Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Jak dziecko we mgle wciąż błądzę...

Jak dziecko we mgle wciąż błądzę...

Wichura4ad 23:11, 02 lis 2014

Mi sie wydaje że nie pasuje tam to bonsai. Takie kształtowane krzewa czy tez drzewa powinny być wyeksponowane i nie wazne jest czy są małe czy duże
natix 10:43, 03 lis 2014

No w sumie fakt, wśród pozostałych tu roślin,bonsai nie wyglądał by efektownie...Na szczęscie w razie co mam już 2 pomysły na jego miejsce. Jednak chciałabym dokończyć chociaż jedną rzecz...
Cały czas zastanawiam się nad tym czy faktycznie jest tu za dużo gatunków?
Tak lepiej?
(wywalone bonsai(w zamian +jedna hortka,usunięte goździki i tawułki na rzecz linii berberysów golden ring)
natix 16:18, 05 lis 2014

No cóż, odzewu brak to chociaż wstawię jakie złoto wkoło mojego domku. Narazie jedno zdj bo ciemno sie zrobiło a aparatu dobrego to ja nie mam
Pozdrawiam z brzozowego gąszczu
Achhh...
Toszka 09:05, 06 lis 2014

natix napisał(a)
No w sumie fakt, wśród pozostałych tu roślin,bonsai nie wyglądał by efektownie...Na szczęscie w razie co mam już 2 pomysły na jego miejsce. Jednak chciałabym dokończyć chociaż jedną rzecz...
Cały czas zastanawiam się nad tym czy faktycznie jest tu za dużo gatunków?
Tak lepiej?
(wywalone bonsai(w zamian +jedna hortka,usunięte goździki i tawułki na rzecz linii berberysów golden ring)

No wiesz, nie wiadomo co ci radzić, bo cały czas jest chaos... Przepraszam za szczerość...
Zacznę od ogrodzenia - mamy 4 szmaragdy (?) i jakoś strasznie rzadko posadzone. Kiedy dadzą monolityczne tło/przesłonę...?
Moim zdaniem forsycję upchnęłaś na siłę. Ona tam nie pasuje, a dodatkowo rozrasta sie bardzo i zdominuje ten zakątek. Masz miejsce to posadź ją gdzie indziej, bo od frontu jest to mało reprezentacyjna roślina, która nawet cięta jest mało elegancka. Ma swój niezaprzeczalny urok - to fakt, ale albo w większym nasadzeniu/pasie, albo w kompozycji z innymi krzewami, ale kwitnącymi w innym terminie.
Pojedynczy berberys kolumnowy nie będzie dobrze pasować. Posadź w pasie 3 lub 5, lub więcej.
Natomiast berberys gold ring, niski ze swej natury ukrywasz za danicami.
"Coś na pniu" zastąp szmaragdem.
Analizując twój projekt dostrzegam też, że nie bierzesz pod uwagę upodobań roslin i nasłonecznienia, np. skalniak prawdopodobnie obsadzić chcesz światłolubnymi roślinami. A pod brzozą będą miały cień. Żurawka citronelle nie da rady na słońcu Po zaplanowanej lawendzie pod różą wnioskuję, że tam słońce masz... Red Baron też musi mieć słońce...
Myślę, ze red Baron i goździki też nie powinny znaleźć się na tej rabacie.
No dobra, zdołowałam cię i teraz Bidulo musisz przemyśleć, czy nie lepiej ograniczyć się do eleganckiej, pięcio-sześcio gatunkowej frontowej rabaty.
natix 13:34, 06 lis 2014

Oooo, to mi się dostało. W końcu ktoś musiał...
Narazie powiem tylko tyle że jest to półsłoneczna rabata, słońce z rana w czesci wrzosów, później słońce przebija się przez wschodnią czesc rabaty przez ok 4-5 godz, następnie świeci przez kolejne parę godzin aż do pełnego zachodu na pozostałą czesc. Róże, lawenda,Red Baron w 2/3dnia w pełnym słońcu...
Może jakaś pomoc wizualizacynja?
Idę się dołowac dalej...
natix 15:02, 07 lis 2014

No i siędzę jak to zagubione dziecko w tych bylinkach i zastanawiam się cóż by tu zamiast tej żurawki citronelle na obwódkę dać? Stanowisko raczej słoneczne przez niemalże cały dzień... Pomysłem moim była jakaś żółta "plama" ale za "chiny" nie mogę nic wynaleźć. Macie jakiś pomysł?
Tuż przy wrzosach. Tak nieco poniżej Danic, by je uzupełnić.
Olili 18:08, 10 lis 2014

może tawuła little princess ????
Toszka 21:31, 10 lis 2014

Zamiast citronelek możesz dać trzmielinę żółtą i ciąć ja poziomo. Możesz posadzić wrzosy o żółtym ulistnieniu, np. Boscoop.
Skula 17:12, 21 gru 2014

Pełnych radości Świąt
Bożego Narodzenia ,
Niezapomnianej Wigilii
i pomyślności w Nowym Roku
życzy Skula

Skula 17:12, 21 gru 2014

Pełnych radości Świąt
Bożego Narodzenia ,
Niezapomnianej Wigilii
i pomyślności w Nowym Roku
życzy Skula