Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Typografia ogrodu

Typografia ogrodu

nawigatorka 17:25, 03 cze 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Dziękuję za instrukcję. Twojego sprzedawcy nie ma już na all. Ale znalazłam innego.

Sesleria i szałwia i kulki - lubię.

Dereń Milky Way - zawsze się człowiek dowie czegoś nowego o dobrych odmianach.

A na czym stanęło z gruszą? Coś miałam pokazać? Mam luki pamięciowe.

Co Ci da przycięcie pędów annabelek po kwitnieniu? Co chcesz uzyskać dzięki temu? Przecież na wiosnę i tak je ciachasz.

Sprawdzalam ostatnio i byl.napisze Ci zaraz nazwe na priv.
O annabell pytalam bo one sa takie strasznie wybujLe i zastanawialam siw czy do wiosennego ciecia same mi sie nie połamią.dlatego myslalam czy ich teraz nie podciac.

O gruszy mialas sie upewnic kiedy naciac nad pakiem by wypuscila nowy pęd.
Toszka 18:52, 03 cze 2016

nawigatorka napisał(a)
Opitolulam dzis graby.zywoplot i troche fastigiaty.za rok chyba sprzet wiekszy bedzie juz potrzebny.a to znaczy ze zywoplot sie tuczy i super opuchlaki precz

I rzeczone annabell za 7 zl.skandalicznie za wysokie.ale dosc rozkrzewione i dobrze przekorzenione.nie planowalam ich eiec wersja ekonomiczna byla wskazana juz ja je na wiosne obetne.a moze mozna po tegorocznym kwitnieniu wyjatkowo?kto doradzi???

Mialam miec sadzonki z patykow i mam ale takie mikre ze nie wytrzymalam.te choc dojrze na rabacie

Mam jakies 40 szpakow na trawniku a na jednej swidosliwie potrafi siedziec 10 na raz no coz.zostanie spirytus bez owoców

zdjęcie słabe (bez obrazy) ale odnoszę wrażenie, że były bardzo wcześnie pędzone w szklarni, a potem prawdopodobnie -oceniam po łodygach i kolorze liści- trzymane pod cieniówką. Może azotowane dla bujnego wzrostu? Krótko mówiąc są bardzo podpędzone i wybujałe.
Radzę zmontować podpory, bo może się zdarzyć, że się wyłożą i może się zdarzyć, że liście będą poparzone słońcem, bo ewidentnie liście prawdziwego słońca nie widziały.
W każdym bądź razie w przyszłym roku przytniesz i wrócą do formy
nawigatorka 20:06, 03 cze 2016

Toszka napisał(a)

zdjęcie słabe (bez obrazy) ale odnoszę wrażenie, że były bardzo wcześnie pędzone w szklarni, a potem prawdopodobnie -oceniam po łodygach i kolorze liści- trzymane pod cieniówką. Może azotowane dla bujnego wzrostu? Krótko mówiąc są bardzo podpędzone i wybujałe.
Radzę zmontować podpory, bo może się zdarzyć, że się wyłożą i może się zdarzyć, że liście będą poparzone słońcem, bo ewidentnie liście prawdziwego słońca nie widziały.
W każdym bądź razie w przyszłym roku przytniesz i wrócą do formy
uwierz mi Toszko,ze normalnie bym takich sadzonek nie kupila.ale ze zalezalo mi na dobrze ukorzenionej sadzonce i taniej jedynie to je wzielam.
Dlatego pytałam czy mogę je po kwitniwniu przyciac by same sie nie polamaly.
Szklarni raczej nie przewiduje i innych udogodnien tez bym nie oczekiwala.pochodza z panstwowej szkolki,ktora niestety zapomniala o dbaniu o jakosc.a doniczka byla przykryta i dziwo filcem,ktory trudno juz bylo zerwac z ziemi tak byl wrosniety
Tak czy owak juz sa w ziemi.bede pilnowala im wilgoci.bo ogolnie to zdrowe sa
nawigatorka 20:15, 03 cze 2016

Gnojowka rozlana (300l).doniesienia o zapachu sa znacznie przesadzone

Na przemyslenie zostawiam pytanie corki (akurat dotyczylo ono obornika granulowanego ale pasuje): a roslinkom nie przeszkadza ze to smierdzi?
Kwiatka zostawiam i lece do ogniska
Toszka 20:20, 03 cze 2016

Wiem, że kupiłaś je okazyjnie I słusznie Dlatego napisałam czego można się spodziewać.
Kurdele-bele, przecież nie krytykowałam...
One zdają się kwitnąć lada dzień. Ja bym chyba je ciapnęła już na początku lipca. Nie później niz do połowy. Niech się ukorzenią i zdrewnieją te wyciągnięte łodygi. Filc na wierzchniej warstwie świadczy o wieku rośliny.
Właśnie szklarnie mogły się ostać w tych starych państwowych szkółkach. Dyrekcja zapewne do bani i nie zaprasza uczniów na praktyki... Chociaż patrząc na Legutko, który segregację nasion scedował na uczniów w szkole to...

