Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku » Edycja postu

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku

iwka 22:55, 30 kwi 2018

Cześć Olu
babka 00:12, 01 maj 2018

Anulka miłe co piszesz uwierz mi że z robotą jestem do tyłu a i mści się niedostateczne przygotowanie gleby w kilku miejscach. Rśliny mają mało pawera, zamierają. A mnie się nie chce wywracać znów wszystkiego do góry nogami. Wrzucam w tym sezonie na luz. Jak będzie tak będzie

Tulipany w żółtym kolorze są niesamowite, też je lubię i planuję na jesieni zakupić cebule bo uwierzysz, że prócz tych botanicznych to nie nie mam żadnych innych ? Teraz widzę jek ich brakuje w ogrodzie.

Gosiu zapraszam serdecznie, tylko się nie przeraź niedociągnięciami, bałaganem w kamieniach i łysego trawnika Psica dziękuje za pochwałę urody

Yolka, nawet mi nie zależy by chandra minęła ale miło byłoby gdyby tak się stało
Ten mebelek o który pytasz jest z kamionki, to był ala piecyk mekssykański. Niestety popękał i teraz robi za kwietik - dopóki całkiem się nie rozleci

Asiu, wiosna tylko miejscami u mnie ładna, reszta to bida z nendzom Nie wyrabiam. Przedogródek zarasta zielskiem bo kamyka nie ma i chyba w tym roku się nie doczeka. .
Buziaki

Czeeeść Iwka Często Cię wspominam a to za sprawą selserii od Ciebie W zasadzie to jej prawie wcale nie ma, przez zimę psy wydrapały prawie wszystkie kępki Tym ocalałym muszę znaleźć inne lokum bo tu pod bonsajem zbyt dużo cienia miała. Jesienna za to piękna ale na nią z kolei pomysła nie mam.
Zastanawiam się czy pasowałaby rzucona miedzy kulkami bukszpanów i lawendą ? Stipy mi padły i myślałam je tą jesienną zastąpić. Co myślisz ?
babka 00:14, 01 maj 2018

I mam prośbę o doradztwo. Co dać grabowi w nogi by ładnie grało kolorystycznie ??
Magleska 05:48, 01 maj 2018

fotki pooglądałam ......ja tam nie widzę ,żadnych niedociagnięć .....mi się u Ciebie podoba
a jak nie masz weny ogrodowej ,to nie rób ma to być przyjemność .....

jak tam nowa psica ? grzeczna już ? to ta śliczna morda na fotce ?

ps. do doradzania jestem kiepska ,ale u mnie najlepiej psie łapy znosi Ice Dance i Sesleria jesienna .....( czytam ,że tą Ci wyniszczyły ....)
tylko ty masz 3 psy ,a ja jednego .....więc może troszkę mniej zniszczeń mam ...
Miłego Dnia
HannaR 07:41, 01 maj 2018

Też nie zmuszam się do pracy. Jak mi się nie chce to czekam, aż mi się "zachce". Jedyne co to nie dopuściłabym do rozsiewania się zbytniego chwastów, żeby całkiem się nie zdołować. Może zamiast żwirku wysyp w przedogródku kilka worków kory? Ale nie wiem jak się ona zachowuje przy psach, bo mam kota.

W ogóle mam taką zasadę, żeby tak zmieniać mój ogródek, żeby z czasem było w nim coraz mniej pracy. Dlatego np. wycinam żywopłot grabowy. Przez wiele lat trzeba go było przycinać 3 razy w sezonie, grabić liście, a zimą i tak nie dawał zasłony od ulicy. Wyglądał ładnie tylko wiosną. Z czasem zrobiły się w nim dziury pomimo przycinania. No i zaczął chorować, a ja nie mam ochoty ciągle pryskać. Zastąpiłam go serbami. Długą rabatę przy podjeździe obsadziłam gęsto, żeby nie rosły chwasty. Inne wysypałam korą. Nawet jak spadną na nie liście nie muszę ich czyścić ani grabić.

Olu, Twój ogród jest jedyny i niepowtarzalny. Kilka zdjęć skopiowałam sobie bez pozwolenia (wyglądają jak z Chelsea). Masz niezwykłe wyczucie. Mam cichą nadzieję, że jeszcze nie raz zobaczymy piękne zdjęcia wyjątkowego ogródka.
Pozdrawiam.
polinka 12:04, 01 maj 2018

babka napisał(a)
I mam prośbę o doradztwo. Co dać grabowi w nogi by ładnie grało kolorystycznie ??

Ola, może pokaż tego graba co ma w sąsiedztwie?
babka 22:48, 01 maj 2018

Madziula jesienną selserię mam i myślałam ją dać między lawendy ale to chyba kiepski pomysł, nic stipy nie zastąpi. To skalną piesy mi wysrobały. Coraz bardziej skłaniam się do ID bo mocna, sztywna i niemiła dla łap i chyba niesmaczna

Haniu połechtałaś mnie aż miło Dziękuję Ci za taką pozytywną ocenę moich wypocin.
Niewiele jestem w stanie wymodzić coś nowego więc fotki pewnie będą wciąż podobne do tych z poprzedniego roku

Też wyznaję tę zasadę, że w życiu trzeba sobie ułatwiać a nie utrudniać. Staram się robić raz a dobrze by potem nie było tyle pracy. Ale w przedogródku popełniłam ten błąd że się pośpieszyłam i nasadzenia poszły w zanidbaną glebę. Teraz to się mści.
Nad korą myślałam ale już kiedyś mieliśmy i nieciekawie, smutno to wyglądało.
Poczekam jeszcze ten rok by w nastęnym rzucić żwirek. Psy do przedogródka nie wchodzą i całe szczęście

Pozdrawiam
babka 23:00, 01 maj 2018

polinka napisał(a)

Ola, może pokaż tego graba co ma w sąsiedztwie?

Polinko, a co u mnie może być w sąsiedztwie? Oczywista, że kamienie
I tego graba jeszcze nie ma, dopiero robię przymiarki.

W sumie to najpierw chciałam czerwonego buka kolumnowego a pod nim hakonechloę Aureola ale takie drzewko w okolicy nigdzie nie jest dostępne. Pomyslałam więc o grabie, nawiązywałby do grabików po drugiej stronie. Tego pojedynczego chcę posadzić w miejsce ttego kulkowca. Selseria, która pod nim sadziłam w ub roku niestety nie przeżyła.
Chodzi o to miejsce

mrokasia 23:14, 01 maj 2018

Cześć Ola!!!
Jak miło Cię widzieć

Pod graba ID to fajny pomysł. Rozświetli trochę ten kącik .
babka 21:13, 03 maj 2018

mrokasia napisał(a)
Cześć Ola!!!
Jak miło Cię widzieć

Pod graba ID to fajny pomysł. Rozświetli trochę ten kącik .

Cześć Kasieńko :*
Coraz częściej zaglądam na O to znak, że nie do końca obraziłam się na ogród
Co do towarzystwa dla graba to chętnie skopiowałabym piękny zestaw jaki ma Polinka ale doczytałam właśnie przed chwilą, że Silver Sceptre w porównaiu z ID jest delikatniejsza a tm samym będzie smaczniejsza więc chyba będę zmuszona posadzić ID własnie.
Za chwilę muszę Cię odwiedzić, zobaczyć jak ma się Twoja cudna rabata podokienna