Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Mirelli » Edycja postu

Ogród Mirelli

MirellaB 11:24, 05 maj 2015

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Morello budleja nie ciętą nisko robi się brzydka i nieforemna.Gałązki stają się długie, obwisają i nie wyglądają ładnie. Będzie piękna zobaczysz. Środkiem chwastobójczym ja nie pryskam tylko mażę w żwirku szczotką matarską. Kiedyś pryskałam ale pomimo prawie bez wietrznej pogody uszkodziłam rośliny obok.

Gosiu to ja mam chyba jakąś inną odmianę budlei, bo moja wysokie drzewko cięte tylko trochę nigdy nie miała obwisłych gałązek, zobaczymy co teraz z nią będzie
Najbardziej to żal mi tej wysokości.
Każdy sposób na chwasty jest dobry
andziurex 14:53, 05 maj 2015

MirellaB napisał(a)

Marta, ale ja budleję i derenia ściełam z wysokości bardzo dużo, to były już ładne drzewka, a nie krzaki. Mogłam tylko słabe pędy powycinać, bo teraz znowu latami czekać, aż urosną No trudno, następnym razem zanim ciachnę to przemyślę 20 razy, a nie 10

Spokojnie, rośliny dopiero na dobre ruszają. Zrób im zdjęcia za jakieś 2-3 miesiące i porównaj. Na pewno będą duże i piękne. Jak ja porównuje rośliny u sąsiadki nie cięte wcale albo troszkę i u siebie ciachane od serca to nie mam wątpliwości. Nie bać się! Ciąć! Ciąć! Ciąć! Są ładne, gęste, mają regularne kształty i dużo obficiej kwitną.
Mysza 15:01, 05 maj 2015

Mirelko trawniczek dojdzie do siebie tylko podlewaj
Pięknie wszystko kwitnie w Twoim ogrodzie
A moje bzy bez kwiatówChyba nie zakwitnąŁubiny też nie wzeszły
MirellaB 15:11, 05 maj 2015

andziurex napisał(a)

Ok zobaczymy za 2, 3 miesiące
MirellaB 15:15, 05 maj 2015

Mysza napisał(a)
Mirelko trawniczek dojdzie do siebie tylko podlewaj
Pięknie wszystko kwitnie w Twoim ogrodzie
A moje bzy bez kwiatówChyba nie zakwitnąŁubiny też nie wzeszły

Gosiu trawnik jest podlewamy codziennie, a nawet czasem dwa razy dziennie.
U mojej mamy bez zakwitł pierwszy raz po czterech latach, więc daj mu jeszcze trochę czasu, u mnie łubin rośnie jak chwast zawsze jest
Warmia 16:45, 05 maj 2015

Ja też uważam, że rośliny trzeba ciąć, bo wtedy się zagęszczają i lepiej kwitną.
Warmia 16:54, 05 maj 2015

MirellaB napisał(a)

A co u Ciebie?

Już jesteśmy po komunii, więc wracam i będę podglądać
szemusia 22:50, 05 maj 2015

Kochana, dereniem się nie przejmuj. Jeszcze go zdążysz latem ponownie przyciąć
wiunia 22:58, 05 maj 2015

Mirelko, wiem co czujesz w związku z obcięciem roślin, późnym latem obciachałam mojego oliwnika - dość wysokie drzewko,bo zrobił się taki poczochraniec. Teraz pluję sobie w brodę, bo jeszcze nie wypuścił ani jednego zalążka liści ale jak przecięłam taką malusią gałązkę to jest żywa, więc nie wiem co z nim się stało, a był taki piękny. Mimo wszystko jestem dobrej myśli i Tobie też taką myśl polecam Bedzie dobrze!!!
wietrzyk 01:18, 06 maj 2015

Hej Mirello
podoba mi się stopniowanie stanu trawnika w różnych miejscach
"psia" ścieżka faktycznie troszkę wydeptana, ale całośc moim zdaniem jest rewelacyjna, jak dywanik

Zgadzam się, że roślinki dla ładnego pokroju ciąc trzeba i nie ma czego żałować, będą jeszcze piękniejsze. Gwarantuję, że budleja przerośnie Cię na koniec sezonu Podsyp jej nawozu jak do róż. Albo teraz pół porcji azotowego na start, a potem w czerwcu do róż, na piękne kwitnienie.

Fajny masz awatarek, pewnie z pupilem