Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy » Edycja postu

Do raju daleko - u Ewy

Ewa777 08:59, 13 cze 2026

anabuko1 napisał(a)
Twój ogród Ewo to taki wzorcowy. Japońska altana, idealne kule bukszpanu i rabata zaplanowana co do centymetra. A przy tym tyle koloru: róże w dwóch odcieniach, orliki jak baletnice, czosnek zwisły tańczący na wietrze i weigela w kol idorze fuksji.
Tu nowoczesność spotyka się z naturą. Po prostu piękno w czystej postaci.
Spacer po twoim ogrodzie Ewo to lekcja stylu, perfekcyjny trawnik i rabaty gdzie każdy kolor ma swoje miejsce.
Fiolet kocimiętki, złoto turzycy. Do tego ta niesamowita weigela o bordowych liściach.
Czy ogród może być jednocześnie elegancki i pełen życia? Tu mozna zależeć odpowiedź.

Dziękuję pięknie! Aż się zarumieniłam! Taka pochwała z Twoich ust to najlepsza nagroda za godziny spędzone z sekatorem. Cieszę się, że to widać, bo każda chwila w ogrodzie to dla mnie ogromna frajda i ładowanie baterii. To moje ulubione miejsce na ziemi!
mirkaka 10:24, 15 cze 2026

Ewa777 napisał(a)

Dziękuję
To jeszcze dorzucę zdjęcia ogólne.

Ewa, no cudnie, trawnik jak poducha Piękne widoczki, rodek dopiero kwitnie? u mnie już kończą, deszcz im pomógł
Ewa777 16:54, 15 cze 2026

mirkaka napisał(a)

Ewa, no cudnie, trawnik jak poducha Piękne widoczki, rodek dopiero kwitnie? u mnie już kończą, deszcz im pomógł

Jeden rododendron przekwitł, drugi zaczyna przekwitać. Widziśż jak pieknie rosną Hakonki od Ciebie?
Joku 18:06, 15 cze 2026

Trawnik wiadomo, cudo. Ale ten ciemiernik jak wczesną wiosną to dopiero mnie zadziwił.
Ewa777 19:24, 15 cze 2026

Joku napisał(a)
Trawnik wiadomo, cudo. Ale ten ciemiernik jak wczesną wiosną to dopiero mnie zadziwił.

Ciemiernikom nie wycinam kwiatów i wyglądają całkiem ładnie. Najlepiej prezentuja się te pełne. Bardzo je lubię. Trawnik po zimowych przejściach już się odbudował.
mirkaka 19:27, 15 cze 2026

Ewa777 napisał(a)

Jeden rododendron przekwitł, drugi zaczyna przekwitać. Widziśż jak pieknie rosną Hakonki od Ciebie?

Widzę, ale szczerze mówiąc nie zauważyłam ich wcześniej tak się zachwyciłam tą drugą stroną ogrodu Trawnik jakoś tak pięknie wygląda na brzegach jakby był ciut niżej i to sprawia że wydaje się wypukły, jakby spływał w kierunku rabaty ,super Ewa
anabuko1 21:51, 15 cze 2026

Ewa777 napisał(a)

Dziękuję pięknie! Aż się zarumieniłam! Taka pochwała z Twoich ust to najlepsza nagroda za godziny spędzone z sekatorem. Cieszę się, że to widać, bo każda chwila w ogrodzie to dla mnie ogromna frajda i ładowanie baterii. To moje ulubione miejsce na ziemi!

Ewo, godziny z sekatorem absolutnie widać i przynoszą efekt. Strzyżone formy, czysta linia rabat, przemyślany dobór kolorów.
Różowe begonie pięknie podbijają zieleń bukszpanów, a te fioletowe kłosy szałwii i żółte trawy hakone na trzecim zdjęciu to strzał w dziesiątkę.
Altana z czarnym dachem i burgundowe liście klonu palmowego dodają całości klasy.
Jak ogród daje taką frajdę, to znaczy że jest dobrze zaprojektowany.
Trzymaj tak dalej!
zawitka 07:42, 16 cze 2026

Pospacerowałam po twoim ogrodzie .Widać w nim sekator ogrodniczki --lubię to. Piekne są te poduchy azalii jap. Też zrobiłam eksperyment i podcięłam jedną iii wyjechałam ale widzę że warto wcześniej ciąć i mnie w tym utwierdziłaś .mam z nimi jeszcze jeden kłopot ale to u siebie. Zajrzyj di mnie to może mi podpowiesz co to jest.
Ewa777 12:16, 16 cze 2026

mirkaka napisał(a)

Widzę, ale szczerze mówiąc nie zauważyłam ich wcześniej tak się zachwyciłam tą drugą stroną ogrodu Trawnik jakoś tak pięknie wygląda na brzegach jakby był ciut niżej i to sprawia że wydaje się wypukły, jakby spływał w kierunku rabaty ,super Ewa

Jak robię kanciki, to potem trawa rośnie tak trochę w kierunku tego rowka, więc jest trochę niżej i przez to trawnik wygląda na wypukły.
Ewa777 12:20, 16 cze 2026

anabuko1 napisał(a)

Ewo, godziny z sekatorem absolutnie widać i przynoszą efekt. Strzyżone formy, czysta linia rabat, przemyślany dobór kolorów.
Różowe begonie pięknie podbijają zieleń bukszpanów, a te fioletowe kłosy szałwii i żółte trawy hakone na trzecim zdjęciu to strzał w dziesiątkę.
Altana z czarnym dachem i burgundowe liście klonu palmowego dodają całości klasy.
Jak ogród daje taką frajdę, to znaczy że jest dobrze zaprojektowany.
Trzymaj tak dalej!

Mi te kocimiętki z hakone też się bardzo podobają. Wyszło mi to zestawienie. Zastanawiam się, czy w po drugiej stronie nie powtórzyć tej kolorystyki. Niestety nie znam nazwy tej kocimiętki, a chciałabym właśnie taką niską i do tego, żeby nie przyciągała kotów.