Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madzenka 14:15, 30 sty 2016

Mala_Mi napisał(a)
Czyli seslerie ściąć wiosną??? U mnie wygląda ładnie.... pomimo to ją ściąć????

JA ścinam bo lubię te świeże zieloniutkie przyrosty. Będę ciała pod koniec lutego
Madzenka 14:17, 30 sty 2016

bleebla napisał(a)
Moja sesleria wygląda jakby zimy nie widziała. Mam tylko kilka listków do wyskubania. No chyba, że jest inny powód przycinania niż brzydki wygląd?

edit.
Ups Powieliłam pytanie. Wyjątkowo nie czytałam dziś od końca

Ja wycinam bo są za duze, nie cięłam ich drugi raz w sezonie. Moje wyrosły za duze i chcę młode świeże przyrosty. Wg mnie seslerię należy calutkie ścinać wiosna ale trzeba się Magnolii podpytać

Miedzy dwiema szarymi donicami widać niebieskawe seslerie heufleriana a po lewej stronie jesienne. Pójda pod nóz za miesiąc Chyba, ze bedzie nadal tak ciepło i szybko się obudzą
Madzenka 14:18, 30 sty 2016

nawigatorka napisał(a)
Magnoli tez pisala by ciac ale jesienną.moja Sadleriana tez dobrze wyglada.

Rok temu cięłam obie (heuflerianę i jesienna) i potem bardzo ładnie przyrosły
Madzenka 14:18, 30 sty 2016

malkul napisał(a)

ale że co juz ciąć te seslerię?

Jeszcze nie, za miesiac
Madzenka 14:20, 30 sty 2016

eee_taam napisał(a)

Sesleria sadlerana też taka mam i co? mam ja ciąć ...u mnie końce suche (ale we wrześniu przesadzana) .....ma kwitnąć w marcu ...to chyba szybko trzeba ja ciachnąć ....napiszcie wielkimi literami ...kiedy? .... bo nie wyobrażam sobie zabawy w wycinanie pojedynczych gałązek

Wg mnie sesleria nie wymaga ceregieli, rośnie szybko i bezproblemowo. Zatem ja cięłam intuicyjnie wiosna ubiegłego roku jak tylko zaczęła wypuszczać młode kłosy. ALe być może nie trzeba ciąć? Mi jednak ten miesiąc po cięciu traw absolutnie nie przeszkadza. tylko rozplenice przytnę później bo one startują dopiero w maju

Rozplenice
Madzenka 14:23, 30 sty 2016

Kasiek napisał(a)
U mnie juz na poczatku stycznia znalazlam i krokusy i przebisniegi Kwitnace
Nie podoba mi sie to wcale a wcale. Wrocilam do domu a tu ...wiosna na calego. Kto mi gwizdnal snieg siem grzecznie pytam ?

Kasiu mi się juz chce wiosny. Dzisiaj upiłowałam gałęzie starych brzóz, aby miały wyżej przewodnik - zrównuję je z tymi młodymi, które są wyżej szczepione. Obcięłam również przewodniki dwóm wiśniom ozdobnym (potraktowałam je jak drzewa owocowe....). Wg mnie to już koniec zimy ale pewnie jeszcze epizody mrozu bedą

Ale chyba strat w brzozach nie widać? Robiłam to teraz z głową bo dawniej oszpeciłam brzozy...
14:25, 30 sty 2016
przyglądałam się jej właśnie ...... jakieś mrozy i śnieg ma padać po 10 lutego poczekam jeszcze ...ale będę ja ciąć najniżej jak się da ! w necie nie ma żadnej sensownej informacji na temat cięcia seslerii

ale taka podsuszana zostać nie może bo robiłaby za straszydło
Madzenka 14:26, 30 sty 2016

Przedwiośnie?
Madzenka 14:29, 30 sty 2016

I lekko jestem zdegusotowana. Laur oraz bukszpan poustawiane na styropianie, osłonięty agrowłokniną i matą z trawy przemarzły.. a dwa bukszpany na tarsie maja sie dobrze. Nic nie kumam???? Musiałam cała dekorację przed drzwiami wymieniać....

I dla wszystkich ciemierniki z Janiny

Za tydzień może pojadę na giełdę to pokombinuje z dekoracjami.
Dzisiaj zdjęłam wszystkie dekoracje bożonarodzeniowe w ogrodzie i domu... a w wazonie postawiłam gałęzie wiśni kiku shidare. Ciekawe czy i kiedy zakwitną?

Musze jednak zamówić lampy bo mam ochotę na blady róż w domu i szarości
Madzenka 14:30, 30 sty 2016

eee_taam napisał(a)
przyglądałam się jej właśnie ...... jakieś mrozy i śnieg ma padać po 10 lutego poczekam jeszcze ...ale będę ja ciąć najniżej jak się da ! w necie nie ma żadnej sensownej informacji na temat cięcia seslerii

ale taka podsuszana zostać nie może bo robiłaby za straszydło

Ja będę cięła. Rok temu dobrze im to zrobiło, zrobię tak i w tym roku. Niech no tylko się przyroda obudzi