Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Typografia ogrodu

Typografia ogrodu

Ensata 12:00, 23 lip 2015

nawigatorka napisał(a)

To chyba już masz wyjaśnione. A swoją drogą szybko ta Twoja- tak jak jeden mój gracek juz kwitnący
Pokaż Gracka i gdzie kupowałaś, jak kupowałaś?
nawigatorka 12:01, 23 lip 2015

siakowa napisał(a)
a prosa tez juz mają kwitnąć? bo moje zaczynają

Nie mam nie znam się
nawigatorka 12:03, 23 lip 2015

Ensata napisał(a)

Ja u pana trawki.zeszłoroczne nie kwitną.a wiosenna mała.sadzonka jeden ktoś-co tu fotografować.ale później postaram się pstryknac.
Juzia 12:03, 23 lip 2015

nawigatorka napisał(a)

Ok rozumiem. A swoją drogą tatuaże i kokardą-kiekawy zestaw

Hahaha
Kuba 12:04, 23 lip 2015

nawigatorka napisał(a)
poprawka moja bezodmianową rozplenicabjuz kwitnie

pokaż
Toszka 12:19, 23 lip 2015

Ice Dancer jak się rozrośnie to rozpanoszy się, będzie dotykać buksy i te zaczną grzyba łapać. Buksy muszą mieć przewiew by zdrowo rosły. Inna sprawa, że z nawadnianiem nie masz co liczyć na piękne ID na wiosnę. Podgniją. Najlepiej wyglądają jak mają sucho. Te dziady głęboko się korzenią i świetnie zimują w suchej donicy. Mam to od kilku lat przetestowane i trzebię bestię
Frosty też muszą mieć zimą i na wiosnę sucho. Donica jest idealna. Wtedy zimują bez uszczerbku na urodzie. U mnie Frosty i Bronze Form najlepiej rosną na podwyższeniu (a sieją się na dole)
Nie wiem co masz na górze. Kompozycja musi być spójna.
Jeśli chcesz jakieś carexy to chyba The Beatles będą najniższe.
Przy buksach skup się na tym by ich sąsiedztwo nie pokładało się na nie. To determinuje wybór roślin.
Możesz buksy śmiało przesadzić, a jeszcze jak im do dołka sypniesz obornika np. granulowanego to tylko będzie in plus. Ale teraz, w sierpniu już nie.
siakowa 12:28, 23 lip 2015

jak ja uwielbiam rady Toszki
nawigatorka 12:34, 23 lip 2015

Toszka napisał(a)
Ice Dancer jak się rozrośnie to rozpanoszy się, będzie dotykać buksy i te zaczną grzyba łapać. Buksy muszą mieć przewiew by zdrowo rosły. Inna sprawa, że z nawadnianiem nie masz co liczyć na piękne ID na wiosnę. Podgniją. Najlepiej wyglądają jak mają sucho. Te dziady głęboko się korzenią i świetnie zimują w suchej donicy. Mam to od kilku lat przetestowane i trzebię bestię
Frosty też muszą mieć zimą i na wiosnę sucho. Donica jest idealna. Wtedy zimują bez uszczerbku na urodzie. U mnie Frosty i Bronze Form najlepiej rosną na podwyższeniu (a sieją się na dole)
Nie wiem co masz na górze. Kompozycja musi być spójna.
Jeśli chcesz jakieś carexy to chyba The Beatles będą najniższe.
Przy buksach skup się na tym by ich sąsiedztwo nie pokładało się na nie. To determinuje wybór roślin.
Możesz buksy śmiało przesadzić, a jeszcze jak im do dołka sypniesz obornika np. granulowanego to tylko będzie in plus. Ale teraz, w sierpniu już nie.

Wiesz tylki Id miałyby tam swobodę na rozpanoszenie się bo "donica" by je ograniczyła a w bliskim sąsiedztwie buksów bym je wykopywała na sadzonki. Mam w kilku miejscach ID i nie zauwazyłam by tam gdzie sucho (czyli u mnie np w podjeżdzie) były ładniejsze wiosną. Nawadnanie chodzi u mnie awaryjnie jak susza jest - w tym roku może z 5 razy.

FC za to mam na skarpie więc za mokro tez nie mają i wiosna takie sobie są.

Ogólnie w sąsiedztwie mam duzo ID a po przeciwnej stronie trawnika na rabacie mam maleńkie Beatelsy (tylko one zimą brzydkie). U góry jest kamienna opaska.

A co myslisz o jarzmiankach?

Niestety po dzisiejszej nocy nie wiem czy ta rabata nie bedzie do czasowej rozbiórki bo ziemia tak nasiąkła, że betonowe murki się pochyliły... Ale najpierw musze pokazać to M....
nawigatorka 12:35, 23 lip 2015

Ensata napisał(a)

proszę bardzo- ma 5 liści i jeden kłos

nawigatorka 12:36, 23 lip 2015

Kuba napisał(a)

pokaż

Proszę taka jestem dziś miła