Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Asi ogródek pod świerkami

Asi ogródek pod świerkami

Asiuniaa 13:38, 30 sty 2016

iwka napisał(a)
Witam się Asiu u Ciebie
Piękne rozchodniki, jak tylko je zobaczyłam miałam pytać o nazwę alu już widzę

Witam Iwka. Widzę, że rozchodniki się podobają. To ich pierwszy sezon był. Myślę, że teraz będą ładniejsze. Bardziej od tych bordowych lubię różowe. A tak przy okazji tematu rozchodników muszę sobie przypomnieć jak je pielęgnować wiosną.
Karol99 14:02, 30 sty 2016

Rozchodniki cudowne. Hosrtensje tez pięknie wyglądają.
Asiuniaa 21:49, 30 sty 2016

Karol99 napisał(a)
Rozchodniki cudowne. Hosrtensje tez pięknie wyglądają.

Dziękuję . Mam nadzieję, że hortki w tym roku będą cieszyć oko jeszcze bardziej.
Dominika11 21:53, 30 sty 2016

Witaj
Rozchodniki super
Asiuniaa 22:19, 30 sty 2016

Dominika11 napisał(a)
Witaj
Rozchodniki super

Witam. Dziękuję za pochwały.
MirellaB 06:05, 31 sty 2016

Dobrze, że już jesteś

I mi się rozchodniki Twoje podobają
Znam je, ale u siebie nie mam z obawy przed szybkim połamaniem przez psy

Czy one są bardzo kruche?

Miłej niedzieli
Asiuniaa 09:33, 31 sty 2016

MirellaB napisał(a)
Dobrze, że już jesteś

I mi się rozchodniki Twoje podobają
Znam je, ale u siebie nie mam z obawy przed szybkim połamaniem przez psy

Czy one są bardzo kruche?

Miłej niedzieli

Mirello rzeczywiście są one dość kruche. Łatwo złamać łodygę u podstawy.Jak Twoje psy baraszkują ostro po ogrodzie to mogłyby je uszkodzić ale może warto spróbować?
Wzajemnie udanej niedzieli
Asiuniaa 17:06, 01 lut 2016

Wiosna tuż tuż więc pora dalej działać. W tym roku pierwsza pod nóż idzie rabata przy malinowym chruśniaku. Jest ona w kształcie odwróconej litery L.Ma ona długość 10,50 m. Oddzielona jest ona siatką drucianą o wysokości 1.6 od sadu. Na jej 5m długości bezpośrednio do niej przylega malinowy chruśniak. Dalej mam drzewa i krzewy owocowe.W odległości 1m od lewek krawędzi ogrodzenia rosnie świerk 10 letni o wysokości 1,7 m no może 2 m. Tylko jego nie chciałabym usuwać z tej rabaty a może powinnam? Reszta iglaków wyrzucona jest. I teraz dumam jak ja zagospodarować - co dać na najwyższe piętro - na ekran ? I co z pozostałymi roślinami. Podrzućcie jakieś pomysły , sugestie/

Na dużym planie na dolnym zdjęciu czerwoną strzałką zaznaczyłam umiejscowienie rabaty w ogrodzie. Zacząć muszę od nadania jej kształtu ...

Asiuniaa 17:17, 01 lut 2016

Rabata widoczna jest na tym zdjęciu w lewym górnym rogu. Dwóch potężnych drzew już nie ma, bo ubiegłoroczne nawałnice je połamały. Jest więc teraz dużo słońca . Strona południowo wschodnia ogrodu.
Asiuniaa 10:55, 02 lut 2016

Udało mi się wstępnie coś zaplanować. Najwyższe piętro to miskant graziella tylko nie wiem czy będzie wystarczający do przysłonienia chruśniaka malinowego. Nie chciałabym jednak dawać tam jednak ściany np z tuj.Przed nimi 2 iglaki lub tuje na pniu i Aurea Nana . Na prawym boku Hortensje Limki a przed nimi rozchodnik różowy. Na lewym boku ściagnięte od ren133 ( mam nadzieję, że się nie obrazi połączenie szałwi z carex AM. Myślę co dalej a Wy co sądzicie o tym?