Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Małymi krokami bo własnymi ręcami... :*

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :*

Asisko_2005 21:42, 18 lip 2015

Kasia, jutro, bo nie mam fotek. Cyknę cos rano.
siakowa 22:49, 18 lip 2015

Ensata napisał(a)
Dobrze ze ja się nie dobrałam do octu, odnotowałam, łapy z daleka. Tylko od solenia nie moge się powstrzymać, ale solę z umiarem, ociupinke na delikwenta

Ja tez sole i patrze patrze patrze i nie moge sie napatrzyc jak sie rozpuszczaja. Sadystka sie ze mnie robi w takim momencie a wczoraj przekowalam im bebechy bo po sol nie chcialo mi sie isc....wiem...
siakowa 22:50, 18 lip 2015

Tess napisał(a)
Dobre Też z gadułów jesteś?

Często i gęsto.
siakowa 22:50, 18 lip 2015

jazzy napisał(a)

Kurde, powiem Ci, że dobrze pamiętasz, ale to już nieaktualne
Trochę to skomplikowane, żeby wyjaśniać, ale chodzi o granicę działki. Ona może w każdej chwili cofnąć się w stronę mojego tarasu, bo tam jest zapisana w akcie służebność. Tak czy inaczej, nie powinnam tam sadzić drzew, ani nic trwałego :-\ Chyba zrobię tam płot z listewek
I sorry, że piszę o tym w Twoim wątku

Wybaczam
siakowa 22:52, 18 lip 2015

Zielona napisał(a)
Kasia - jedna z moich pożytecznych brzóz też straciła przewodnik wiosną. Nie wypuścił liści. Zostawiłam i obserwuję. Albo wyprowadzi sama, albo jej pomogę. Nie stresuję się tym za bardzo. Jakoś optymistycznie założyłam, że rośliny mają zdolność do samodzielnego wyprowadzenia sobie nowego przewodnika.
BTW Moim "polnym" brzozom celowo usunęłam przewodniki, bo chcę je utrzymać w ryzach. Wyglądają jak oskalpowane. Ale już wypuszczają nowe gałązki i myślę, że w końcu nabiorą kształtu.

Pewnie sobie poradzą. W to nie watpie.ale czy nie zmieni to ksztalu ich korony.czy nie bedzoe pitem taka kulowana? Ja bym wolala taka wysmukła wlasnie....
siakowa 22:52, 18 lip 2015

Zielona napisał(a)
Kasia - jedna z moich pożytecznych brzóz też straciła przewodnik wiosną. Nie wypuścił liści. Zostawiłam i obserwuję. Albo wyprowadzi sama, albo jej pomogę. Nie stresuję się tym za bardzo. Jakoś optymistycznie założyłam, że rośliny mają zdolność do samodzielnego wyprowadzenia sobie nowego przewodnika.
BTW Moim "polnym" brzozom celowo usunęłam przewodniki, bo chcę je utrzymać w ryzach. Wyglądają jak oskalpowane. Ale już wypuszczają nowe gałązki i myślę, że w końcu nabiorą kształtu.

Pewnie sobie poradzą. W to nie watpie.ale czy nie zmieni to ksztalu ich korony.czy nie bedzoe pitem taka kulowana? Ja bym wolala taka wysmukła wlasnie....
Madzenka 10:38, 19 lip 2015

Bede obserwować Twoją szalwie, bo idelna na rabatkę Zetkową
U mnie szalwie nawet w warzywniku sa potworami..rosna bez opamiętania i nie są do okiełznania....

Brzozy absolutnie nie ruszaj, jest szansa ze wypuści liscie, tylko ja posadż w odpowiednim miejscu aby sie ukorzeniła i miała odpowiednia ilosc wody. Jestem przeciwnym cieciu brzoz, to drzewa , ktore nie odbudowują dobrze korony jak inne gatunki po cieciu . Przerobiłam to, oszpeciłam drzewa, zamierały inne pedy.
Trzba to bardzo umiejętnie robic, bo moze całkowicie stracic pierwotny pokroj. Nowy przewodnik zdązysz zawsze wyprowadzić, tylko musi wypuscić niwe pedy. Na razie jej nei ruszaj, posadż , podelwaj, opalikuj aby miała równy pien a w styczniu podejmiemy decycję co do ciecia Grupowo, forumowiczow, z Toszką

Ps. Zapomniałam napisac ze kompozycja w donicy boska jest i do tego ten idelany zwirek!
Madzenka 10:39, 19 lip 2015

siakowa napisał(a)
Bo mi tak wiszą

Ja po prostu ciągnę za te włosy i wyrywam, mozna tez obciąc ale to sztucznie wyglada, wyrywanie im słuzy (pod warunkiem ze są dobrze ukorzenione.... Coby jej z ziemi nie wyrwac....)
siakowa 14:18, 19 lip 2015

Madzenka napisał(a)
Bede obserwować Twoją szalwie, bo idelna na rabatkę Zetkową
U mnie szalwie nawet w warzywniku sa potworami..rosna bez opamiętania i nie są do okiełznania....

Brzozy absolutnie nie ruszaj, jest szansa ze wypuści liscie, tylko ja posadż w odpowiednim miejscu aby sie ukorzeniła i miała odpowiednia ilosc wody. Jestem przeciwnym cieciu brzoz, to drzewa , ktore nie odbudowują dobrze korony jak inne gatunki po cieciu . Przerobiłam to, oszpeciłam drzewa, zamierały inne pedy.
Trzba to bardzo umiejętnie robic, bo moze całkowicie stracic pierwotny pokroj. Nowy przewodnik zdązysz zawsze wyprowadzić, tylko musi wypuscić niwe pedy. Na razie jej nei ruszaj, posadż , podelwaj, opalikuj aby miała równy pien a w styczniu podejmiemy decycję co do ciecia Grupowo, forumowiczow, z Toszką

Ps. Zapomniałam napisac ze kompozycja w donicy boska jest i do tego ten idelany zwirek!

Tak wiem ze jestes na etapie zażwirkowania z brzozami poczekam bo i w zimie grupowo podejmiemy decyzje . Uwielbiam to

I tez pomyslalam o zecie i jej rabacie patrzac na szalwie...srebrna i czesciowo zimozielona!
siakowa 14:19, 19 lip 2015

Madzenka napisał(a)

Ja po prpstu ciągnę za te włosy i wyrywam, mozna tez obciąc ale to sztucznie wyglada, wyrywanie im słuzy (pod warunkiem ze są dobrze ukorzenione.... Coby jej z ziemi nie wyrwac....)

Bede rwać