Nie wiem czy żurawki są duże pierwszy raz je mam, trzy bordowe, trzy złote i trzy zielone. W doniczce jest po jednej roślince, ale jak mówisz o dzieleniu to pewnie jakieś odnogi puszczą ?
Są 2 sposoby dzielenia rośliny. Można całą wykopać i poodrywać przyrosty. Można też, odcinać nożem przyrosty, wraz z częścią korzeni, nie ruszając głównej rośliny z ziemi. Ważne jest, aby odrywać przyrosty jak najniżej głównego pędu rośliny matecznej, by nowy pęd miał "piętkę".
W zeszłym roku podczas czyszczenia żurawki z suchych liści, pourywałam trochę przyrostów, wsadziłam do doniczek i... wszystkie się przyjęły.
W tym roku podczas przesadzania mojej pierwotnej żurawki podzieliłam ją na 5 sztuk
Dzięki . Ja to jestem zielona jeśli chodzi o takie rozwiązania, wcześniej tyko na marchewkę pietruszkę i seler miałam miejsce, czasem jakiegoś pomidora udało się wyhodować . Jeśli chodzi o ozdobne to zieloniutka jestem.
Fajny ten Twój balkonik, taki wesoły w tym misz-mzszu , a co do mojego ogrodu to jestem mało cierpliwa i bardzo spontaniczna więc i ogród trochę
mało konsekwentny, ale ma odzwierciedlać mnie