Bergenia się rozrośnie, więc chyba za blisko, przesadzisz jesienią (wrzesień może być)
Ładna jest
A ja po nocy nadrabiam zaległości. Kostki ładne, ja moją też dziś cięłam, tylko po zewnętrznej i w poziomie.
tutaj rodzeństwo twojej bergenii - w trakcie pielenia https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/91/915179/original.JPG
iwonko super powiem ci że tak blisko posadone bo sie kierowałam sadząc liśćmi które były...w sensie ten korzeń długi sztywny był w drugą strone niż ułożone liście...i to on mi tą bergenie odsunął tak od brzegu...mogłam się tym nie kierować i nowe liście pewnie wyrosłyby odwrócone już w odpowiednią stronę
tak, mam ją od rodziców a tam rośnie od 8 lat...iewidentnie jej służy odmładzanie bo u nich ne jest taka gigantyczna..i co najlepsze W ZIEMIE MIAŁA TE WSZYTSKIE LIŚCIE!!!! a u mnie wygwizdów czyli warunki jak na suwalszczyźnie
Sama nie wiem, moje wiśnie marnie wyglądają. W sensie, korony mają takie mizerne, nieregularne, a na front chciałabym drzewa bardziej... reprezentacyjne, powiedzmy
W moim pierwotnym planie chyba sprzed roku założyłam sobie tam graby i siem zastanawiam czy do tego pomysłu nie wrócić...
Bo jak to mówią, pierwsza myśl najlepsza
słuchajcie..mam dwie małe brzózki doodrenbos takie 1 m..... i one stały długo przed zimą w doniczce i dwóm przemarzły ewidentnie wierzchołki...
wypuściły liście tylko z dolnych gałązek i wygląda to komicznie bo pół drzewka jest u góry łysa a na dole rząd liści....
- czy te czubki obciąć ale nie są suche!
- czy zostawić bo w końcu to przewodnik i może potem sie pokrój drzewa zmienić