I ja juz posadzilam 4 najwieksze pomidory do foliaka
Co bedzie to bedzie
Inne wysadze dzisiaj
Nad papryka dumam bo trzymam w foliaku ale ma isc do gruntu…
Perfekcyjne tylko niektóre jego części, nie da wszędzie mieć porządku
Ja azalie podsadzałam wrzosami, też kwasolubne, w tym roku jednak po ich dość silnym przycięciu zrudziały, wyglądały tragicznie więc postanowiłam wywalić, w ich miejsce rozsadziłam Azurikę, jak się rozrosną sadzonki będzie w nóżkach fioletowy kolorek
Tak Basiu, to azalie zaczynają, żółta wielka to Pontyjska, pomarańczowa cały czas myślałam że to NN, albo ją samam diagnozowałam na Christopher Wren, ale ostatnio znalazłam zawieszkę, właśnie chyba tej pomarańczowej, i tam widniała nazwa Glowing Embers
Rodki zaczynają, pierwszy ten maślany Graf Lennart już kwitnie i zaczyna kończyć ,
drugi majtkowy róż, piękny kolor ale mi nie pasuje do reszty to Sammetglut, reszta jeszcze ma pąki zamknięte.
Piwniczka do przechowywania zimą ekologicznych buraków, ziemniaków i marchewki
Oj, to bardzo mi przykro, czekałaś na azalie a one przemarzły i pomidorki
Będziecie teraz kupować nowe sadzonki?
Ha ha , no ja też nie wiem, a właściwie chyba jednak podjęłam decyzję, teraz w ciągu dnia jak słońce nagrzeje folię, będę je tam wynosić i hartować, a sadzić raczej dopiero za tydzień. Szkoda mi ich bo już wszystkie kwitną i niektóre mają owocki, a i tak będę tam jeszcze dogrzewać kaloryferem olejowym, kupiłam termostat, ale nie na wifi, mimo to nastawię temp min 13 max chyba 16-18 . Zimny mamy ten maj, sprawdzam prognozy i czerwiec też nie najlepszy, ciągle dość zimno, dla pomidorów i papryk w gruncie dość zimno będzie.
Ja już obserwuję spadki tem, niestety foliak nic nie daje bez ogrzewania, rano temp w nim jest prawie taka jak na zewnątrz, myślę żeby w tym tyg zacząć grzać, żeby ziemia się trochę ogrzała, a przede wszystkim żeby w nocy się nie wychładzała.
A masz w swojej "budzie" jakieś ogrzewanie ?
Kasiu, no ja chyba jeszcze poczekam tydzień, moje już kwitną, mają owoce, szkoda żeby się to wszystko zmarnowało. Z paprykami i pomidorami do gruntu też mam zagwozdkę, bo niestety ciągle dla nich za zimno, żeby sadzić a szczególnie noce u nas są bardzo zimne, 2-4 st
Dobry pomysł z kaloryferem olejowym Też czekam na cieplejsze dni z wysadzeniem pomidorów. W aurze nie zapowiada się optymistycznie, może więc też kaloryfer?
Mayleen kradnie serce każdemu