Kasia- [url=https://www.ogrodowisko.pl/watek/5261-moje-malenstwo]Moje maleństwo [ /url] Przekopiuj, wklej w podpisie i usuń spacje między nawiasem a ukośnym znakiem na końcu. Powinno działać
Dziękuję bardzo Karolu. Wprawdzie się spóźniłeś i cieszę się, że jednak sobie poradziłam alemiło mi, że ktoś tak szybciutko chciał mi pomóc. Fajnie tutaj Pozdrawiam.
Kasiu to chloroza i to bardzo zaawansowana. Musisz jak tylko ziemia rozmarznie wykopac go i posadzic na nowo do kwasnej ziemi. Kupujesz kwasny torf w punkcie ogrodniczym (nie w markecie) , mieszasz ziemię poł na pół z tym torfem i sadzisz roślinę na tej samej wysokosci na której rosła. Nie dawaj żadnych nawozów bo spalisz.Na jedną roślinę trzeba ok60-80l torfu kwaśnego. Jak sie ociepli to zrobisz opryski nawozem w płynie, płynny florowit dla rododendronów rozcieńczony wodą. Niestety muszę Ci od razu powiedziec że szanse są małe bo juz bardzo źle wygląda ale spróbowac trzeba.Napisz mi jeszcze jaką masz ziemię bo jeśli gline to trzeba go bedzie posadzic na podwyższeniu , takim murku zrobionym specjalnie dla niego bo w glinie Ci nie urośnie inaczej.
Cudną piwonię pokazałas i wiele innych roślin też masz ślicznych. Pozdrawiam.
Jeszcze zauważyłam że twój rododendron rośnie obok róży. Nie jest to dobrze bo nawozy dla róż będą mu szkodzic , lepiej niech nie rosna obok siebie.