Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Asi ogródek pod świerkami

Asi ogródek pod świerkami

Dominika11 18:23, 23 lut 2016

zakupy super
szpadelek mam podobny
Sylvana 00:39, 24 lut 2016

Asiu pisałaś chyba u mnie że napiszesz mi jakie są Twoje ulubione rośliny...skrobnij proszę jak będziesz miała chwilę
Asiuniaa 09:28, 24 lut 2016

Sylvana napisał(a)
Asiu pisałaś chyba u mnie że napiszesz mi jakie są Twoje ulubione rośliny...skrobnij proszę jak będziesz miała chwilę

Naskrobałam.
Asiuniaa 10:04, 24 lut 2016

Rabata przy sadzie wersja z drzewem
Toszka 10:17, 24 lut 2016

Asiuniaa napisał(a)

czy to ta sama sosna?
Asiuniaa 10:27, 24 lut 2016

Tak Toszko ta sama we wrześniu i teraz.
Toszka 10:57, 24 lut 2016

to już we wrześniu było widać, że ma problem z przewodnictwem i zamiera- powodem był nieproporcjonalnie cienki sztobr (pieniek) do rozbudowanej korony i w związku z tym słaby system korzeniowy nie był w stanie wykarmić sporej korony. Przyłożyło się do tego słoneczne stanowisko (i ubiegłoroczna spiekota) i, co się z tym wiąże zwiększone "parowanie" korony, a system korzeniowy nie był w stanie tyle pobrać i zrekompensować strat.
Na przyszłość moja rada odnosząca się do zakupu "pieńkowych" roślin - szczególną i największą uwagę należy zwrócić na grubość pieńka a nie na wielkość korony. Gruby pieniek to zazwyczaj mocne korzenie. Korona nawet mikra szybko przyrośnie. Cienki, rachityczny pieniek latami będzie przyrastać i niestety na lata wymaga pionizacji/palikowania. Jednakże gruby, stabilny sztobr więcej kosztuje co jest oczywistym bo jest starszy i tym samym wykształcony.

Ta zasada dotyczy także drzew
Asiuniaa 11:18, 24 lut 2016

Toszka napisał(a)
to już we wrześniu było widać, że ma problem z przewodnictwem i zamiera- powodem był nieproporcjonalnie cienki sztobr (pieniek) do rozbudowanej korony i w związku z tym słaby system korzeniowy nie był w stanie wykarmić sporej korony. Przyłożyło się do tego słoneczne stanowisko (i ubiegłoroczna spiekota) i, co się z tym wiąże zwiększone "parowanie" korony, a system korzeniowy nie był w stanie tyle pobrać i zrekompensować strat.
Na przyszłość moja rada odnosząca się do zakupu "pieńkowych" roślin - szczególną i największą uwagę należy zwrócić na grubość pieńka a nie na wielkość korony. Gruby pieniek to zazwyczaj mocne korzenie. Korona nawet mikra szybko przyrośnie. Cienki, rachityczny pieniek latami będzie przyrastać i niestety na lata wymaga pionizacji/palikowania. Jednakże gruby, stabilny sztobr więcej kosztuje co jest oczywistym bo jest starszy i tym samym wykształcony.

Ta zasada dotyczy także drzew

Dziękuję Toszka za tą lekcję . Bardzo cenne nauki. Mam próbować ją uratować czy już jest skazana na porażkę?
MirellaB 11:26, 24 lut 2016

Sylwia projekt Ci robi?
Asiuniaa 11:30, 24 lut 2016

MirellaB napisał(a)
Sylwia projekt Ci robi?

Tak obiecała mi pomóc bo ja tylko do pewnego etapu mam pomysł a potem klapa. Teraz wymyśliłam , że z drzewem byłoby fajnie na rabacie przy sadzie.