Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madzenka 22:06, 21 wrz 2016

mkasia napisał(a)
Madzenko, piszesz ze zakupy cebul zrobiłaś. Tez kupiłam swoje pierwsze cebule czosnków, tulipanów i narcyzów. Zastanawiam się czy warto kupić sadzarke do cebul.Masz albo macie takie wynalazki? Myślałam o takiej z firmy G....ena.

A swoj wątek może faktycznie w zime stworzę.

Nie uzywam sadzarki. Leć do Any Art ona uzywa
Madzenka 22:11, 21 wrz 2016

Milka napisał(a)
Marzenko, ale nam podlało, dobrze, że wyżej mieszkasz
Wszystko ci pięknie wymyło, zieleń aż kipi.
Joga jest fajna, koleżanka ciągnie mnie na wyjazd, na takie warsztaty jogi, chyba się skuszę

Irenko najważniejsze załapać bakcyla i trafić na dobrego nauczyciela. Gorąco polecam, wzmacnia kręgoslup do pracy w ogrodzie Mnie równeiz mocno odstresowuje
Madzenka 22:18, 21 wrz 2016

Kasia_CS napisał(a)
Madzenko, przyszlam tropem Williama Shakespeare'a, którego nota bene poznalam w Twoim wątku i mi zapadł w pamięć.. Kajetan, se masz go juz dluzej trochę. Jest w planie na mojej pierwszej różance A ze chciałabym ją zaplanowac tak porządnie, to mam kilka pytań, bo masz chyba każdą z róż, o ktorych myślę. Czy mogłabyś je opisac pod kątem długości kwitnienia- czy stale, czy z przerwami, czas trzymania kwiatow.. faktyczny pokrój krzaczka.

A chodzi o Williama wlasnie, Ascot, munstead i Queen of Sweden (nie pamiętam czy królową też masz
Warto zamówić je jeszcze tej jesieni? W sumie nie wiem jakie rośliny sa w przedsprzedazy jesiennej- czy w donicy czy goły korzeń.. bo nie wiem czy ryzykowac przed zimą jeszcze...

Z wymienionych przez Ciebie róż kazda kwitnie maksylanie 2 x w seoznie, William z nich zdecydowanie najobficiej i najdłuzej. Ascotjestvpiekna , ale ma najdłuższa przerwe. Queen u mnie nie raczy mnie zaczycić kwiatami ale w innych ogrodach jest godna polecenia.
Munstead to wyjątek, kwitnie nie mal cały sezon z małymi przerwami, ale ma jedna wade jest najbardziej podatna na plamistośc. Nie ma róży idelanej, dlatego mam każdą z nich William do tej pory przez 3 sezony miał wielkie kwiaty na wiotkich łodygach i kwiaty zwisały w dół. Dopiero w tym roku mocne pędy, ktore sa w stanie utrzymać kwiaty

Zdecydowanie polecam zamowienie golasek jesinią .Znawcy twierdzą ze sa to najmocniejsze i najlepsze krzewy. Ponadto wczesniej sie zaczynaja ukorzeniać niz róze wysyłane po 15.03
Wiosna sa juz troche przebrane .Jak nie zdążysz sie wyrobić to wiosna tez jest dobry termin, w tym roku dostałam tak dorodne sadoznki wiosna, ze byłam zaskoczona i zachwycona. Rzadko sie zdarza aby róze sadzone wiosna kwitły w tym samym sezonie obficie a moje wszystkie były obsypane kwiatami. Moge tym stwierdzeniem pochwalić Floribundę .
Madzenka 22:23, 21 wrz 2016

Macham do Was serdecznie i pozdrawiam grupowo. Dziękuje za odwiedziny ale w ciagu tygodnia mam program nalrawczy więc moge odpowiedziec tylko na pytania. Na wiecej nie znajdę czasu
Kasia_CS 22:43, 21 wrz 2016

Madzenko, mega Ci dziękuję za ten opis! A teraz odpoczywaj i dobrej nocki
Mirka 08:48, 22 wrz 2016

Marzenka czy bukszpany można jeszcze ciąć czy do wiosny czekać?
Kasia73 09:29, 22 wrz 2016

Marzenko gdzie w naszych rejonach warto wybrać się po róże? ( różyczka jest jak widać mocno zaraźliwa)

Ps.
Mojego M zauroczyły trawy, a Twoje miskanty olbrzymy przy wjeździe bardzo podziwiał, będę mu musiała kupić
Milka 12:33, 22 wrz 2016

Madzenka napisał(a)

Irenko najważniejsze załapać bakcyla i trafić na dobrego nauczyciela. Gorąco polecam, wzmacnia kręgoslup do pracy w ogrodzie Mnie równeiz mocno odstresowuje

Mam fajną koleżankę, motywuje mnie, na dodatek też amazonka
Z nią będziemy szaleć na wojażach, taki plan, dlatego w ogrodzie będzie coraz mniej roślin pewnie, bo mniej czasu mu poświęcę
Do Wojsławic jedziemy raczej, oby nic mi planów nie popsuło.
Nie wiem czy coś będę kupować, no ale jak trafi mnie coś, to kto wie
mkasia 15:09, 22 wrz 2016

Dzięki Madzenko. Juz lecę czytać jej wątek. BTW to dziś zrobilam zdjęcia ogrodu i po mału jak mi młody ssak pozwoli utworze swój wątek
bleebla 18:38, 22 wrz 2016

widzimy się pod iglica w sobotę?