Igor
21:58, 08 paź 2014

Witajcie, mam problem z doborem roślin w żywopłocie, jeżeli można to nazwać żywopłotem, bo będzie to nasadzenie wokół działki, ogromnej działki, która podzielona jest na mniejsze budowlane, ale na razie to samo pole. Plan jest taki, żeby już coś tam rosło i ładnie wyglądało, a przede wszystkim osłoniło od brzydkich widoków. Ktoś kto kiedyś kupi tam miejsce pod swój wymarzony dom będzie miał jakiś start roślinny i odrobinę intymności.
W sumie to będzie prawie 600mb
Brzozy już rosną, raczej na 100% będą przed nimi świerki serbskie w odległości 2m ( gęściej wyszłaby ogromna ich ilość a mają być ok 180cm wys.) i wyglądałoby to tak:
Chciałem to jakoś urozmaicić i tutaj zaczynają się schody.
np. Jarząb 'Fastigiata' i 3 kosodrzewiny i znów jarząb itd.
jakieś umiarkowanie rosnące jałowce niebieskie na przemian z tują 'Columna'
Tutaj dużo kombinowania, ale mnie się najbardziej podoba.
Jarząb 'Fastigaiata' pod nim płożące jałowce, tuja columna na przemian z dereniem albo wersja biała z tawułą van Houett'a
Może macie jakieś pomysły jak urozmaicić takie nasadzenia brzóz i świerków...muszą to być rośliny raczej bezobsługowe i ładnie rosnące
Dzięki z góry za wszystkie rady
W sumie to będzie prawie 600mb
Brzozy już rosną, raczej na 100% będą przed nimi świerki serbskie w odległości 2m ( gęściej wyszłaby ogromna ich ilość a mają być ok 180cm wys.) i wyglądałoby to tak:

Chciałem to jakoś urozmaicić i tutaj zaczynają się schody.
np. Jarząb 'Fastigiata' i 3 kosodrzewiny i znów jarząb itd.

jakieś umiarkowanie rosnące jałowce niebieskie na przemian z tują 'Columna'

Tutaj dużo kombinowania, ale mnie się najbardziej podoba.
Jarząb 'Fastigaiata' pod nim płożące jałowce, tuja columna na przemian z dereniem albo wersja biała z tawułą van Houett'a

Może macie jakieś pomysły jak urozmaicić takie nasadzenia brzóz i świerków...muszą to być rośliny raczej bezobsługowe i ładnie rosnące

Dzięki z góry za wszystkie rady