Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy » Edycja postu

Do raju daleko - u Ewy

Ewa777 20:45, 21 maj 2026

Tak wygląda kępka kuklików. Pokazuję dla tych, gdzie zachwycałam się ich kępami.

A dla Tarci zdjęcie klonika, którego kupiłam z poleconego przez Ciebie żródła. Jest prześliczny.

Ewa777 20:46, 21 maj 2026

ewsyg napisał(a)
Pierwsze różyczki bardzo mnie zaskoczyły. U mnie jeszcze daleko do tego stanu.

To jest odmiana miniaturowa róży okrywowej. Mnie bardzo zaskoczył ten widok. Reszta róż ledwie wypuściła listki.
Wafel 00:07, 22 maj 2026

Ewa, no bajecznie to wygląda ❤️ a ten postrzępiony tulipan wygląda jak goździk
Cieszę się, że orlik zakwitł

Różyczka zaskakująca! Jaki to klon w donicy?
Ewa777 09:46, 22 maj 2026

Wafel napisał(a)

Ewa, no bajecznie to wygląda ❤️ a ten postrzępiony tulipan wygląda jak goździk
Cieszę się, że orlik zakwitł

Różyczka zaskakująca! Jaki to klon w donicy?

Tulipan mnie zachwyca. Co ciekawe mam tylko jednego, a w okolicy jego same liście, więc chyba inne nie wypuściły kwiatka.

Orlik kwitnący mnie również bardzo cieszy i liczę na to, że będzie mu u mnie dobrze
Jeżeli chodzi o klona, to niestety nie znam nazwy. Na tej żółtej opasce jest tylko informacja, że to klon palmowy. Może Tarcia będzie wiedziała, co to za odmiana.
Joku 16:47, 22 maj 2026

Dzisiaj zajęłam się moimi różami w donicach, m.in. naszą ulubioną Burgundy. Wyglądały coraz gorzej. Okazało się że w korzeniach siedziały jaja opuchlaków w różnych stadiach rozwoju, korzenie w znacznej części zjedzone. Myślę że to główna przyczyna zamierania moich róż, przymrozki pewnie jedynie pogorszyły sytuację. Zajrzyj do swojej albo zlej mospilanem na wszelki wypadek.
Ewa777 18:23, 22 maj 2026

Joku napisał(a)
Dzisiaj zajęłam się moimi różami w donicach, m.in. naszą ulubioną Burgundy. Wyglądały coraz gorzej. Okazało się że w korzeniach siedziały jaja opuchlaków w różnych stadiach rozwoju, korzenie w znacznej części zjedzone. Myślę że to główna przyczyna zamierania moich róż, przymrozki pewnie jedynie pogorszyły sytuację. Zajrzyj do swojej albo zlej mospilanem na wszelki wypadek.

Jolu, swoje róże przesadzałam do nowej ziemi. Korzenie miały ogromne i nic w nich nie siedziało. Mieliśmy nawet problem przez te korzenie wyciągnąć rośliny, ale się udało. Siedzą w nowej ziemi już ponad 2 tygodnie i jak na razie nie ruszają, ale gałązki są nadal zielone, choć nadal bez listków.
Joku 20:42, 22 maj 2026

Trzymam kciuki żeby ruszyły. Ja swoje wyciągnęłam z łatwością i korzenie niezbyt rozbudowane.
mirkaka 14:17, 23 maj 2026

Przepięknie Ogród japoński wyjątkowy Moje azalie tylko dwie wielkokwiatowe kwitną, japońskie jeszcze w pąkach. Czytam o różach w donicach, dziwne że jeszcze nie ruszyły,
To przetacznik blue mirror
Margo2 23:02, 24 maj 2026

Przepiękne azalie.
U mnie japonki kwitną najgorzej. Jakoś im się u mnie nie podoba.
Widzę klonika w doniczce. Co z nim robisz zimą?
Czytam, że po raz pierwszy będziesz miała przywrotnika.
Ja go uwielbiam. Jesli nie chcesz, żeby się za bardzo panoszył, to zetnij wcześniej kwiaty.
I po jakichś 2 tygodniach wytnij wszystkie liście. Odrosną nowe. Stare liście bardzo brzydko wyglądają.
Ewa777 09:15, 25 maj 2026

Joku napisał(a)
Trzymam kciuki żeby ruszyły. Ja swoje wyciągnęłam z łatwością i korzenie niezbyt rozbudowane.

Przydadzą się te kciuki, bo na razie nie pomaga ani nowa ziemia, ani słońce i wyższe temperatury.