Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Matyldowo

Matyldowo

Matyldowo 12:38, 22 paź 2014

Wierzba wełniasta Lanata mam ją już 4 sezon i wciąż nie mogę jej znaleźć właściwego miejsca bo ładnie startuje jak na zdjęciach a potem już wygląda jakby jej coś nie pasowało . W opisie było ,że lubi miejsca słoneczne ale w słoneczku słabo rosła, wiec przesadziłam w półcieniu rośnie najładniej ale za to szybko marudzi listki przysychają są potem takie mizerne, na jesieni posadziłam ja w osłonięte miejsce od strony południowej czyli dostała coś pośredniego.
Lanata jest niewysokim krzaczkiem ( 1m/1m ) o grubych i owłosionych pędach .Listki ładniutkie ,szare pokryte białym kutnerem . Kotki koloru żółtego wypuszcza dość duże jak na takie maleństwo na przełomie marca - kwietnia

zdjęcia wiosenne

Matyldowo 12:44, 22 paź 2014

Katkak napisał(a)

Ja widzę leśnego luda . Ma brwi, nos i zieloną brodę . Byłaś w zaczarowanym lesie

Kasiu jak to wyobraźnia działa każdy widzi co innego , ja widzę schodki , maleńkie drzwiczki do których kusi ,żeby zapukać i "elewacje" z mchu a ty widzisz leśnego luda z zieloną brodą
Matyldowo 13:16, 22 paź 2014

Oglądając stare zdjęcia natknęłam się na ciekawostkę jaka rosła kiedyś u mnie
Pewnie grzybnia przywędrowała z jakąś zamówioną sadzonką

Szukając w internecie najbardziej pasowały mi na smardze , niestety w tym roku już ich nie było

Matyldowo 14:18, 22 paź 2014

Macierzanka bardzo wdzięczne ziele które rozrasta się tworząc zielone dywany do tego pięknie pachnie olejkami eterycznymi,kwitnie fioletowymi kwiatuszkami,które wabią owady. Do tego bezproblemowa i kompromisowa w każdych warunkach jakiej jej zapewnimy Moja mama swojego czasu tak zafascynowana była macierzanką,że gości u mnie chyba już na każdej rabacie. Mam 3 gatunki które różnią się nasyceniem i odcieniem zieleni

Agania 15:26, 22 paź 2014

Hey Matylda Twoje Matyldowe królestwo mnie zaciekawiło, fajnie przedstawiasz poszczególne roślinki i witam kolejnego klonofoba na ogrodowisku:
Agania 15:35, 22 paź 2014

Matyldowo napisał(a)
Tutaj mam zagadkę i liczę ,że ktoś mi pomoże czy to Pinus parviflora Ogon Janome czy Ogon Goya ?
Sadzonka młodziutka ok 3 lat rośnie u mnie

Ta sosna wygląda mi na Tungberga?...ale może się mylę, sosny drobnokwiatowe mają więcej niż dwie igły w pęczku tzn po 5

pozdrawiam
Matyldowo 16:10, 22 paź 2014

Agania napisał(a)
Hey Matylda Twoje Matyldowe królestwo mnie zaciekawiło, fajnie przedstawiasz poszczególne roślinki i witam kolejnego klonofoba na ogrodowisku:

Ojej Agania jak miło już wcześniej gościłam u Ciebie (incognito ) przeczytałam prawie całe Twoje ogrodowe radości i rozterki,jestem pod wielkim wrażeniem historii budowy domu ,ogrodu w tym przeciwności losu i zapału ,który nie pozwalał Wam się poddać. Efekt jaki osiągnęłaś jest zjawiskowy jak również kolekcja roślin jakie posiadasz . I
A propos oprócz klonofobii mamy jeszcze : psy i narty
Matyldowo 19:35, 22 paź 2014

Agania napisał(a)

Ta sosna wygląda mi na Tungberga?...ale może się mylę, sosny drobnokwiatowe mają więcej niż dwie igły w pęczku tzn po 5

pozdrawiam

jutro policzę igły bo dziś to już z latarką musiałabym a jeszcze się pomylę
Matyldowo 17:55, 24 paź 2014

Agania napisał(a)

pozdrawiam

Policzyłam , zgadza się są po dwie igły w pęczku , czyli Pinus Thunbergii Ogon ?
Matyldowo 19:03, 24 paź 2014

Sądzę ,że to Pinus nigra 'Marie Bregeon' ,ale jeśli się mylę to proszę o info