Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

kamilcia_w 13:50, 18 maj 2015

Dzięki wielkie że jesteś. Czas spędzony na podglądaniu twojego ogrodu bo bardzo mile spędzony czas. Pozdrawiam ciepło
Malgosik 14:06, 18 maj 2015

ja mam tylko wątpliwości jak carex elata Aurea wytrzyma w słońcu
bo dla mnie, że wilgotno w glebie jej wystarczy to teoria
mi się przypalała
chyba że jest słońce krótko
malkul 14:22, 18 maj 2015

Wieloszka napisał(a)

Dzięki za info
Linki do CHFSh zajmujące, zbyt zajmujące

oj tak, nazbyt zajmujące
Joaska 14:24, 18 maj 2015

Malgosik napisał(a)
ja mam tylko wątpliwości jak carex elata Aurea wytrzyma w słońcu
bo dla mnie, że wilgotno w glebie jej wystarczy to teoria
mi się przypalała
chyba że jest słońce krótko

No nawet nie żartuj ...... a ja ja zaplanowałam w miarę słonecznym miejscu ....

Madżen jak możesz to zerknij no do mnie i doradź co wsadzić w obwódkę koło magnolii.
Sebek 14:34, 18 maj 2015

Kusi mnie, by kliknąć te linki, ale wstrzymam się do wieczora
15:45, 18 maj 2015
waldek727 napisał(a)

Od dwóch lat widać we wszystkich projektach powrót do natury. Ogrody nabrały lekkości zachowując przy tym linie wprowadzające ład i estetykę w ich odbiorze. Trend zachodnich projektantów prawie niezauważalny w polskich ogrodach mnie osobiście bardzo się podoba.
Ciekawe jak długo jeszcze będziemy betonować nasze ogrody i ozdabiać je ramami z setek tui. Powielać ciągle te same schematy które bezpowrotnie odeszły już do lamusa. Estetyka nie musi być ciężka i martwa. Jak widać w projektach pokazanych przez Madzenkę pod zamieszczonymi linkami może być zwiewna, lekka i żywa.

Waldku drogi te CHFS to wystawowe ogrody (mdlejemy na ich widok)....ale ja naprawdę bardzo bym chciała aby one były przenoszone przynajmniej w angielski krajobraz przydomowy i tak wygladały przez cały rok ..i dłuzej nawet 10-12lat. Mineło 100 lat CHFS i min 10 ogrodów rocznie by mozna było w naturalny krajobraz wmontować...ale nie wiem gdzie ich szukać ...może ktoś wie co się dzieje po wystawie? ja tylko ogladałam demolki

a ubiegłoroczny hit CHFS - tojeść bordowa - niestety z czasem zbrzydła a wiosną się nie obudziła co Madżenka i Ana art potwierdziły.
Milka 15:55, 18 maj 2015

Ta rabata ze stipami bardzo udana, ale powiem, że dołożenie carex elaty jeszcze zrobiło większy efekt wszystko obejrzane, dziękuję bardzo za tatarak, dumam nad miejscami, będę go dzielić, potem intensywnie podlewać, coby dał radę...i przypomniało mi się, stipy od ciebie, te malutkie poszły w górę, zieloniutkie
Ensata 16:01, 18 maj 2015

Busz kwietny ujęty w ramki, coś dla mnie, bardzoooo. Zapisuję sobie

Odnośnie przenoszenia na nasz grunt, to tak sobie myślę, czy TY Waldek prowokujesz? Kupowałeś ostatnio rosliny trochę większe niż sadzonka trawy za 8 zł? Bo ja tak, za parę kulek i cisa zapłaciłam ponad 1000 zł. Za urządzenie ogrodu kwotę o wartości dobrej klasy samochodu. Porównaj najpierw zarobki, kulturę ogrodniczą i pózniej mów o przeniesieniu na nasz rodzimy grunt. Ogród można tworzyć powoli, tak większość z nas robi, dzieli rośliny, wymienia się, ale taki ogród zanim nie dojrzeje nawet nie może się porównywać z tymi wystawowymi. Nie wspominam tu środków ochrony roślin, nicieni itd. Ogrodowisko niesie kaganek oświaty, uważam, że ogrody mamy coraz ładniejsze, dzięki niesamowitej pracy ludzi, inwencji twórczej. Grzech narzekać
ZielonaAnia75 18:20, 18 maj 2015

Zgadzam się z przedmówczynią

Marzenko no cóż, nuda... bosko, bosko, bosko. Elata niesamowita w połączeniu ze stipą. No i znów mam nad czym dumać... gorąco pozdrawiam
Kasik 18:46, 18 maj 2015

Obrazki z Twojego ogrodu jak piękne widokówki. Wchodząc do Ciebie najlepiej cichutko wzdychać , bo co tu mówić. Smak i elegancja na każdej rabacie.

Podpatruję troszkę , czytam i tyle. A, i jeszcze coś. nie tylko wzdycham- jeszcze troszkę sie wzoruję. Opitoliłam czosnkom liście jak zobaczyłam u Ciebie i rabata wygląda o niebo lepiej.