Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu » Edycja postu

Wszystkiego po trochu

Kasya 07:12, 11 maj 2025

I ja juz posadzilam 4 najwieksze pomidory do foliaka
Co bedzie to bedzie
Inne wysadze dzisiaj
Nad papryka dumam bo trzymam w foliaku ale ma isc do gruntu…
mirkaka 07:50, 11 maj 2025

Joku napisał(a)
No i jak taką gwiazdę wywalić? Przecież ona taka smukła, wszędzie się zmieści .

Jak jest w takim rozkwicie to zostaje, jak przekwita to wiadomo, myśli są różne
mirkaka 07:51, 11 maj 2025

Makao napisał(a)
O raju, ten Twój powojnik coraz większy. Obłędny jest. Zresztą te azalie giganty też

No, rosną i starzeją się wraz z właścicielką
mirkaka 07:54, 11 maj 2025

Ulina napisał(a)

Fajnie, że wpadłaś się przypomnieć cudownie wtopiony w ogród Twój warzywnik. Ogród idealnie perfekcyjny nawet w małym remoncie

Przy okazji przypomniałam sobie Twoje azalie, moim muszę zostawić przestrzeń do rozrostu. Myślę czym je podsadzić tymczasowo, bo potem one przejmą teren.

Magnolia mocno żółta, piękna poza tym rarytaski pokazujesz

Perfekcyjne tylko niektóre jego części, nie da wszędzie mieć porządku

Ja azalie podsadzałam wrzosami, też kwasolubne, w tym roku jednak po ich dość silnym przycięciu zrudziały, wyglądały tragicznie więc postanowiłam wywalić, w ich miejsce rozsadziłam Azurikę, jak się rozrosną sadzonki będzie w nóżkach fioletowy kolorek
mirkaka 07:55, 11 maj 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)
Powojnik i azalie obłędne w tym kwieciu

mirkaka 08:03, 11 maj 2025

basia3012 napisał(a)

Mirka, jakie cudne azalie. Bo to chyba azalie? Jak zagęszczasz je? Same tak rosną czy pomagasz im jakoś? Pamiętasz nazwy odmian?
Mayleen przepiękny. Potwór ale piękny potwór.
A jak rodki? Zaczynają już?
Ogólnie to masz taki elegancki porządeczek. Wszystko przycięte, kanciki itp.
Piwniczka super. Do czego będzie służyła? Do przechowywania owoców i warzyw?
U nas zimnica, zimny wiatr. Nawet przyrosty bukszpanów przymarzły. Pierwszy raz coś takiego widzę. Oczywiście kwiaty azalii wielkokwiatowych, pędy hortensji Limelight i jeszcze niektóre roślinki też. U męża w foliaku wszystkie pomidory padły. Szkoda.

Tak Basiu, to azalie zaczynają, żółta wielka to Pontyjska, pomarańczowa cały czas myślałam że to NN, albo ją samam diagnozowałam na Christopher Wren, ale ostatnio znalazłam zawieszkę, właśnie chyba tej pomarańczowej, i tam widniała nazwa Glowing Embers
Rodki zaczynają, pierwszy ten maślany Graf Lennart już kwitnie i zaczyna kończyć ,
drugi majtkowy róż, piękny kolor ale mi nie pasuje do reszty to Sammetglut, reszta jeszcze ma pąki zamknięte.
Piwniczka do przechowywania zimą ekologicznych buraków, ziemniaków i marchewki
Oj, to bardzo mi przykro, czekałaś na azalie a one przemarzły i pomidorki
Będziecie teraz kupować nowe sadzonki?
mirkaka 08:11, 11 maj 2025

Magara napisał(a)
Mirka - pytałaś u mnie czy sadzić pomidory do foliaka. Piszę u Ciebie, żeby nie uciekło.
Odpowiedź jest - nie wiem Wiesz jaką masz temperaturę w foliaku w nocy?
U Ciebie zaciszniej i cieplej niż u mnie, ale chyba warto sprawdzić.
Ze mnie to kozia trąba a nie ogrodnik, ale jakieś doświadczenie z pomidorami już mam. Temperatura poniżej 8 stopni (ja zakładam, że 10) hamuje rozwój sadzonki- to wiedza nabyta.
Ciężko radzić.
Mi Małżonek kupił termometr na chińskim portalu. Działa na wi-fi. Korzystałam z niego w foliaku, żeby sprawdzić w aplikacji jaka była temperatura w nocy. Jak stanie szklarnia to też zamierzam kilka dni obserwować spadki ciepła. Jak uznam, że ziemia nagrzana i temperatura w nocy też dobra, wtedy wjadę z sadzonkami Wcześniej nie - za dużo się z nimi namordowałam i nalatałam, żeby teraz zmarnować Pocieszające jest to, że za rok będzie łatwiej, bo buda już będzie na miejscu

Ha ha , no ja też nie wiem, a właściwie chyba jednak podjęłam decyzję, teraz w ciągu dnia jak słońce nagrzeje folię, będę je tam wynosić i hartować, a sadzić raczej dopiero za tydzień. Szkoda mi ich bo już wszystkie kwitną i niektóre mają owocki, a i tak będę tam jeszcze dogrzewać kaloryferem olejowym, kupiłam termostat, ale nie na wifi, mimo to nastawię temp min 13 max chyba 16-18 . Zimny mamy ten maj, sprawdzam prognozy i czerwiec też nie najlepszy, ciągle dość zimno, dla pomidorów i papryk w gruncie dość zimno będzie.

Ja już obserwuję spadki tem, niestety foliak nic nie daje bez ogrzewania, rano temp w nim jest prawie taka jak na zewnątrz, myślę żeby w tym tyg zacząć grzać, żeby ziemia się trochę ogrzała, a przede wszystkim żeby w nocy się nie wychładzała.
A masz w swojej "budzie" jakieś ogrzewanie ?
mirkaka 08:14, 11 maj 2025

Kasya napisał(a)
I ja juz posadzilam 4 najwieksze pomidory do foliaka
Co bedzie to bedzie
Inne wysadze dzisiaj
Nad papryka dumam bo trzymam w foliaku ale ma isc do gruntu…

Kasiu, no ja chyba jeszcze poczekam tydzień, moje już kwitną, mają owoce, szkoda żeby się to wszystko zmarnowało. Z paprykami i pomidorami do gruntu też mam zagwozdkę, bo niestety ciągle dla nich za zimno, żeby sadzić a szczególnie noce u nas są bardzo zimne, 2-4 st
Kasya 08:19, 11 maj 2025

mirkaka napisał(a)

Kasiu, no ja chyba jeszcze poczekam tydzień, moje już kwitną, mają owoce, szkoda żeby się to wszystko zmarnowało. Z paprykami i pomidorami do gruntu też mam zagwozdkę, bo niestety ciągle dla nich za zimno, żeby sadzić a szczególnie noce u nas są bardzo zimne, 2-4 st

Wlasnie mi sie przypomniało ze na skrzyni gdzie chce wysadzic papryke mam stelaż do agro wiec wysadze i przykryje
vita 08:21, 11 maj 2025

Dobry pomysł z kaloryferem olejowym Też czekam na cieplejsze dni z wysadzeniem pomidorów. W aurze nie zapowiada się optymistycznie, może więc też kaloryfer?
Mayleen kradnie serce każdemu