Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Jagodaa 20:05, 18 maj 2015

Marzenko, Ty masz opryskiwacz z lancą doglebową, więc pewnie wiesz, co mi polecić. Muszę się pilnie dozbroić . Każda rada na wagę złota .
Sebek 20:33, 18 maj 2015

Ensata napisał(a)
Busz kwietny ujęty w ramki, coś dla mnie, bardzoooo. Zapisuję sobie

Odnośnie przenoszenia na nasz grunt, to tak sobie myślę, czy TY Waldek prowokujesz? Kupowałeś ostatnio rosliny trochę większe niż sadzonka trawy za 8 zł? Bo ja tak, za parę kulek i cisa zapłaciłam ponad 1000 zł. Za urządzenie ogrodu kwotę o wartości dobrej klasy samochodu. Porównaj najpierw zarobki, kulturę ogrodniczą i pózniej mów o przeniesieniu na nasz rodzimy grunt. Ogród można tworzyć powoli, tak większość z nas robi, dzieli rośliny, wymienia się, ale taki ogród zanim nie dojrzeje nawet nie może się porównywać z tymi wystawowymi. Nie wspominam tu środków ochrony roślin, nicieni itd. Ogrodowisko niesie kaganek oświaty, uważam, że ogrody mamy coraz ładniejsze, dzięki niesamowitej pracy ludzi, inwencji twórczej. Grzech narzekać

Zgadzam się, pamiętam jak byłem na CHFS w 2012 i jedno stoisko (nie ogród wystawowy!) kosztowało 80.000 funtów... Jednak pamiętam także, że to było jedno z droższych

CHFS rzeczywiście idzie coraz bardziej w stronę swobody i lekkości w odbiorze, ale nie zapominajmy, że wystawa trwa kilka dni Zachwycamy się połączeniami roślin, ale i tak nigdy nie osiągniemy tego efektu w naszych ogrodach na stałe - no dobra, Danusi się udaje Ogrody pokazowe z CHFS są nie do podrobienia, ale do podziwiania nadają się z pewnością
Mala_Mi 20:39, 18 maj 2015

Niedoczas straszny, ale rzuciłam okiem na linki.. tak pobieżnie.. i pierwsze skojarzenie...PIĘKNIE. Drugie skojarzenie.. pięknie o jednej porze roku, a co potem??? Wszytko kwitnie w danym momencie..
Pierwsza rabata jaką zrobiłam to było właśnie takie pomieszane wszytko jak np tu https://www.rhs.org.uk/shows-events/rhs-chelsea-flower-show/exhibitors/2015/gardens/the-homebase-garden
Pierwszy rok się rozrastało z wymiarów mikro..
Drugi rok było fajnie...
Trzeci rok zrobił się chaos..o możliwości pielęgnacji czegokolwiek nie wspominam.
Czwarty i kolejne wiedziałam, że muszę to wszystko rozpitolić..

Na wystawę każda roślinka jest ustawiana jak w wojsku.. a w realu jest już różnie..

Nie wszystkie rośliny z wystawy chcą rosnąć w naszym klimacie.. a przykładem jest tojeść.. wyciepałam już jesienią, a to mi się nie zdarza bym nie dała szansy roślinie na następny rok.. nawet jak w pierwszym mnie wnerwia.

Obrazy miłe dla oka, ale bez kompleksów.. .. czerpmy inspiracje i nie miejmy kompleksów .. na forum jest tak dużo fajnych ogrodów, że jakby je złożył do kupy to też byłaby niezła wystawa

Twój ogród typowo na wystawę

ewa004 20:50, 18 maj 2015

Marzenko jak byś mogła luknąć do mnie ,potrzebuje identyfikacji brązowej trawki
Madzenka 21:07, 18 maj 2015

eee_taam napisał(a)

Waldku drogi te CHFS to wystawowe ogrody (mdlejemy na ich widok)....ale ja naprawdę bardzo bym chciała aby one były przenoszone przynajmniej w angielski krajobraz przydomowy i tak wygladały przez cały rok ..i dłuzej nawet 10-12lat. Mineło 100 lat CHFS i min 10 ogrodów rocznie by mozna było w naturalny krajobraz wmontować...ale nie wiem gdzie ich szukać ...może ktoś wie co się dzieje po wystawie? ja tylko ogladałam demolki

a ubiegłoroczny hit CHFS - tojeść bordowa - niestety z czasem zbrzydła a wiosną się nie obudziła co Madżenka i Ana art potwierdziły.

