy to mój ulubiony kolor w ogrodzie Te zawilce uwielbiam. Rosną niskie i mają mnóstwo kwiatów.
Masz rację, to jest judaszowiec. Dość dobrze u mnie rośnie, choć coś podjada jego listki. Jeszcze nie znalazłam winowajcy. To jego pierwszy rok u mnie.
Joku 20:21, 23 wrz 2025

Przyjrzyj się dobrze czy nie ma małych zielonych gąsieniczek. Paskudy potrafią w jeden dzień opędzlować kilka pędów. Trudno paskudy dostrzec bo zlewają się z otoczeniem.
Alija 21:12, 23 wrz 2025

Ewa777 napisał(a)
Mój nowy lilak Bloomerang Pink Perfume bardzo mnie zastanawia. Wypuścił kwiaty, ale zostały w fazie pąka i nie otworzyły się. Teraz zasychają mu listki. Czy wszystko z nim w porządku? Czy to może być problem z niodpowiednim podlewaniem (rośnie w donicy)? Czy może złapał jakiegoś grzyba?

Ewuniu, miałam podobną sytuację w ubiegłym roku z moim lilakiem meyera, na kilku pędach zaczęły zasychać liście, chociaż krzew rośnie u mnie już ładnych kilka lat. Nie wiem co to było, być może jakiś grzyb, powycinałam te obeschnięte gałązki i w tym roku pozostałe pędy rosły już normalnie i całkiem ładnie zakwitły.
Mam nadzieję, że z Twoim lilakiem też będzie dobrze.