Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madzenka 18:49, 28 maj 2015

Janina napisał(a)
Marzenko dziękuję za dobrą radę odnośnie cięcia buków. Przycięłam je wczesną wiosną dośc nisko i byłam trochę przerażona ich widokiem( pojedyncze kikuty). Teraz wyglądają dobrze, popuszczały listki z pustych patyków, ładnie się zaęściły i mają ładne przyrosty

Cieszy mnie to. Moje graby sadzone jesienia jeszcze marne ale licze ze za rok dadza czadu. Ogrodniczkowanie uczy cieprliwosci, w drugim roku rosliny po porządnym ukorzenieniu sa juz piekne a w trzecim to będzie apogeum piekna
Madzenka 18:51, 28 maj 2015

Agatan24 napisał(a)
Marzenko masz jakąś dobrą metodę jak ręcznie posiac trawe na 300m. U siebie napisałam moj pomysł ale nie wiem czy dobrze myślę. Jak coś to zajrzyj do mnie.
Pozdrawiam

Siej na krzyż, raz w jedna strone, raz w drugą. Jak to wytłumaczyć,? My sialiśmy recznie
Zaraz pobiegnę
Syla 18:53, 28 maj 2015

Madzenka napisał(a)

Syla rok temu po oprysku choroba sie nie rowijała licze zatem i ze w tym roku ja zatrzymam....
Opadów nie było, oświetlenie jest nadmierne (patelnia) , z nawożeniem nie szalałm, tylko raz w marcu ale na pewno brak lrzewiewu, bo graby juz sie mocno zageścily.....
Mysle że cos nadal tkwi w glebie co zabił moje amanogawy i teraz probuje zabić ambrowce. Dziekuje za pomoc waLke podejmę amistarem +Topsin a potem innymi środkami

Co do skuteczności topsina to nie jestem pewna .... Natomiast to co poleciłaś mi wówczas na bukszpany pomogło ... W tym roku powtórzę zabieg ...

To może środek również zastosuj do podlania drzew ? nie tylko do oprysku ...
Madzenka 18:53, 28 maj 2015

eee_taam napisał(a)

a to ciekawe ... nie pomyślałam że kora uczula, bo mój M też miał chroniczny katar a "medyki" mówili ze zatoki

w zeszłym roku przestałam kore sypać, tylko dlatego ze mnie wkurza - nie da się rabatek przedziabać i porządnie odchwascić.

Ja na wzczęscie nigdy nie miałam problemu z zatokami ale sprawdziłam w kalendarzu alergika jakie sa alergeny we wrzesniu. Przez dwa lata miałam katar sienny po wyjściu do ogrodu.. Teraz juz nie , bo niemal nie mam kory. Czes sie rozłożyła, czesc wyrzuciłam a wiekszośc przekopałam z gleba
Madzenka 18:55, 28 maj 2015

Syla napisał(a)

Co do skuteczności topsina to nie jestem pewna .... Natomiast to co poleciłaś mi wówczas na bukszpany pomogło ... W tym roku powtórzę zabieg ...

To może środek również zastosuj do podlania drzew ? nie tylko do oprysku ...

Syla juz podlałam previcuremm. Teraz opryskam mieszka Amistar + Topsin.
Dziekuje za pomoc
Signum na bukszpany podobno jest najskuteczniejsze. Moje na szczęscie zdrowe. To co choruje dostało dawke previcurem, ktory Bogdzi polecała do Rh
Madzenka 18:56, 28 maj 2015

Ide podelwać do ogrodu bo susza... Przy okazji zasile wszystko Florovitem...
Macham do Was radosnie
Asisko_2005 20:43, 28 maj 2015

Jeżu u niej susza a u nas chlupie woda na trawniku.
Magda70 20:56, 28 maj 2015

u mnie też susza....a warzywnik ładnie wygląda z odleglośći ale tak się robi zdjęcia, ze bałaganu nie widać
Agatan24 21:01, 28 maj 2015

Madzenka napisał(a)

Siej na krzyż, raz w jedna strone, raz w drugą. Jak to wytłumaczyć,? My sialiśmy recznie
Zaraz pobiegnę

A siać na przegrabiona ziemię czy na uwalowana a potem przegrabic?
Majena 21:13, 28 maj 2015

Madzen ja tez jestem ciekawa tego twojego warzywniaczka
Mój Em mi sklepał pomalował na szaro i tez juz zasiałam skrzynie z warzywami i ziołami ale hmmm narazie takie puste