Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:))

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:))

Iwk4 15:38, 12 lut 2015

Ładnie rozrysowane plany. Tylko pod serbami znowu hortensje? Wtedy tytuł wątku by trzeba było zmienić na Hortensjowy Zakątek Ale te serby od razu nie będą duże i gdyby je posadzić ażurowo, a pomiędzy nimi miskanty ?
Mysza 15:55, 12 lut 2015

TOSZKA dziękuję za namiary

Szczerze to zawsze myślałam na końcu tylko o samych serbach.Z miskantem jak zrobiła Juzia łądnie bo rozjaśnia, ale nie chciałabym usychających gałązek jak piszecie.
A serby fajnie gdyby były ok.2m?????

IWONKO z hortkami będzie za dużo. Hortensjowy wątek, hi hi hi
I tylko tak pomyślałąm, że jak zrobię te bukszpanowe kwadraty a i hortki z rozplenicą pomiędzy to nie będzie pięknego szpalerku z nich.A tak sobie je wyobrażałam.Muszę sobie to rozrysować wieczorkiem

AGCIU dziękuję za info o bukszpanikasz , a o różyczkach muszę podczytać.Wszystkie są piękneBędzie problem z wyborem
Mysza 16:00, 12 lut 2015

Toszka napisał(a)
Miskanty pod serbami będą miały za mało słońca. Prędzej szpaler hortek. Jest jeszcze jedna kwestia - jeśli coś będzie opierać, ocierać się o serbowe gałązki to te gałązki będą marnieć i łysieć.
Namiar na cisy dam na pw. Serby też tam kupisz. Rośliny są zdrowe, w bardzo rozsądnych cenach. Sprawdzone przeze mnie i nie tylko Mają też półkule cisowe, kupowałam u nich też wypasione stożki. Anetka z "pustynii..." kupiła ponad 120 serbów i wszystkie przyjęły się bez problemów. Rośliny od nich to nie liliputki
Kończę reklamę, bo i tak mi nikt za nią nie płaci, ani zniżki nie da...

Półkule cisowe piszesz;0
Kiedyś zanim wpadłam na pomysł z wiśnią Amaga.to myślałam właśnie o tych kulachA może bardziej by tam pasowały????????????Troszkę się boję kolejnych drzew.
Nie nie będę już chyba wymyślała
Mysza 16:06, 12 lut 2015

Agcia napisał(a)
Jeśli chodzi o róże jakie mogłyby być to poszukałam trochę i może coś Ci się spodoba. Kryterium poszukiwania było oprócz koloru- zdrowotność i nieprzerwalność kwitnienia. Polecam przejrzeć ten wątek: https://www.ogrodowisko.pl/watek/586-tam-gdzie-mgly-i-roze-mieszkaja?page=82

Z białych oprócz tej co Iwona Ci proponowała ( Schneenewitchen) może być Artemis: https://www.google.pl/search?q=róża+artemis&biw=1366&bih=632&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=WqzcVLWXDuq67gaZmIH4DA&sqi=2&ved=0CB8QsAQ

Sebastian Kneipp:
https://www.google.pl/search?q=róża+sebastian+kneipp&hl=pl&biw=1366&bih=632&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=J63cVNL9KMyP7AbUgYGABA&ved=0CB8QsAQ

z różowych:
Maria Theresia
https://www.google.pl/search?q=róża+maria+theresia&hl=pl&biw=1366&bih=632&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=CK3cVKeZD-OZ7Aa2koG4BA&sqi=2&ved=0CB8QsAQ

Pomponella:
https://www.google.pl/search?q=róża+pomponella&hl=pl&biw=1366&bih=632&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=6KzcVKatGYXW7QbC5YDgBA&sqi=2&ved=0CB8QsAQ

Od siebie polecam Pastelle:

Wszystkie mi się podobają.

Pastello wysokością pasowałaby do lawendy, nie jest bardzo wysoka.Wygląda jak piwonia

Matko, ale ja się nie znam na pielęgnacji różyczek.
AgataBC 16:20, 12 lut 2015

Mysza napisał(a)

Wszystkie mi się podobają.

Pastello wysokością pasowałaby do lawendy, nie jest bardzo wysoka.Wygląda jak piwonia

Matko, ale ja się nie znam na pielęgnacji różyczek.

Spokojnie, wysokość i kształt krzaczka też można regulować. Safoya o tym pisała. Te co ja pisałam rosną do metra i kwitną na różnych piętrach więc z lawendą będą pięknie się komponowały. A co do pielęgnacji to dasz sobie rade. Wystarczy wiosną przyciąć(rabatowe się tnie o połowę), porządnie nawieźć (najlepiej nawozem organicznym), i patrzeć jak rosną. A na zimę kopce porobić i to cała filozofia. Jak kupisz dobre odmiany to oszczędzisz na opryskach. A i w między czasie usuwać przekwitłe kwiatostany. Będą kwitły na całego. Pastella nie ma przerw w kwitnieniu (Artemis i ta reszta co pisałam też), nie choruje na nic. Jestem z niej meega zadowolona.. pachnie, aż do upojenia przy lawendzie wyglądałaby zjawiskowo. Z resztą te inne też

Mysza 16:31, 12 lut 2015

Agciu ta pielęgnacja jak opisałaś wydaje się prosta.
W rzeczywistości zobaczymy

A jak Wam się podoba ta ostatnia wersja?
Jak będzie lepiej? z kostkami bukszpanowymi czy hortensje w jednej lini???
Juzia 18:22, 12 lut 2015

Toszka napisał(a)
Miskanty pod serbami będą miały za mało słońca. Prędzej szpaler hortek. Jest jeszcze jedna kwestia - jeśli coś będzie opierać, ocierać się o serbowe gałązki to te gałązki będą marnieć i łysieć.

Miskanty nie muszą być super wypasione... a zawsze to trochę innego koloru niż ciemna zieleń. Nie wiem ile tam będzie miejsca wolnego... ale hortensje to chyba nie wejdą.
A może jakieś inne trawki wciśniemy.
Juzia 18:24, 12 lut 2015

Mysza... hortensje w jednej linii będą naprzeciwko tarasu
Mysza 18:58, 12 lut 2015

Juzia napisał(a)
Mysza... hortensje w jednej linii będą naprzeciwko tarasu

Oddaję honory

Inne trawki, hm. a te carexy to pewnie za małe? Rozplenice za duże?
Tam nie zmieści się dużo.Ja liczyłam tam 3 m.,a od płotu to planowałam odsunąć się na 1.50.Nic nie zostaje miejsca.
Juzia 19:58, 12 lut 2015

Nie przesadzaj z tym odsuwaniem się od płotu!
Ty to masz chyba jakąś obsesję na tym punkcie
Metr od płotu to już dużo

A jak miskanty posadzisz prawie na samej granicy rabaty... to będziesz miała full miejsca dla Świerków. Nic się nie martw nie ogołocą się!