Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Matyldowo

Matyldowo

Matyldowo 14:42, 15 paź 2014

Tutaj mam zagadkę i liczę ,że ktoś mi pomoże czy to Pinus parviflora Ogon Janome czy Ogon Goya ?
Sadzonka młodziutka ok 3 lat rośnie u mnie

Matyldowo 14:58, 15 paź 2014

Pinus densiflora 'Oculus-draconis' - sosna gęstokwiatowa

Jak widać odmiana o nieregularnym pokroju dosyć szybko rosnąca, osiągająca ok. 3 m wys. Charakterystyczną jej cechą są dwa żółte pasy na każdej zielonej igle, tzw. “oczy smoka”.

Planuje ją przesadzić bo w tym miejscu ma za ciasno i trochę przy ciemno a najładniej oko wybarwia się w pełnym słońcu

zawitka 15:54, 15 paź 2014

Witaj Matyldo-----ale się dużo nauczyłam zaraz polecę do szkółki potrzebuję karlowych iglaków .piękne szyuki ale mam niedosyt pokaż cału ogród bo umrę z ciekawości ha ha Pozdrawiam cieplutko
Matyldowo 17:55, 15 paź 2014

zawitka napisał(a)
Witaj Matyldo-----ale się dużo nauczyłam zaraz polecę do szkółki potrzebuję karlowych iglaków .piękne szyuki ale mam niedosyt pokaż cału ogród bo umrę z ciekawości ha ha Pozdrawiam cieplutko

Cieszę się ,że mogę podsunąć pomysł na nowe zakupy , moje iglaczki kupowałam maleńkie ok 10-15 cm na aukcjach w popularnym serwisie aukcyjnym , dopiero teraz zaczynają dorastać i jest je powoli widać w ogrodzie

Matyldowo 18:16, 15 paź 2014

Jeżeli jesteśmy przy maleństwach to uroczy
Chamaecyparis obtusa 'Nana Gracilis'- cyprysik tępołuskowy

Teraz jesienią jest mniej atrakcyjny ale wiosną ma błyszczące intensywnie zielone wachlarzykowate gałązki. Dorasta do 50 cm wysokości

Wymaga dosyć żyznych i bardziej wilgotnych gleb oraz stanowiska osłoniętego.
Lubi go niestety przedziorek ( już raz go ratowałam bo przez niego chorował )
Matyldowo 18:34, 15 paź 2014

Odmiany Wintergold są bardzo ciekawe bo po ich zmianach w kolorze można zaobserwować kiedy nadejdzie zima
Sosna szczepiona na pniu tej odmiany

Matyldowo 20:29, 15 paź 2014

Pinus nigra 'Goldfinger' sosna czarna , igły długie,wzniesione do góry i bardzo ostre

Matyldowo 21:51, 15 paź 2014

Pinus parviflora 'Negishi' sosenka drobnokwiatowa,bardzo urokliwa szczególnie wiosną gdy pokazują się przyrosty

Rośnie wolno bo w wieku 30 lat osiągnie ok. 4 m wys , chciałabym z niej bonsai formować więc jeśli ktoś chciałby mi przekazać cenne wskazówki będę pilnie ćwiczyć

Pędy sztywne a igły pokręcone i niebieskozielone

Szyszki pojawiają się dość wcześnie

Matyldowo 14:07, 16 paź 2014

Abies balsamea 'Nana' - jodełka balsamiczna

Urośnie na poduszkowca z połyskiem - igiełki króciutkie i błyszczące

Wymiarowo to idealna do małych ogródków bo 50cm wzrostu i max 1m w talii

U mnie rośnie na stanowisku słonecznym ale w półcieniu jaki daje jej modrzew i towarzystwie wszędobylkich dąbrówek
Mathildis 18:23, 16 paź 2014

Prawdziwy z Ciebie kolekcjoner, piękne te roślinki, ale też z chęcią zobaczyłabym jakąś panoramkę