Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu

pawel_s 09:22, 07 kwi 2016

Trochę z innej beczki. Czy ktoś może podzielić się opiniami i sugestiami jeśli chodzi o mieszankę barenbrug watersaver.
Lub podobna która ma w składzie większość kostrzewy trzcinowej.
U mnie stanowisko przed większość cześć dnia naslonecznione
Agatan24 10:59, 07 kwi 2016

Witam.
Mamy zamiar siejac trawe nawiezc gnoju z pieczarek i przemieszac go glebogryzarka z ziemia którą mamy na podwórku. Moje pytanie to czy możemy od razu siac na tym trawę czy powinniśmy trochę poczekać bo wiem ze takie podłoże po pieczarkach jest bogate w azot i czy on nie spali wychodzącej trawki?
Czy przemieszanie glebogryzarka to wystarczajaca czynność czy lepiej ten gnoj zakopać?

Pozdrawiam
Gardenarium 13:00, 07 kwi 2016

Gnój gnojowi nierówny, nie wiadomo co zawiera.

Spod pieczarek uzyskuje się tzw. kompost popieczarkowy, który jest dla trawnika pod tym względem nieodpowiedni, że zawiera wiele nasion chwastów, szkodniki z rodziny grzybiarkowate (muchówki powodujące robaczywienie grzybów, w tym przypadku nie ma znaczenia dla trawnika) lub innych, które w nim przetrwały. Może też zawierać zarodniki grzybów, które mogą zainfekować trawnik.

Bardziej takie podłoże po uprzednim prażeniu w wysokiej temperaturze używa się w szklarniach przy uprawie warzyw niż do trawnika.

Ja bym raczej przekopała, żeby nasiona znalazły się głębiej a korzenie traw tam dotrą i pobiorą składniki.

Instagram Ogrodowiska
Agatan24 13:25, 07 kwi 2016

Dziękuję Danusiu.
Agatan24 13:32, 07 kwi 2016

A jeszcze jedno pytanko gdybyśmy tak zamiast gnoju nawiezli po prostu lepszej ziemi i ja zmiaszali z ta ktora mamy na podworku to lepszy jest czarnoziem czy torf?
Gardenarium 13:38, 07 kwi 2016

Pod nazwą czarnoziem kryje się czasem niezła niespodzianka, torf jest jałowy, nie da nic do żarcia a tylko strukturę poprawi.

Ja oglądam pięć razy ziemię, a nazwa czarnoziem niestety czarnoziemem często nie jest. Kompost byłby najlepszy, bez szkieł i szczoteczek do zębów.
A najlepsza zwykłą ziemia polna. Niezbyt "tłusta".

Instagram Ogrodowiska
miskka 15:21, 07 kwi 2016

Chyba nie jest jeszcze za późno na rozrzucanie ziemi kompostowej na trawnik, prawda? - no nie wyrobiłam się z wszystkimi robotami...
Agatan24 15:38, 07 kwi 2016

Gardenarium napisał(a)
Pod nazwą czarnoziem kryje się czasem niezła niespodzianka, torf jest jałowy, nie da nic do żarcia a tylko strukturę poprawi.

Ja oglądam pięć razy ziemię, a nazwa czarnoziem niestety czarnoziemem często nie jest. Kompost byłby najlepszy, bez szkieł i szczoteczek do zębów.
A najlepsza zwykłą ziemia polna. Niezbyt "tłusta".

Danusiu a czy ziemia z lasów sosnowych spod wycinki drzew nadała by się?
Gardenarium 15:49, 07 kwi 2016

Nie. Jest pewnie kwaśna i będzie zawierała kawałki drewna, co potem może skutkować czarcimi kręgami.

Instagram Ogrodowiska
Agatan24 15:57, 07 kwi 2016

Dziękuję za szybka odp.
A na jaka głębokość zakopac ten gnoj z pieczarek, bo chyba to bedzie najlepsze wyjscie w naszej sytuacji?