Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku » Edycja postu

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku

babka 22:13, 28 cze 2015

Hortensja ogrodowa ma już wieeele lat, dotychczas rosła w donicy, To jej pierwszy sezon w gruncie, jak narazie jest idealnie
Brabantów nie chcę niżej, ta wysokość daje namiastkę intymności Ale co, sugerujesz ze byłoby lepiej ?
07_Rene 22:17, 28 cze 2015

Czyli pergola równolegle do budynku, wzdłuż chodniczka? Tylko kwiestia jaka długa?
07_Rene 22:20, 28 cze 2015

babka napisał(a)

Brabantów nie chcę niżej, ta wysokość daje namiastkę intymności Ale co, sugerujesz ze byłoby lepiej ?

Tak mi sie wydaje, że one na górze ciut węższe, szczególnie ten po prawej. Jakby były niższe wyglądałyby bardziej kanciasto. Ale chyba intymność ważniejsza to i tak się wyrówna w przyszłym sezonie, bo one szybko rosną
babka 22:24, 28 cze 2015

07_Rene napisał(a)
Czyli pergola równolegle do budynku, wzdłuż chodniczka? Tylko kwiestia jaka długa?

dokładnie
babka 22:28, 28 cze 2015

07_Rene napisał(a)

Tak mi sie wydaje, że one na górze ciut węższe, szczególnie ten po prawej. Jakby były niższe wyglądałyby bardziej kanciasto. Ale chyba intymność ważniejsza to i tak się wyrówna w przyszłym sezonie, bo one szybko rosną

Tak one szybko nadrobią, szybko przerastają. Cięte były tylko raz i to chyba dwa / trzy lata temu więc się rozkrzaczyły. teraz mam sprzęt więc łatwiej mi będzie często je przycinać
07_Rene 22:31, 28 cze 2015

Moja pierwsza myśl... ja bym zrobiła tylko do drzwi, bo w przeciwnmym razie sobie cały widok na trawnik zasłonisz i reszę ogrodu A pisałaś, że chcesz ją obsadzić.
Poza tym nie wiem, czy taka konstrukcja nie przetłoczyłaby i optycznie zabrała przestrzeń.

Ale z drugiej strony wiele zależy od tego jaka to będzie konstrukcja, wysokość itd.

A chcesz jakoś przysłonić (np. od sąsiadów) ten placyk ze stolikiem? Bo jak pergola ma spełniać taką funkcję to jeszcze inna sprawa....
babka 22:45, 28 cze 2015

Czyli częściowo potwierdzasz moją wersję by objąć tylko drzwi. Tez się boję, ze stawiając ją do końca budynku zrobi się znów wielka landara.
Wysokość konstrukcji - zaraz nad drzwiami(może ciut wyżej) ale sięgać będzie do trzeciego kafla od wejścia tam gdzie widać zamontowaną już kotwę:

Tak wiec mini pergola to już raczej nie będzie.
Od sąsiadów będziemy chcieli się osłonić materiałowymi zasłnkami zwłaszcza, że wierzby jesienią zostaną usunięte i zostaniemy dosłownie na obstrzale. Sąsiedzi z tarasu mają widok dokładnie na nasze podwórko.
Ewkakonewka 23:09, 28 cze 2015

A rewolucja się szykuje Ja dezorient przestrzenny jestem całkowity to lepiej będę siedzieć cicho i podlądać.
Róże śliczne
No i koza .... spalinowa albo elektryczna, dobre
babka 23:16, 28 cze 2015

Elektryczna, jutro pójdzie w ruch
Cleo 23:17, 28 cze 2015

Ale gęste masz te brabanty! Moje takie nie są
Kojec jeśli niepotrzebny też bym zlikwidowała, dużo miejsca zyskasz.