Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madzenka 22:41, 12 lut 2016

kasia napisał(a)
Cześć Marzenko, podpowiedział mi dobry duszek że masz nasionka werbeny. Bardzo jestem zainteresowana , powiedz mi tylko jak mam je od Ciebie odebrać? Pozdrawiam Kasia

W poniedziałek lub wtorek wysle
Monic 22:45, 12 lut 2016

Marzenko, kiedy przycinasz trawy?
Madzenka 22:49, 12 lut 2016

wodzyn napisał(a)
Marzenko znów różana prośba z mojej strony. Mam zamiar zrobić dwie rabaty. Na jednej ma być 3 Heidi Klum przeplatane Lavender Ice, za nimi Claire Marshal a jeszcze dalej Old Port i William Shakespeare, do tego lawenda, ML i rozplenice.
Na drugiej ma być MW na przemian z QoS, a do tego Ascot, w wyższej partii The alnwick Rose, Jubilee Celebration, Alexandra of Kent i Geof Hamilton i Gracki.
Proszę doradź mi czy te róże nie będą się "gryzły" kolorystycznie.
Na którą z tych rabat pasowałby Falsaff, Gertruda, Tradescant lub coś innego z tych ciemnych do 1,5 m?
A może te gracki zamienić z ML? Sama nie wiem jak będzie się lepiej komponowało

Zaproponowane kompozycje kolorystyczne wg mnie bardzo pasuja. Nie mam tylko Jubilee Clebration, trzeba podpytać czy nie za zółto-różowy odcień ma?
Falstaff dałabym do MW bo on rośnie wysoki a ma taki sam kolor kwiatów jak MW , która jest niska. Przedzielisz je jasnymi kolorami. Tradescant u mnie jest zdecydowanie niższa od Fakstaffa, ale tez ma bardzo podobny odcień kolorow. Z tych ciemnych piękny jest rowniez Prince i Fisherman's Friend. Czy widziałaś u Rench Barona? Ja najbardziej lubię te bardzo ciemne purpury
Gertruda bywa ostrym rozem (zalezy od słońca, ilosci wody) ale bywa zwykle ciemniejszym jasnym Rózem. Do obu rabat pasuje. Jaka kupiłas? Krzaczasta czy pnąca GJ?

Do róż mam posadzone zarówno gracillimusy jak i Morning Light. Wszystko zależy na jakim tle rosną Twoje róże? U mnie za tło maja zywopłot z thuj sąsiada, dlatego dla rozjaśnienia i kontrastu posadziłam ML. Jesli nic za nimi nie rośnie to z powodzeniem możesz posadzić Gracillimusa. Ale nie martw sie, oba znakomicie na tyłach róż beda wyglądać.
Madzenka 22:53, 12 lut 2016

Monic napisał(a)
Marzenko, kiedy przycinasz trawy?

Zwykle zaczynam pod koniec lutego ( przy takiej łagodnej zimie jak teraz) i kontynuuję w marcu. W ubiegłym tygodniu już przycięłam seslerię heufleriana i carex montana. Jutro ciachnę najbrzydsze miskanty
Kasya 22:55, 12 lut 2016

Madzenka napisał(a)

Zaproponowane kompozycje kolorystyczne wg mnie bardzo pasuja. Nie mam tylko Jubilee Clebration, trzeba podpytać czy nie za zółto-różowy odcień ma?

jubilee jest piekna kolor podobny do abrahama
mozna o nią popytac u Kasi-Kindzi
Madzenka 23:05, 12 lut 2016

Na jutro zaplanowałam cięcie żywopłotu grabowego. Jakby co to trąbię
Nie planuję teraz ciąć fastigat, bo na froncie mają mocniej podrosnąć w tym roku, aby zasłoniły sąsiednie domy. A te na tyłach myślę czy przesadzać??? Po 4 latach to może by trudne..

Reszta prac nie jest priorytetem. Mam teraz zajęte wszystkie weekendy. To dobrze, bo nie będzie mnie korciło wczesne cięcie lawendy i róz. Większość prac porządkowych wykonam dopiero na poczatku marca. Lecz wszystkie miskanty planuję ściąć w lutym. Przez ostatnie zimy moje miskanty bardzo wcześnie startowały a ja nie lubię tych suchych badyli pod koniec zimy.

Chyba nic nie opryskam miedzianem... Bo mi się nie chce i czasu brak. Mam ostatnio tylko soboty na pracę w ogrodzie i to w ograniczonym zakresie. I dobrze bo stęsknię się za ogrodem. Na razie wolę mamę odwiedzic i pojeżdzic na nartach.

I wiecie co? Po 5 latach tyrania w ogrodzie mam ochote pracować w nim bez planu. Co mi się chce zrobić to zrobie, co nie zrobie to nie mam presji. I dobrze mi z tym
Gdy pytacie co planuje? Nic nie planuje, będzie spontan w ramach przyplywu energii

Chyba dojrzewam ogrodowo. Ogród to relaks i radość a nie przymus. Zatem jutro moze będą graby a o reszcie zdecyduje mój nastrój.
Madzenka 23:06, 12 lut 2016

Kasya napisał(a)

jubilee jest piekna kolor podobny do abrahama
mozna o nią popytac u Kasi-Kindzi

Czyli dobrze kojarzę że ma lekko żółtawy odcień rózu.
Pola 23:17, 12 lut 2016

Marzenki, dawno mnie tu nie było....czytam i uśmiecham się....czy Ty naprawdę będziesz sobie opoczywač tylko w swoim pięknym ogrodzie, kochana nie wierzę za dużo w tobie energi. Będę zaglądać i sprawdzać czy Marzenka siedzi z książką na tarasie i tylko podziwia swoje piękne dzieło jednym oczkiem hihihi
nawigatorka 23:32, 12 lut 2016

mam nadzieje ze gdy bede już miala ogród, a nie plac ogrodowej budowy, to tez bede miala takie podejscie.odpoczywaj
Madzenka 23:54, 12 lut 2016

Pola napisał(a)
Marzenki, dawno mnie tu nie było....czytam i uśmiecham się....czy Ty naprawdę będziesz sobie opoczywač tylko w swoim pięknym ogrodzie, kochana nie wierzę za dużo w tobie energi. Będę zaglądać i sprawdzać czy Marzenka siedzi z książką na tarasie i tylko podziwia swoje piękne dzieło jednym oczkiem hihihi

Ja nie twierdzę źe bede lezeć. Po prostu nie zamierzam pod presja czasu szaleć. Jesli będzie energia, czas i ochota bedę działać. Koniec z listą zadań do wykonania