Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Asi ogródek pod świerkami

Asi ogródek pod świerkami

Asiuniaa 11:48, 28 maj 2015

leon60 napisał(a)

teraz widać że to jednak nie ptasie łapki

Obstawiasz Snowline ? Ola podpowiedz mi coś z tą rabatą - jak te trawy uporządkować i żurawki ? Co dokupić? Buksy może na stożki zrobić?
Asiuniaa 11:56, 28 maj 2015

ana_art napisał(a)
a ja bym ciapnełą te bukszpany więcej, co z tego ze będa miały nowe przyrosty jak i tak trzeba będzie je chlastnąć żeby bukszpany uformować Mój M kupił 3 lata temu takie bezkształtne coś, jak je ciachnęłam pierwszy raz w stożek to myślałam że mnie kopnie w zad poszukam gdzieś wieczorkiem tych moich jaj które teraz sa fajnymi stożkami .
Jeśli chcecie tgo bonsaja to ja bym przesadziła trzmieline by nie robić chaosu.

Aneta wrzuć te zdjęcia jak dasz radę - będę chyba bukszpany ciąć w stożek
leon60 12:24, 28 maj 2015

Asiuniaa napisał(a)

Obstawiasz Snowline ? Ola podpowiedz mi coś z tą rabatą - jak te trawy uporządkować i żurawki ? Co dokupić? Buksy może na stożki zrobić?

Nie mam snowline także nie wiem
Bukszpany możesz ciąć w stożek, dorzuć kilka kul i więcej hakone a cyprysa bym stąd eksmitowała
MirellaB 18:00, 28 maj 2015

Asiuniaa napisał(a)
Dostałam na urodziny takie cudo ( w donicy) i mam teraz dylemat gdzie go posadzić? Jedyne miejsce jakie mi przychodzi do głowy to ta rabata - ale nie jestem przekonana . Co o tym sądzicie?

Też mam tak posadzone trzy świerki conica

Zdjęcia o poranku bardzo ładne
MirellaB 18:04, 28 maj 2015

Asiuniaa napisał(a)
Muszę koniecznie uporządkować ta rabatę kochani powinna być reprezentacyjna , bo znajduje się przy wejściu do domu, a mam tam galimatias. Nie wiem jak to się dzieje, że nie potrafię nic sensownego tu wymyśleć. Jest to strona północno - wschodnia - słońca prawie nie ma. Podpowiedzcie cosik ...
Rabata jest w kształcie kwadratu 2,5 X 2,5 m.

Zobacz może coś wybierzesz z tego wątku Danusia radzi o prostokątnej rabacie - zawsze można coś podpatrzeć https://www.ogrodowisko.pl/watek/2827-prostokatna-rabata
Asiuniaa 08:42, 30 maj 2015

MirellaB napisał(a)

Zobacz może coś wybierzesz z tego wątku Danusia radzi o prostokątnej rabacie - zawsze można coś podpatrzeć https://www.ogrodowisko.pl/watek/2827-prostokatna-rabata

Dziękuję Mirello za podsunięcie wątku,poczytałam. Na chwilę obecną nie wiem na co się zdecydować nadal. Zastanawiam się jak uformować te wielkie buksowe jaja na stożki i czy się da. One są w środku rzadkie strasznie a jeden z tyłu ma wielką dziurę , na ostatnim zdjęciu widoczną.

Asiuniaa 08:55, 30 maj 2015

Szperam także na rabacie pod świerkiem i o ile z części z rh i wrzosami jestem zadowolona to środkowa część nie daje mi spokoju. Brakuje mi czegoś co by zachwycało latem. Mam tam poziomki , które zostać muszą no i ten odcinek z Hakone i dereniem Sibirica. Tu myślę, coś bym musiała zmienić. Macie pomysły ? Na tyrawę nie patrzcie proszę pod tymi świerkami nie jesteśmy sobie w stanie poradzić bez nawodnienia a susza u nas okropna, dziś w nocy popadało ale już nie ma śladu po tym deszczu
Filemon24 09:37, 30 maj 2015

Witam
Na moje oko te rabaty są za wąskie przy tych drzewach i wygląda to śrenio.
Z kwitnących latem w cieniu możesz posadzić tawułki, jak masz tam dużo cienia to może warto posadzić hosty.
polinka 10:03, 30 maj 2015

Asia a nie myślałaś o trawach na tej rabacie pod świerkami? Jak dla mnie to brakuje tam jakiegoś wyższego tła. Może miskant Morning Light albo miskant Variegatus? Dodadzą też lekkości tej rabacie i dodatkowo rozświetlą.
Asiuniaa 10:08, 30 maj 2015

polinka napisał(a)
Asia a nie myślałaś o trawach na tej rabacie pod świerkami? Jak dla mnie to brakuje tam jakiegoś wyższego tła. Może miskant Morning Light albo miskant Variegatus? Dodadzą też lekkości tej rabacie i dodatkowo rozświetlą.

Polinko myslałam bardzo podobają mi się trawy. Na części z rododendronami mam z tyłu po prawej miskanta Graziela i 2 zebrinusy po lewej za Rh pierwszym od lewej. Na pozostałej części nie wiem gdzie co i jak? Variegatusa nie mogę dostać u siebie a miały być aby rozjaśnić tło za Rh.