Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Prawie - jak ogród

Prawie - jak ogród

szemusia 10:05, 06 sie 2018

effka napisał(a)
Oj rozplenicowo u Ciebie boskie ☺ limki w pełni kwitnienia są zachwycające.
Jak duża docelowa jest LadyU? Duzo większa niż hameln?
Zywotniki Danica kulkowe są super, mam ich sporo u siebie i jest zachwycona. Rosną szybko, łatwo się je tnie, zachowują pokrój kulisty, same plusy.

Ewcia, wieczorem sprawdzę i wpiszę Ci na wątku ale zdecydowanie przewyższa hameln.
W epoce ćmy bukszpanowej mocno się zastanawiam nad jakąś alternatywą. Tujki jak na razie się sprawdzają.
Pozdrawiam
basia3 10:20, 06 sie 2018

Dawno nie zaglądałam, a tu tak dużo wspaniałych zmian. mamy podobne zestawy roślin.
Dorota123 13:36, 06 sie 2018

Rozplenice wszędzie szybciej niż zwykle startują z "kwiatami". Ja mam też rozplenice takie ogromne, że mi do ramion sięgają. Też już wypuszczają kwiatostany. Twoje hortensje wyglądają pięknie i zdrowo, u mnie dwie jakieś schorowane, myślę, że to na skutek tych upałów i może braku wody.
szemusia 09:04, 10 sie 2018

Basiu - tak - trawy, kulki i zielono...

Dorotko - to faktyczne masz ogromne te rozplenice, u mnie nie są aż takie wypasione. Myślę, ze upał mocno roślinki wykańcza, ja niby leję wodę i leję, ale to nie to samo. Trawnik już odpuściłam, bo na moim piasku - podobnie jak u Ciebie - to lanie musiałoby być non stop... Ratuje tylko rabaty.

U mnie jak nie padało, tak dalej nie pada. Dobrze, ze dziś trochę chłodniej chociaż...
szemusia 09:12, 10 sie 2018

Green baron w odsłonie doniczkowej:

Green baron to zielona odmiana naszego red barona. Oprócz wybarwienia różnicą jest też szybkość przyrostu - na rabacie w ciągu sezonu wypełnił całą przestrzeń, w następnym sezonie już go usuwałam, co było mega trudne ze względu na kłącza, z których ciągle odrastał. Dosłownie z małego zostawionego kawałka.

Teraz zostawiam go tylko do donic.
Radzi sobie nawet w pełnym słońcu przy ciągle nagrzanej ścianie. W tym roku po raz pierwszy trochę go przypaliło:

Muszę wyskubać suche i będzie ok

Na zimę zostawiam tylko jedną dużą donicę, resztę wyrzucam na kompost. Wiosną dzielę tą jedną sadzonkę na mniejsze i sadzę ponownie w doniczki. Przyrasta bardzo szybko
beata_m 09:17, 10 sie 2018

hej Beatko Limki śliczne, rozplenice boskie!! i green baron w donicy, świetny odcień zieleni prezentuje
szemusia 09:29, 10 sie 2018

Hej, imienniczko
Wydaje mi się, ze jakoś to szybko wszystko w tym roku... Ale kwiat ciszą, choć już u mnie zmęczone upałem.

Limki, odsłona dzisiejsza:
ren133 09:34, 10 sie 2018

szemusia napisał(a)
Green baron w odsłonie doniczkowej:

Green baron to zielona odmiana naszego red barona. Oprócz wybarwienia różnicą jest też szybkość przyrostu - na rabacie w ciągu sezonu wypełnił całą przestrzeń, w następnym sezonie już go usuwałam, co było mega trudne ze względu na kłącza, z których ciągle odrastał. Dosłownie z małego zostawionego kawałka.

Teraz zostawiam go tylko do donic.
Radzi sobie nawet w pełnym słońcu przy ciągle nagrzanej ścianie. W tym roku po raz pierwszy trochę go przypaliło:

Muszę wyskubać suche i będzie ok

Na zimę zostawiam tylko jedną dużą donicę, resztę wyrzucam na kompost. Wiosną dzielę tą jedną sadzonkę na mniejsze i sadzę ponownie w doniczki. Przyrasta bardzo szybko

Beatko
A gdzie kupowałaś tego greena? Jaki wysoki w tej chwili jest?
beata_m 09:55, 10 sie 2018

szemusia napisał(a)
Hej, imienniczko
Wydaje mi się, ze jakoś to szybko wszystko w tym roku... Ale kwiat ciszą, choć już u mnie zmęczone upałem.

dokładnie Beatko ... wszystko duuużo szybciej niż w zeszłym roku, a co do upału na pewno! Wczoraj jeszcze o 22.00 podlewałam swoje hortensje żeby je choć trochu poratować.
szemusia 10:31, 10 sie 2018

Reniu - green ma u mnie 80 cm. Kupowałam go w lokalnej szkółce, ale kilka lat temu i wydaje mi się, że to miał być red baron, mieli pomylone doniczki. Nie wiem, czy nadal go mają. Ale jakbys się przypomniała na wiosnę, to Ci odetnę sadzonkę i prześlę. Chyba że będziesz w okolicy (a daleko nie masz) to zapraszam, doniczkę Ci sprezentuję
A gdzie go planujesz?