Jak widać odmiana o nieregularnym pokroju dosyć szybko rosnąca, osiągająca ok. 3 m wys. Charakterystyczną jej cechą są dwa żółte pasy na każdej zielonej igle, tzw. “oczy smoka”.
Planuje ją przesadzić bo w tym miejscu ma za ciasno i trochę przy ciemno a najładniej oko wybarwia się w pełnym słońcu
Witaj Matyldo-----ale się dużo nauczyłam zaraz polecę do szkółki potrzebuję karlowych iglaków .piękne szyuki ale mam niedosyt pokaż cału ogród bo umrę z ciekawości ha ha Pozdrawiam cieplutko
Cieszę się ,że mogę podsunąć pomysł na nowe zakupy , moje iglaczki kupowałam maleńkie ok 10-15 cm na aukcjach w popularnym serwisie aukcyjnym , dopiero teraz zaczynają dorastać i jest je powoli widać w ogrodzie
Jeżeli jesteśmy przy maleństwach to uroczy
Chamaecyparis obtusa 'Nana Gracilis'- cyprysik tępołuskowy
Teraz jesienią jest mniej atrakcyjny ale wiosną ma błyszczące intensywnie zielone wachlarzykowate gałązki. Dorasta do 50 cm wysokości
Wymaga dosyć żyznych i bardziej wilgotnych gleb oraz stanowiska osłoniętego.
Lubi go niestety przedziorek ( już raz go ratowałam bo przez niego chorował )
Pinus parviflora 'Negishi' sosenka drobnokwiatowa,bardzo urokliwa szczególnie wiosną gdy pokazują się przyrosty
Rośnie wolno bo w wieku 30 lat osiągnie ok. 4 m wys , chciałabym z niej bonsai formować więc jeśli ktoś chciałby mi przekazać cenne wskazówki będę pilnie ćwiczyć
Pędy sztywne a igły pokręcone i niebieskozielone
Szyszki pojawiają się dość wcześnie
Prawdziwy z Ciebie kolekcjoner, piękne te roślinki, ale też z chęcią zobaczyłabym jakąś panoramkę