Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Matyldowo

Matyldowo

Matyldowo 11:51, 13 paź 2014

Mathildis napisał(a)

heh też jestem tego zdania

Masz wiele ciekawych odmian roślin, będę wątek podglądać może te łatwiesze w uprawie też u siebie posadzę
Metasekwoję też mam u siebie, ładnie przyrasta, ale przy dłuższej suszy zrzuca u mnie igły w połowie sezonu... rośnie na piaskach i trudno jest upilnować moment kiedy trzeba jej więcej wody dać.

Jak do tej pory byłam chyba jedyną Matyldą na Ogrodowisku, ale Nihil semper suo statu manet...

No tak żaden stan nie trwa wiecznie, ale sądzę ,że jak połączymy siły to będziemy najfajniejszymi Matyldami na ogrodowisku

Co do Metasekwoi to moja sąsiadka ma posadzoną też w piaszczystej ziemi równo ze mną bo bardzo jej się podobała ,ale jej ma ok 60 cm a moja ze 4m wiec sądzę ,że jest wielkim pijakiem dlatego glina jej służy

Matyldowo 18:54, 14 paź 2014

W jesiennej tonacji

Matyldowo 10:48, 15 paź 2014

Miniaturka o bardzo powolnym wzroście
Abies concolor 'Gables Weeping' odmiana jodły jednobarwnej.

Wyglada bardzo skromnie ale urzekająco

Pokrój ma płacząco - płożący dlatego posadziałam ją na górce , rzadko wytwarza przewodnik ale można ją podpinać aby trochę wypiętrzyła się

Igły długie i szaroniebieskie końcówki na zdjęciu wyszły jakby złociste ale to efekt słońca które sprawiło takiego psikusa
Matyldowo 11:09, 15 paź 2014

Pinus sylvestris 'Hillside Creeper' sosna zwyczajną ,która może być alternatywa dla osób które szukają czegoś innego niż jałowce
Tak jak na nią trafiłam

Jest formą płożącą i nie wytwarza pędu przewodniego.

Choć muszę przyznać ,ze na razie nie zachwyca wyglądem liczę ,że dopiero rozkręca się bo na zdjęciach w necie wygląda oszałamiająco

Ma 3 lata i początkowo wzrost miała silny głównie na szerokość, teraz mam nadzieje ,ze zacznie zagęszczać się i nieco wypiętrzać .

Posadziłam ją w słoneczku i dałam jej sporo miejsca do popisu i czekam

,po 10 latach dorasta do 0,3 m wys. i 1,5-2 m średnicy.

Matyldowo 11:43, 15 paź 2014

Ciekawostka - Abies koreana "Blue Magic"

Karłowata odmiana o stożkowym pokroju ale jeśli przewodnik dominujący rośnie poziomo przybiera formę spłaszczonej formy i tak sądzę ,że wybrały moje dwie koreanki mimo przesadzenia aby rosły stożkowo pokładają się w poziomie

Uzyskana sztucznie w wyniku potraktowania nasion kobaltem , dlatego ich kolor ma ciekawą barwę ( zdjęcia jej nie oddały ) niebiesko szarą ale zmieniającą się nasyceniem w zależności od pory roku .

Ma typowe jak na koreankę fioletowe szyszki stojące pionowo

Znalazłam informacje ze powinna rosnąć w słońcu więc są tak obie posadzone ale zastanawiam się czy na wiosnę nie przesadzić do donic ,żeby wyeksponować ich urok

Matyldowo 12:47, 15 paź 2014

Abies koreana `Gruebele' maleńka odmiana jodły koreańskiej która po 10 latach osiągnie zaledwie 40cm .

Igiełki są jak gwiazdeczki błyszczące

Tworzy mocno zagęszczony krzew o pokroju kulistym

Matyldowo 13:07, 15 paź 2014

Jeżeli jestem już przy koreankach to bardzo efektowna jest
Abies koreana 'Kristallkugel', którą mam szczepioną na pniu

Ma płaskokulisty pokrój ( talerzowy ) igiełki bardzo podobne do poprzedniej tylko dłuższe i węższe

Matyldowo 13:41, 15 paź 2014

Picea sitchensis 'Tenas' - świerk sitajski

Przybiera formę kulistą o średnicy 60cm . Igiełki kłujące, cienkie, gęsto osadzone, na pędzie nastroszone, z wierzchu zielone od spodu srebrzysto-białe, daje wrażenie jakby były dwukolorowe i pięknie wygląda wiosna kiedy jasno zielone ( miekkie ) przyrosty kontrastują ze srebrnymi

jest jak pluszowy misio ,którego nie da się przytulić bo ma kłujące igiełki

Matyldowo 13:56, 15 paź 2014

i jeszcze jeden świerk sitajski - Picea sitchensis 'Silberzwerg'

Karłowata odmiana lekko spłaszczona bardzo gęsta .

I jak u poprzednika Igły kłujące, sztywne tylko drobniejsze osadzone na pędzie promieniście i skierowane ku przodowi, z wierzchu ciemnozielone, od spodu srebrzysto - białe.

Jest trochę wrażliwy na mróz i suszę
Matyldowo 14:07, 15 paź 2014

Picea omorika Peve Tijn - karłowata odmiana świrku serbskiego o regularnym zwartym ,kulistym pokroju.

Igły krótkie , żółte lub zielonżółte od spodu srebrzyste .

Rośnie wolno i dorasta do ok 70 cm szerokości . Idealnie nadaje się na skalniaki