W moim domu corocznie pieczemy takie kapuśniaczki:
Wszyscy je uwielbiamy.Robimy ich w takiej ilości że pozostają na Sylwestra a wtedy zjadamy je z barszczykiem.Mniam!
A oto przepis na moje kapuśniaczki:
Ciasto: 1/2 kg mąki,śmietana,2 jaja,4dag drożdży,3/4 szklanki mleka,kostka margaryny,cól,cukier,pieprz,starta gałka muszkatułowa
Nadzienie: 40 dag kapusty kiszonej,kilka suszonych grzybów,łyżka oleju,cebula,jajo,sól,pieprz
Z drożdży,mleka i cukru zrobić rozczyn.Gdy wyrośnie wlać do przesianej mąki,dodać jaja,resztę mleka,gałkę muszkatułową i na końcu rozpuszczoną margarynę.Ciasto dobrze wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Kapustę ugotować z grzybami,odcedzić,drobno posiekać.Do drobno pokrojonej i usmażonej na oliwie cebuli dodać kapustę,surowe jajo i doprawić solą oraz pieprzem.Wyrośnięte ciasto rozwałkować ,pociąć na prostokąty,w środku każdego umieścić wałeczek z nadzienia,po czym zawinąć i ułożyć na wysmarowanej blaszce.Gdy podrosną posmarować śmietaną lub rozmąconym jajem i upiec na złoty kolor.Wystudzone kapuśniaczki przechowuje się i odgrzewa w miarę potrzeby.