Z Twojego planu wynika, że o sad nie trzeba się martwić, bo ma nasłonecznienie ze wschodu i południa. Planowana rabata ma światło zachodnie. Dlaczego więc planujesz zasłonę tymczasową?
Po pierwsze to tak naprawdę nie wiem P . Bo obsadziłam jesienią ścianę południową, tą od lasu szmargdami i nie chciałabym być z każdej strony być odcięta od świata? Po drugie tuje czy iglaki zanim urosną też minie parę lat bo finansowo nie stać mnie na duże okazy. Jednak nie upieram się przy tym.
Planuję zmienić też rabatę frontową przy domu gdzie rosną w tej chwili 2 bukszpany. Muszę je uformować na stożki. Nie wiem czy uda mi się to. Planuję dosadzić kulki bukszpanowe i pomiędzy nie stipy. Po prawej stronie wrzuciłam carex ice dance - nie wiem czy to akurat udane. Nie wiem czym wykończyć tą rabatę- coś kwitnącego bym chciała - tylko że tam jest prawie cały dzień cień. Ilości światła minimalne.
Dlaczego te carexy tak z boku? Troche dziwnie to wygląda
Z kwitnącym problem, żeby było ładne cały rok a w zimie po prostu nie znikło z powirzchni. A może kwitnace byliny rozrzuć między kulami i stipą- to akurat sprawdzone na O. zestawienie
Te carexy akurat mam na tej rabacie i tak zostawiłam je nie wiedziec czemu. Masz rację, że głupio to wygląda. Chyba powinnam je zabrać na inną. Chyba wykorzystam pomysł z wrzuceniem kwitnących pomiędzy kulki i stipę . Tylko wtedy dać jeden rodzaj kwitnących ? I jaka bylina sobie najlepiej poradzi z małą ilością słońca? I jeszcze pytanie czy dać to zestawienie na całej rabacie czy jeszcze coś przy krawężniku?