Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madzenka 06:32, 30 cze 2016

Kasya napisał(a)

astrid to dla mnie must have ale goethe tez ladny no...
ascoty na szczescie juz mam

Kasia na rabacie zdecydowani najpi wyglada Ascot i Goethe. atrid rosnie kolejny sezon i jej kwitnienie pozostawia wiele do zyczenia.
Na chwilę obecna Ascot wychodzi nawet na prowadzenie przed Munstead Wood na mojej TOP5

Wieczorem wstawię fotki rabaty
Madzenka 06:35, 30 cze 2016

lindsay80 napisał(a)
Marzenka, porównaj seslerie jesienna z carexem Montana, czy na pełne słońce Montana się nadaje?

Goethe i Princess Anne są urocze.

Pokroju nie da sie porównać, bo montana to peruczka a jeseinna sterczy na jezyka, chcoiaż w tym roku nabrała ciut miękkości. Kolor miały podobny, soczyscie inensywnie zielony. Moja sesleria nie bedzie limonkowa, bo jest codziennie nawadniana zraszaczami trawnika. Obie trawy rosna u mnie w palacym słoncu i daja sobie radę ale sa codziennie zraszane przy okazji podlewania trawnika
Madzenka 06:36, 30 cze 2016

Juzia napisał(a)
Pysznogłówki nie mają u Ciebie mączniaka?
w takim gąszczu....

No to chyba czas zakupy u Marty zrobić...nie ma rady

Maja co roku, gdy je łapie mączniak (pod koniec kwitnienia) wycinam przy samej ziemi i za rok znów kwitną
Madzenka 06:37, 30 cze 2016

Kuba napisał(a)
Padłam na widok Twoich zdjęć, cudnie, czyściutko ani jednego uschniętego kwiatka przy tylu różach; naprawdę Madżen czapki z głów

Moim ulubionym codziennym relaksującym zajęciem jest obrywanie główek przekwitajacym rózom. Wtedy dopiero czuję ich zapach
Madzenka 06:40, 30 cze 2016

Margo napisał(a)
Marzenko, rabata z białymi różami przepiekna
A odnośnie cięcia brzóz to korygowałas im kształt ?

Wyłacznie przycinam im teraz końce gałęzi. Poniewaz mam wersje zwisjąca gałęzie rosna do samej ziemi i zarastają mi rabaty pod nimi. W lipcu mozna bez obaw korygować brzozy, ja w licpu nie będe miała na to czasu, dlatego musiałam to teraz wykonac. W styczniu ucięłam gałęzie, ktore deformowały ich kształt i przerzedzałam je ale nie wykonuję zadnych radykalnych kroków, bo brzozom zamieraja pędy. Juz dwie brzozy nieumiejętnym cięciem zmarnowałam, kolejny raz takiego będe nie popełnie. Moja sąsiadka probowala zageszczać brzozy, wyglada to po kilku latach bardoz brzydko. Zatem nie polecam radykalnych zabiegów cięcia na brzozach, to nie graby ani buki...
Madzenka 06:42, 30 cze 2016

nawigatorka napisał(a)
Jeśli mniej pamiec nie myli big kostrzewa zakupiona w Wojslawicach.
Moze zatem zareklamujemy, ze rosliny kupione na swiecie traw tak dorodnie rosna to i frekfencja spotkania sie poprawi

Tak odbierałam ją od Finki na Święcie traw
Polecam to miejsce bo i Marta i Grochowscy sie na nim wystawiają. Aczkowliek uwazam ,z e najlepszym momentem na sadzenie traw jest lato a nie jesień
Madzenka 06:45, 30 cze 2016

monitka napisał(a)
Marzenko testowałaś już chyba wiele traw, jaką byś poleciła przed rodki?

Twoje róże dają popis jak za parę lat zdemontuję zjeżdżalnie i będę mogła powiększyć różankę to przyjdę po poradę w sprawie purpur bo takich róż jeszcze nie mam. Na chwilę obecną muszę coś w zamian Heritage poszukać bo u mnie się nie sprawdza...

Ja wciąż u mnie szukam Geofa Hamiltona... Chyba nigdy sie jego kwitnienia nie doczekam... Tak samo z Gospel....
Przed rodki carexy, wszelakie od zimozielonych Morrovi variegata przez comans . Oczywiscie też seslerie, pytanie jak duze masz juz te rodki i w jakim odceniu chcesz trawę
Madzenka 06:45, 30 cze 2016

Zagajanka napisał(a)

Moja Herzogin jest calkiem w porzo i kwiat trzyma dlugo. Deszcze jej nie straszne, nadal ladnie wyglada. Co innego to Constanze Mozart - ta to rozczochraniec i smieciuch, kwiatki przekwitaja w mgnieniu oka i wcale mocno nie pachnie, chociaz to specjalna seria Kordesa Parfuma. Tej drugiej nie polecam.

Czekam na podsumowanie twego sezonu rożanego
Madzenka 06:47, 30 cze 2016

Rench napisał(a)

Śliczota ,wszystko bez wyjątku

Powiedz,czy ty po takim pracach ogrodowych wśród róż,jesteś wydrapana po same ramiona,jak ja? Czy masz jakiś patent ?
Muszę się zaopatrzyć w tę kostrzewę,jest idealna.

Tak samo.....
Przynajmniej nauczyłam sie, ze gdy mam spódnice lub krotkie spodenki to nie nalezy wchodzić w róze, ale ręce zawsze mam zawsze pocięte. Pracuje w krotkim rekawie i jestem podrapana po pachy.. Plus nacięcia od miskantow, ktore mam wszędzie...
Madzenka 06:50, 30 cze 2016

wiklasia napisał(a)
Człowiek działa w swoim ogródku zadowolony pod niebiosa z efektów, a potem trafia przez przypadek na ogrodowisko, na przykład na Twój ogród i następuje załamka totalna. Bo u siebie nie ma się tak naprawdę czym zachwycać, bo zachwycać to się człek zachwyca Twoim ogrodem. Ech, to sobie powzdycham ...

A tak przy okazji. Wpadła mi w oko w Twoim ogrodzie Pennisetum setaceum "Rubrum". Czy ona zimuje u Ciebie w gruncie? Co z nią robisz w czas słoty, śniegu i mrozu?

Kazdy tak ma jak trafi na Ogrodowisko skala oceny i punkt odniesienia Ci sie zmienia ale bez obaw ,rok na forum i kazdy ogród pięknieje

Rubrum jest w naszym klimacie jednoroczna. Kupuje ją co roku, cieszy oczy kolorem póznym latem i zima a wiosna wywalam... Wg mnie warto sadzic bordowe trawy, byleby hodowcy nie szaleli z cenami. w tym roku Irenka kupiła mi rubrum w bardzo dobrej cenie 13 zl, ale normalnie kosztują 20 a nawet 40 zl w centrach ogrodniczych... I wtedy taki koszt bardzo boli