Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :)

RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :)

Kasia_CS 09:23, 23 lut 2017

Ach, jak zal, ze dotarlam tu tak późno! Reniu, cudownie pokazujesz róże, alfabet jest boski! Chyba mnie namówiłas na kilka odmian

przy okazji zapytam, bo tej jesieni sadzilam swoje pierwsze golaski... czy powinnam im przyciąć pędy jak już będzie "bezpiecznie" temperaturowo? Queen, czy wszystkie potraktowac tak samo, wiec dodam jakie mam odmiany - Ascot, queen ofsweden, william Shakespeare, stefani baronin, munstead wood

A ta peoniowa roza mnie zachwyciła!
Kasia_CS 10:04, 23 lut 2017

Aa jeszcze rzutem na taśmę chciałabym zapytac o towarzystwo roz-często widać na zdjęciach kwiatuszki w różnych odcieniach niebieskiego, granatu i różowego.. co u Ciebie tam rosnie ? Szalwia?jakies jednoroczne? Podrzuć pare odmian,bo w tym roku chętnie bym cos wysiala (najchętniej cos, co można od razu do gruntu bo nie mam parapetów do hodowli..)
asiak 10:47, 23 lut 2017

Renatko, ten Baron podoba mi się Kolorek fajny... Pomyślę o niej
Jak Ty masz wsadzoną Afrodytę z Baronem, to chyba jest ok?
A jeszcze napisz mi czy ten Baron długo kwitnie?
anulajda 10:57, 23 lut 2017

Wróciłam się do pierwszych literek alfabetu i mam pytanie bo zauważyłam u Ciebie moje tegoroczne chciejstwo EYES FOR YOU,
w jakim miejscu masz ją posadzoną że ma taki piękny kolor kwiatka bardziej biały niż fioletowy ?
Urszulla 13:32, 23 lut 2017

Czekam do końca prezentacji różanej u siebie wczoraj wrzuciłam swoje
Rench 00:06, 24 lut 2017

bacowa - jeszcze tylko kilka zostało,ale pokażę niebawem

abiko -już od pewnego czasu stwierdziłam,że u siebie najlepiej przetestujesz wszystko
Dlatego już nie zwracam uwagi na opinie innych,tylko kupuję co mi się podoba i sama oceniam co i kiedy jest najlepsze dla moich róż.
Nawet opinie o zapachu się różnią
Odnośnie rozrostu,też są podzielone opinie,więc bądź cierpliwym ogrodnikiem i daj czas im
W wielu przypadkach to się opłaca.

Rench 00:26, 24 lut 2017

Kasia_CS-odnośnie cięcia nowo posadzonych róż to daj sobie na wstrzymanie.
Nie wiem gdzie kupowałaś,ale powinny one już być odpowiednio przycięte,więc na wiosnę ewentualnie przytniesz końcówki brązowe.

Odnośnie towarzystwa,to mam różne szałwie omszone,kupowałam już jako sadzonki. Kocimiętki,naparstnice,ostróżki wieloletnie.
A jeśli chcesz tak na szybko, to możesz wysiać ostróżki jednoroczne, kosmosy,czarnuszkę, tylko bardzo,bardzo rzadko.

asiak - Baron powtarza kwitnienie. Ja w drugim sezonie cięłam barona w połowie,tzn. część ścięłam jak rabatówkę,a 2 pędy zostawiłam wysokie i kwitł wtedy piętrami.

Ostatnio też widziałam barona przypiętego w poziomie do podpór i stworzył fajowe girlandy.
Więc możesz go prowadzić według własnych upodobań.
Floribunda dobrze opisuje jego pielęgnację.
anulajda -moja EYES FOR YOU rosła w pełnym słońcu,niemal cały dzień nasłonecznienie. Wcześniej czytałam o niej,że właśnie ona lubi takie warunki.
Urszulla - dzisiaj już nie mam siły,ale jutro wpadnę pooglądać Twoje
Tess 00:31, 24 lut 2017

Przyszedłam rzec, że kiedy pierwsze oszołomienie minęło, przypomniało mi sie, że te Chopiny to pewnie z 1,5 wysokości mają.
Dobrze pamiętam? To za wysokie dla mnie. Coś zaproponujesz niższego a ładnego?
Kasia_CS 09:53, 24 lut 2017

Dzięki Renatko róże we floribundzie kupowane, wiec nie będę im juz serwowac dodatkowego ciachania poza wspomnianymi końcówkami ostrozki juz jakies mam ale stanowczo za malo-w zeszłym roku dopiero zaczęłam na wodne coś robić i jajo świeżą ogrodniczka, którą zrobiła zakupy zanim trafiła na forum to pokupowalam oczywiście po 1-2 sztuki roznych roślinek

teraz jakbym chciała je sobie rozmnozyc, to początek wiosny powinien być dobry na podzial? Mówię o ostrożkach wieloletnich, przetacznikach, szalwii omszonej. Pozdrawiam!
Rench 10:15, 24 lut 2017

Tess - tak,Chopiny w drugim kwitnieniu nawet do 2m potrafią wybujać.
Z Innych w odcieniach białości,typowo rabatowych to
Parky,

PRINCESS OF WALES

Avalon ma śliczny kwiat,ale bardziej kremowy

No i
STEPHANIE BARONIN ZU GUTTENBERG w pierwszej fazie różowawy lub norelowy środek wybarwia się do białokremowego w pełnym rozkwicie.