Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Małymi krokami bo własnymi ręcami... :*

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :*

Zielona 16:35, 12 lip 2015

Kasia, ja nie mam czasu w bawienie się w wycinkę pojedynczych kwiatostanów. Łapię na kudły i ciacham jednym cięciem Albo przy ziemi, albo ponad zieloną, kształtną częścią.

Chyba pobiegnę strzelić fotki dla Ciebie Chcesz?
siakowa 19:20, 12 lip 2015

Fotki zawsze mile widziane...ale mi chyba caly czas chodzi o bieżące porządki niz o calkowite ciecie po calkowitym przekwitnieciu....
siakowa 19:36, 12 lip 2015

Ktokolwiek widzial ktokolwiek wie
Na zbita ziemię na trawniku co to sie skorupa w moment robi ....takie cos nabylam....spotkal sie z tym ktos?

stychaz 19:57, 12 lip 2015

siakowa napisał(a)
Ktokolwiek widzial ktokolwiek wie
Na zbita ziemię na trawniku co to sie skorupa w moment robi ....takie cos nabylam....spotkal sie z tym ktos?

Kasiu, nabyłam ten specyfik rok temu, przez przypadek wylałam znaaacznie wiecej niż zalecano. Na szczęście szkód żadnych nie poczyniłam. Woda wchłaniała się lepiej ale jakiegoś szału nie widziałam. Glebę mam normalną.
Madzenka 22:29, 12 lip 2015

Kasia dlaczego zastanwiasz sie nad szalwią? Ciachaj radykalnie to szybko odrośnie i znów pieknie zakwitnie. Po cięciu podlej florovitem aby nabrała wigoru i miała siłe wytorzyć niwe pąki kwiatowe. Tawuł nie mam, ale Danusia wszystko napisała.
siakowa 22:30, 12 lip 2015

No bo przekwita pojedynczymi klosami....te sa juz blade a reszta jeszcze fioletowa.....
Kuba 22:33, 12 lip 2015

Tawułę tnij jak traci kształt, nie czekaj aż przekwitnie, u mnie zwykle oznacza to kilka cięć w sezonie, właśnie wczoraj je kulkowałam
siakowa 09:29, 13 lip 2015

Kuba napisał(a)
Tawułę tnij jak traci kształt, nie czekaj aż przekwitnie, u mnie zwykle oznacza to kilka cięć w sezonie, właśnie wczoraj je kulkowałam

no widzisz...to sie nazywa dojrzałośc ogrodowa mi żal, może w przyszłym roku bede mniej rozżalac się nad kazdym kawiotkiem
siakowa 09:32, 13 lip 2015

a teraz powiedzcie mi taka rzecz...
bo przed domem od strony pn jak sie okazuje po tym sezonie...
jest PATLENIA!!!! okazało sie czego w zeszłym roku nie zaobserwowałam bo nie zwracałam na to uwagi...że latem słońce jest tak wysoko że świeci nad domem i tym samym CAŁY DZIEŃ jest tam słońce i zero cienia....ale....juz powoli i na wiosnę coraz więcej bo słońce zaczyna byc juz niżej w ciagu dnia.....i teraz planując przedogródek.....jakie rośłiny? czy sa takie co wytrzymają patelnie a wiosną nie beda startoway późno a późnym latem nie skończa baaaardzo szybko sezonu?????
MirellaB 09:52, 13 lip 2015

Gardenarium napisał(a)

Szałwie omszone do zera, do ziemi, a tawułe o 1/3 skrócić, na jeża. Łapiesz w łapki i ciachasz - puszczasz i jest kulka równa. Zrób próbę, złap równo z góry zeby wszystkie gałazki dały się ująć w dłonie, utnij równym ruchem wszystko naraz, a jak się nie da bo dużo, to na dwa razy. I po robocie.

A tawułę teraz się tnie po przekwitnięciu czy na wiosnę?