Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to!

Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to!

Ewkakonewka 20:07, 20 wrz 2015

Ku pamięci opis obelisków mam nadzieję, że przez zimę powstaną
Dziękuję Agcia

Agcia napisał(a)

co do obelisków to nie umiem tak dokładnie wymiarów podać(zależy jakie wysokie chcesz), pierwszy był robiony na oko a reszta pod niego, ale jedna sztuka ma cztery pręty po 2m, u samej góry dospawane są do kwadratowej ramki 5x5cm. też z prętów a na to dopiero ten grzybek bo jest za cienki-nie nadaje się do spawania (ale to opcja, można wykończyć inaczej lub zostawić poprostu u góry wszystkie pręty zespawane do siebie-jak wigwam).
Mniej więcej w połowie długości jest dołączona ta ramka wewnętrzna. U mnie jest prostokątna ok. 30x45cm.-to zależy jak bardzo chce się je rozkraczyć. Około 25cm. obelisk wchodzi do ziemi więc trzeba tyle odjąć z wysokości. I tyle.
Aaa średnica pręta (pręt gładki, nieżebrowany) to min. 8mm. żeby był stabilny i mocny.

Obeliski są drogie, a jak są tanie to z rurek więc na dwa trzy sezony i po nich. Na pewno przekonuje cena by je samemu wykonać. W hurtowni stali mieli sześciometrowe pręty ale Pan mi pociął na dwumetrowe. Pręty na jeden obelisk to 8zł. dodać spawanie i farbę i zrobione.
Obelisk można z trzech prętów też zrobić, albo gęściej z pięciu

anabuko1 21:43, 20 wrz 2015

Ewkakonewka napisał(a)
Przy okazji szukania zdjęć ostróżki, wygrzebałam zdjęcia różanki, co to było ojojoj!!!
Jednak co by nie mówić zmiany następują
Sierpień 2013

Wrzesień 2015

Oj bardzo podobają mi się te zmiany. obrzeża z żurawek sa piękne
A ostróżki mam tylko 3. ścięłam po przekwitnięciu ich
.A jak czytam u ciebie.To tez mogłam zostawić na nasionka.Szkoda.Może kupie takie to s dosieję.
Bo też je lubię
eda 16:09, 21 wrz 2015

Ewkakonewka napisał(a)
Między kulki bukszpanowe posadziłam czyściec, bo bardzo lubię jego szarość liści w zestawieniu z bordowymi żurawkami, ale stipa za blisko teraz wyszła. Zostawiłam tak bo stipa raczej zimy nie przetrwa, a w przyszłym sezonie posadzę z tyłu cały rząd traw, jeszcze nie wiem jakich.

No i jeszcze przy okazji inne "stare" kąty

Ewcia ale super świetnie wszystko rośnie pyrowska wystrzeliła żurawki kolorek taki jak lubię to białe to ostróżka ? cudna i stare kąty też piknie widać zdolna ogrodniczka Buziolki
Ewkakonewka 21:30, 21 wrz 2015

anabuko1 napisał(a)

Oj bardzo podobają mi się te zmiany. obrzeża z żurawek sa piękne
A ostróżki mam tylko 3. ścięłam po przekwitnięciu ich
.A jak czytam u ciebie.To tez mogłam zostawić na nasionka.Szkoda.Może kupie takie to s dosieję.
Bo też je lubię

Dziękuję Ania
Ja ostróżki też zawsze ścinałam, a w tym roku jedną zostawiłam, a nasiona oddałam kuzynce i ma hodować wiosną. Ma dobrą rękę do roślin z nasion to powinno się udać. Nasion było dużo, jak jej się powiedzie to na pewno będziemy rozdawać. Tylko koniecznie przypomnij się wiosną
Ewkakonewka 21:33, 21 wrz 2015

eda napisał(a)

Ewcia ale super świetnie wszystko rośnie pyrowska wystrzeliła żurawki kolorek taki jak lubię to białe to ostróżka ? cudna i stare kąty też piknie widać zdolna ogrodniczka Buziolki

Edziulka wyrwałaś się gościom? Fajnie, że zajrzałaś Powiem Ci, że gapię się na te żurawki jak sroka w kość przy każdej okazji Perovskiej niestety z okna kuchennego nie widać, ale tym sposobem nie opatrzy mi się
Białe to ostróżka, kwitnie drugi raz.
Zdolna bo Was podglądam nieustająco chociaż ostatnio z ukrycia więcej Sama to niewiele zdziałałam urokliwego przez tyle lat
lojalna_ 21:37, 21 wrz 2015

Ta ostrozka rodem z jakis arytokratycznych ogrodow ) ale cudnie sie dzieje
KasiaW76 22:32, 21 wrz 2015

Ewa nie byłam u CIebnie wieki. Rabata z 2013 roku i obecna bardzo się zmieniła, stała się taka bardziej ogrodowiskowa. Ogólnie masz piekny ogród.

Ostróżki wspaniałe i na drugi rok jak nie zapomnę tez sobie kupię a jeśli chodzi o ostatnie zdjęcie to w oddali widać jakieś zielone tło czy to thuje szmaragdy ?
anabuko1 22:55, 21 wrz 2015

Ewkakonewka napisał(a)

Dziękuję Ania
Ja ostróżki też zawsze ścinałam, a w tym roku jedną zostawiłam, a nasiona oddałam kuzynce i ma hodować wiosną. Ma dobrą rękę do roślin z nasion to powinno się udać. Nasion było dużo, jak jej się powiedzie to na pewno będziemy rozdawać. Tylko koniecznie przypomnij się wiosną

Ba, z góry dziękuję
tylko,abym pamiętała o tym,?Bo do wiosny co cała jesień i zima długa.
a ta pamięć czasami bywa krótka
chojna 06:43, 22 wrz 2015

Ostróżki to dla mnie znak rozpoznawczy u Ewci ☺
Tak mi się tu podobały , że sama posadziłam. Ale moje niebieskie zjadła nornica. Białe powtarzają kwitnienie. Są cudne.
Ewci pozdrawiam.
Malgosik 07:56, 22 wrz 2015

dzięki za studium ostróżki
myślałam, że ona tylko raz kwitnie