Powiem ci tylko jedno - wszystkie moje kupione takie "zdechlaki-pokraki" potem rosną najlepiej i najlepiej kwitną
nawigatorka 20:29, 03 cze 2016

Toszka napisał(a)
Wiem, że kupiłaś je okazyjnie I słusznie Dlatego napisałam czego można się spodziewać.
Kurdele-bele, przecież nie krytykowałam...
One zdają się kwitnąć lada dzień. Ja bym chyba je ciapnęła już na początku lipca. Nie później niz do połowy. Niech się ukorzenią i zdrewnieją te wyciągnięte łodygi. Filc na wierzchniej warstwie świadczy o wieku rośliny.
Właśnie szklarnie mogły się ostać w tych starych państwowych szkółkach. Dyrekcja zapewne do bani i nie zaprasza uczniów na praktyki... Chociaż patrząc na Legutko, który segregację nasion scedował na uczniów w szkole to...

Powiem ci tylko jedno - wszystkie moje kupione takie "zdechlaki-pokraki" potem rosną najlepiej i najlepiej kwitną
haha werbena nie jest werbena

toszko ale ja krytyki nie widzialam a jedynie sluszna ocene.
Sama bym sie za takie sadzonki w szkolce wstydzila.nawet sie trgowalam bo nawet niepodlane byly.ale za 7 zl do patykow stracilam cierpliwosc.
Oby rosly bo musza zacienic mi diza rabate bym z chwastami nie przegrala.
Bede obserwowac.jak sie da obetne w lipcu.a myslisz ze moze im to w zimowaniu zaszkodzic?
Toszka 20:59, 03 cze 2016

nic im w zimowaniu nie zaszkodzi - znajoma ma ogród z kolekcją hortensji m.in. Typowy ogród zbieracza, tyle, że duży. Nie mieszkają tam i w związku z tym wszystkie hortki tnie późną jesienią. Nigdy to im nie zaszkodziło.
Ja bardziej zastanawiam się, czy jak polecam ci je ciachnąć z początkiem lipca to one nie wezmą się za nowy przyrost...hm, w tej kwestii nigdy nie testowałam hortek. Jednakże... wspominając lipcową niedolę mojego ogrodu pod opieką eMa, kiedy to z hortek i żurawiny zrobił sekulenty, a potem hortki zaczęły mi ponownie kwitnąć na przełomie września i października to czemu na twoich nie zrobić tego wcześniej... na pewno im to nie zaszkodzi - system korzeniowy nie będzie przecież naruszony
nawigatorka 21:21, 03 cze 2016

Toszka napisał(a)
nic im w zimowaniu nie zaszkodzi - znajoma ma ogród z kolekcją hortensji m.in. Typowy ogród zbieracza, tyle, że duży. Nie mieszkają tam i w związku z tym wszystkie hortki tnie późną jesienią. Nigdy to im nie zaszkodziło.
Ja bardziej zastanawiam się, czy jak polecam ci je ciachnąć z początkiem lipca to one nie wezmą się za nowy przyrost...hm, w tej kwestii nigdy nie testowałam hortek. Jednakże... wspominając lipcową niedolę mojego ogrodu pod opieką eMa, kiedy to z hortek i żurawiny zrobił sekulenty, a potem hortki zaczęły mi ponownie kwitnąć na przełomie września i października to czemu na twoich nie zrobić tego wcześniej... na pewno im to nie zaszkodzi - system korzeniowy nie będzie przecież naruszony

Sukulenty u mnie M od spraw wodnych glownie zobacze jak beda sie trzymac.jesli beda sztywne i susza nie bedzie powodowala ze więdna tylko beda "twarde" to dam im spokoj.a jelsi nie to podetne.dzieki za rady milego wieczoru
nawigatorka 21:22, 03 cze 2016

Ogrodnik po pracy
siakowa 21:24, 03 cze 2016

Oo glaz narzutowy