Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku

Anusia 22:37, 06 sie 2015

ziele napisał(a)
Aniu, czy ja dobrze pamiętam, że kupowałaś hortensje internetowo? Jeżeli tak, to bardzo proszę o podanie źródła (o ile jeszcze pamiętasz). Może być na prv.

Aniu już wysłałam linka z alegro na priv. W przyszłym roku chcę od nich kupić Vanilki jak będą oczywiście mieli w sprzedaży.
andziurex 23:28, 06 sie 2015

Aniu, czy ja też mogę prosić o namiar na allegrowego sprzedawcę hortek?
Limki podwiąż koniecznie, bo jak pójdzie większy deszcz wszystko się położy pod ciężarem kwiatów. O wichurze nie wspominam, bo lepiej żeby jej nie było. W przyszłym roku hortki będą miały dużo sztywniejsze i grubsze gałązki.
ziele 07:45, 07 sie 2015

Anusia napisał(a)

Aniu już wysłałam linka z alegro na priv. W przyszłym roku chcę od nich kupić Vanilki jak będą oczywiście mieli w sprzedaży.

Bardzo Ci dziękuję.
ren133 08:55, 07 sie 2015

Anusia napisał(a)
Moja ulubiona seria z 'tygodnia na tydzień' Limki. Jak na pierwszy rok mają dużo kwiatów na jednym krzewie. Myślę nad podpórkami dla nich, gdyż niektóre kwiaty są tak duże, że mogą przeważyć

Limki.

Dawno mnie u Ciebie nie było
Zachwycam się Twoimi hortensjami. Ja też mam pierwszy rok limki ale nie wyglądają tak dorodnie jak u Ciebie. Ja mam problem z liśćmi - nie są tak żywo zielone, zasychają mi, nowe przyrosty fajnie wyglądają ale sporo starych odpadło
andziurex 11:36, 07 sie 2015

Ren, a nie mają za sucho? Jak jest taka susza i upały to trzeba podlewać. Ja podbieram wodę moim dzieciakom z basenu, bo odstana i ciepła Tylko kilka listków u mnie zżółkło.
Na szczęście limkom słońce nie pali kwiatów, bo niestety vanilki w pełnym słońcu nie dają rady. Kwiaty zamiast różowieć robią się brązowe, tak samo brzegi liści podsychają. Zrobiłam im dzisiaj parawan z włókniny i rozstawiłam parasol. Dopóki nie przejdzie ten żar będą sobie w cieniu rosły.
Anusia 12:31, 07 sie 2015

andziurex napisał(a)
Aniu, czy ja też mogę prosić o namiar na allegrowego sprzedawcę hortek?
Limki podwiąż koniecznie, bo jak pójdzie większy deszcz wszystko się położy pod ciężarem kwiatów. O wichurze nie wspominam, bo lepiej żeby jej nie było. W przyszłym roku hortki będą miały dużo sztywniejsze i grubsze gałązki.

Ania wysłałam na priv. No właśnie trochę się boję nawałnic bo raczej po takich upałach mogą nas nawiedzić. Spróbuję je zebrać i podwiązać.
Anusia 12:43, 07 sie 2015

Reniu moje Limki do godziny 14-ej mają pełne słońce. W upały podlewam dwa razy dziennie. Kwiaty dorodne ale myślę, że to zasługa nie tylko intensywnego nawadniania i nawożenia ale też taka, że dodałam obornik w granulkach. Tak mi radziła Danusia- Mały ogród, ale dużo radości.
Anusia 12:43, 07 sie 2015

Nagietek z mojej drugiej polnej działki

ren133 13:02, 07 sie 2015

andziurex napisał(a)
Ren, a nie mają za sucho? Jak jest taka susza i upały to trzeba podlewać. Ja podbieram wodę moim dzieciakom z basenu, bo odstana i ciepła Tylko kilka listków u mnie zżółkło.
Na szczęście limkom słońce nie pali kwiatów, bo niestety vanilki w pełnym słońcu nie dają rady. Kwiaty zamiast różowieć robią się brązowe, tak samo brzegi liści podsychają. Zrobiłam im dzisiaj parawan z włókniny i rozstawiłam parasol. Dopóki nie przejdzie ten żar będą sobie w cieniu rosły.

Wydaje mi się, że nie mają za sucho bo działa nawadnianie ... ostatnio podlewam jeszcze wieczorem dodatkowo ... z tym, że u mnie są w pełnym słońcu cały dzień ...
ren133 13:05, 07 sie 2015

Anusia napisał(a)
Reniu moje Limki do godziny 14-ej mają pełne słońce. W upały podlewam dwa razy dziennie. Kwiaty dorodne ale myślę, że to zasługa nie tylko intensywnego nawadniania i nawożenia ale też taka, że dodałam obornik w granulkach. Tak mi radziła Danusia- Mały ogród, ale dużo radości.

A może to kwestia gleby? Ostatnio dowiedziałam się, ze moja gleba ma odczyn zasadowy a hortensje lubią kwaśną ziemię ... choć z drugiej strony do sadzenia używałam specjalnej ziemi z worka ... nic nie rozumiem