Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Typografia ogrodu

Typografia ogrodu

nawigatorka 23:27, 16 lip 2018

mirela napisał(a)
Przepięknie u Ciebie.
Wpadłam, bo polecali mi Twój ogród jako przykład .
Chodzi w szczególności o rabaty żwirowe.
Powiedz mi proszę - czy one są bez szmat ? Co dawałaś bezpośrednio pod kamienie ?
Jaki żwir/kamienie masz ? Mogłabyś mi strzelić z bliska fotkę ?
W sobotę byłam na składzie, podobają mi sie tylko szare. Więc w grę wchodzi albo grys granitowy (ale drogi jest, ja potrzebuje na ok 30m2).
Są ładne żwiry szare, ale z domieszką brązowych kamieni. Zastanawiałam się jak one by wyglądały na takiej dużej powierzchni.
Piękne sa tez takie bardzo ciemne, szare (niemal czarne) - i tutaj moje pytanie czy one nie będa problematyczne w użytkowaniu ?
To rabata z kocimiętką, szałwią, lawendą ....

Witaj mam sporo kamieni już nie pamietam ile wywrotek tego było ale sporo bo iwarstwę mamy sporą. Szmatę mam pod kamieniami ale tylko tam gdzie nie ma roślin czyli na ścierkach. Wokół lawendy np kamienie są na samej ziemi. Ważne by ja najpierw dobrze odchwaścić. Problematyczność w ciemnych kamieniach nie widze. Powiem nawet ze uwazam se za dużo lepsze od jasnych. Nasze kupione były bez nazwy, przypadkowo ale to chyba bazalt. Takie ciemno szare. Kulka fotek temu było je widać wokół ciurkadelka
nawigatorka 23:28, 16 lip 2018

lindsay80 napisał(a)

niezłe koktrasty. W Twoich górach też fajne widoki.
nasze góry jak to brzmi
nawigatorka 23:28, 16 lip 2018

Makao_J napisał(a)

Oj chyba bałabym się z Tobą usiąść do kielicha. Mogłabym polegnąć na polu bitwy.
haha możemy spróbować
nawigatorka 23:31, 16 lip 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Dziękuję za zdjęcia roślinności z Chorwacji (agapanty!) i te łąki z ulami. W Dolomity wybieram się zimą na biegówki.

I marzą mi się łąki Kaukazu. Trzeba zmienić kierunek podróży ogrodowych.

A Stołowe proste jak stół - piękne widoki.
juz Ci zimowych widoków zazdeoszcze choc przyznam ze my teraz zakochani w górach które dla Ciebie są codziennością mielismy okazje ostatnio spędzić tam znów teoche czasu i ciagle mamy wrazenie ze coraz więcej jest punktów na naszej liscie do zobaczenia fajnie
nawigatorka 23:31, 16 lip 2018

Hmmmm- inne fotki tez niby zrobiłam ale to jakieś wymowne najbardziej
mirela 07:24, 17 lip 2018

nawigatorka napisał(a)

Witaj mam sporo kamieni już nie pamietam ile wywrotek tego było ale sporo bo iwarstwę mamy sporą. Szmatę mam pod kamieniami ale tylko tam gdzie nie ma roślin czyli na ścierkach. Wokół lawendy np kamienie są na samej ziemi. Ważne by ja najpierw dobrze odchwaścić. Problematyczność w ciemnych kamieniach nie widze. Powiem nawet ze uwazam se za dużo lepsze od jasnych. Nasze kupione były bez nazwy, przypadkowo ale to chyba bazalt. Takie ciemno szare. Kulka fotek temu było je widać wokół ciurkadelka

Dziekuję bardzo
A duża rabata, 30m2 w takim ciemnoszarym kamieniu myślisz, ze nie bedzie za smutna, nie będzie cielną plamą w ogrodzie ?
Nie ważna jakie ilości kupowałaś, mnie bardziej kolorystyka interesuje .
Kasiolaaa 07:51, 17 lip 2018

swietna teawka super ze robilas nalewko z wisni ja swego czasu z aronii i z liscmi wisni robilam pychotka w tym roku swojskie winko z czeresni i czerwonej porzeczki
leon60 08:58, 17 lip 2018

Idzie jesien u mnie hakone zaczyna kwitnąć..
nawigatorka 13:35, 17 lip 2018

mirela napisał(a)

Dziekuję bardzo
A duża rabata, 30m2 w takim ciemnoszarym kamieniu myślisz, ze nie bedzie za smutna, nie będzie cielną plamą w ogrodzie ?
Nie ważna jakie ilości kupowałaś, mnie bardziej kolorystyka interesuje .

Tu masz choćby powierzchnie większa od 30 m2 i to bez nasadzeń (i w trakcie deszczu wiec ciemniejsze niż na sucho)a to jedynie jeden z mniejszych fragmentów. Wszystko zależy jak bardzo kamienie zarobisz w zieleni. Trzeba tylko poczekac a z rośliny podrosną. Kolor ciemny to kolor ziemi zatem mniej rzuca się w oczy nią zaraza po oczach biała Marianna
Ciemne kamienie tworzą super tło wg mnie

nawigatorka 13:35, 17 lip 2018

Kasiolaaa napisał(a)
swietna teawka super ze robilas nalewko z wisni ja swego czasu z aronii i z liscmi wisni robilam pychotka w tym roku swojskie winko z czeresni i czerwonej porzeczki
aronie wlasnie muszę upolować. Wiem gdzie w okolicy podobnie rosnie tylko nie wiem czy ja roazpoznan