Eee tam - Ogrody z CHFSh są przenoszone w calosci ..... Do rosyjskich rezydencji

Tojeśc dzisiaj wykopałam - wyglada jakby sie w ogole nie ukorzeniła a w jej miejsce poszła elata
Madzenka 21:09, 18 maj 2015

Jagodaa napisał(a)
Marzenko, Ty masz opryskiwacz z lancą doglebową, więc pewnie wiesz, co mi polecić. Muszę się pilnie dozbroić . Każda rada na wagę złota .

Nie chcę stosoać kryptoreklamy... Ale po latch używania Kwazara mam od dówch sezonów Marolex i juz na nic innego nie zamienię. Lanca doglebowa niezniszczalna tej firmy, elementy mozna wymieniac, uzupełniać , etc . Ja czasami gubię jakies elementy od opryskiwacza i bez problemu mozna dokupic.
Madzenka 21:22, 18 maj 2015

Macham teraz zbiorowo i radosnie

Co do dyskusji o CHFSh ja uwielbiam te wystawę. Nawet gdyby miały te ogrody być piekne tylko przez kilka dni to inspirują projektantów od lat.
Ja co roku z wypiekami czekam na pierwsze zdjecia z wystawy. Pamietam gdy dawniej czekało sie na opublikowanie fotek w czasopismach, teraz w necie jeszcze przed wystawa mozna się ekscytować projektami. Dla mnie CHFSh to jak pokaz mody pret-a-porter. Wystarczy zachwycić sie jednym detalem i skorpiować aby było pieknie.
Dzieki CHFSh pokochałam graby, potem trawy - któż do tej pory nie zachwyca sie projektem Sky Garden, ktory nawet znalazł sie na okładce ksiązki Danusi. Rok temu urzekła mnie nie tylko tojeśc ale polaczenie purpurowych roz z bylinami i trawami i kostki bukszpanowe w stipie. Co roku kopiujemy fragmenty najpiekniejszych połączeń i edukujemy sie na najlepszych na swiecie projektach. Czy po ubiegłorocznym projekcie Luciano łubiny nie zawitały do wielu ogrodow?
I coz z tego ze taki ogród kosztuje 80 tys euro? A ile zony szejków wydają na kolekcje pret-a-porter. Czy to co jest na CHFSh musi byc praktycznie? Wg mnie absolutnie nie. Piekno nie musi byc praktyczne. Ja dla niepraktycznych rozwiązań, ktore beda mnie cieszyc jestem w stanie poświecić wiele godzin w ogrodzie... I lece do mojego ulubionego crocus.com.uk zobaczyc moze sa kolejne zbliżenia na mojego faworyta The Telgraph Garden
Sebek 21:31, 18 maj 2015

Pzzypominam, że niektóre ogrody również są tworzone haute couture Ktoś wcześniej sobie taki ogród zamawia, a potem go przenoszą w miejsce docelowe Jakbym był szejkiem albo innym oligarchą to bym sobie taki ogród zamówił
Jagodaa 21:38, 18 maj 2015

Dzięki! obstawiałam właśnie ten
Margo 22:07, 18 maj 2015

Marzenko, mam pytanie odnośnie śliw bordowych.
Czy zdarzyło Ci się mieć pozjadane przez jakieś robale listki?
Dziś podczas wieczornego obchodu ogrodu dojrzałam, że liście mam pogryzione, część zjedzona prawie doszczętnie, zwłaszcza młodszych, część ma drobne wgryzienia w środku liści. Żadnego szkodnika nie dojrzałam
Spotkałaś sie może z czymś takim ???