Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród pod górkę...

Mój ogród pod górkę...

lindsay80 13:56, 10 kwi 2015

hej Kasia, ja dziś byłam u K. w Mikołowie, widziałam takie cisy jak Twoje, też z takimi zbrązowieniami i rozmawiałam z Panem, który twierdził, że jeśli gałązka nie jest ususzona, igły nie oblatują tylko mają brązowy kolor to jest to przyczyna fizjologiczna związana z przesadzaniem i zmianą pory roku, że z czasem wrócą do normalności - także może nie masz czym się martwić.
Kuba 14:31, 10 kwi 2015

Niestety ja też tak miałam trzy sztuki po posadzeniu zbrązowiały niemal w całości. Póżniej odkryłam że mają misecznika i tak myślę że stres związany z przesadzaniem osłabił rośliny a choroba się rozwinęła. Niestety moje doświadczenia z roślinami z plantacji są takie, że zwykle mają jakiegoś pasożyta
Enya73 14:35, 10 kwi 2015

Kasia, podlej i spryskaj te cisy Biosept Active. Też mi się wydaje, że to przyczyna fizjologiczna, bo to za szybko się podziało.

I ewentualnie sprawdź pod lupą czy nie ma zimujących larw misecznika.Larwy pierwszego pokolenia (do 0,5 mm długości), są jasnożółte lub kremowe.

Możesz w razie czego zrobić oprysk Mospilanem 20 SP, jak tylko coś zauważysz, bo na Promanal jest już za późno. Niby można jeszcze spróbować prewencyjnie Catane 800 EC (opryskiwać nim można jeszcze w okresie pękania pąków). Mamy 10 kwietnia, rozejrzyj się u siebie jak wygląda sytuacja.

Jeśli chodzi o tego misecznika cisowca, to generalnie zawsze się w jakimś egzemplarzu cisa pojawi. Pod koniec kwietnia pojawiają się pierwsze samice, które od końca maja do połowy czerwca składają jaja pod tarczkę. Poznasz od razu.Kolejne pokolenie larw wylęga się w czerwcu i lipcu.

To straszny problem u cisów i nie tylko. W wyniku żerowania larw dochodzi do żółknięcia, brązowienia i opadania igieł. Dodatkowo żerujące osobniki obficie wydzielają błyszczącą się i klejącą rosę miodową, na której rozwijają się z kolei grzyby sadzakowe. I jest kolejny problem do ogarnięcia. Dlatego trzeba obserwować i od razu zadziałać .

Enya73 15:33, 10 kwi 2015

Generalnie warto mieć Mospilan w ogrodowej apteczce Ma najszersze zastosowanie w ogrodzie spośród wszystkich zarejestrowanych w Polsce insektycydów i jak piszą w artykułach na ten temat, jest również przyjazny dla pszczół
Kuba 15:51, 10 kwi 2015

Anita dziękuję bo przy okazji też się czegoś dowiedziałam na ten temat
lindsay80 16:55, 10 kwi 2015

i ja zachowam sobie tego posta w jakimś pliku, bo dużo mądrości Anitko nam sprzedałaś i też potwierdzam o Mopsilanie - najszersze spektrum działania, taki "must have" w kolekcji środków chemicznych do ogródka.
Kacha123 20:22, 10 kwi 2015

Dziewczyny dzięki za wsparcie i Tobie Anitko za fachową poradę, zastosuję i mam nadzieję, że będzie OK. Misecznika nigdzie nie znalazłam, ale będę obserwować. Wróciłam właśnie z ogrodu i zaraz wstawiam foty.
Kacha123 20:36, 10 kwi 2015

Trawnikiem w przeciwieństwie do cisów mogę się pochwalić

I moje nowe nasadzenia. Nie patrzeć na niezbyt dokładnie wygrabioną ziemię i resztki żwiru - poprawię się, ale już nie dziś, bo ciemno.

Cisy przytnę, ale dzisiaj nie dałam już rady

Tu Nigry, hortensje, kiścienie i brakuje jeszcze pod kiścieniem czegoś - może jakaś trawka jeśli ktoś ma pomysła, to chętnie skorzystam. Jałowce za Nigrami do wykopania, ale muszą poczekać, bo wyprowadzają się w góry.

Tu tawuły ze skalnicą, którą muszę przesadzić, ale tak pięknie kwitnie, że żal mi ją było dzisiaj ruszyć
Juzia 20:44, 10 kwi 2015

Ale masz roboty! Odgarniać żwir, ściagać szmatę?, wysadzać co jest, sadzić nowe, sypać żwir.... masakra!
Nie zazdroszczę takiej roboty

A trawnik masz idealny! A może to sztuczny? hehe
Kacha123 20:45, 10 kwi 2015

I moje poczochrańce:

I trzmielina, a za nią miejsce na buki.

I jeszcze raz ambrowiec w towarzystwie