Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu » Edycja postu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 18:21, 01 lut 2026

ajka napisał(a)
Też byliśmy na Cyprze w styczniu Ale zimowe zdjęcia z nad morza robią większe wrażenie

zgadzam się, na żywo jeszcze większe, słońce, cała plaża błyszcząca od lodu, koryto potoku Jelitkowskiego, i falująca kasza lodowa, uwielbiam takie widoki
Joku 19:50, 01 lut 2026

Co tam wyszabrowałaś ? Wygląda mi na liriope ale mogę się mylić. Piękna wyprawa.
Alija 19:57, 01 lut 2026

Wspaniała wyprawa, piękne widoki, cudne kwiaty. Termin udał Ci się wyśmienicie, ominęłaś trochę mrozów.
mirkaka 08:31, 02 lut 2026

Joku napisał(a)
Co tam wyszabrowałaś ? Wygląda mi na liriope ale mogę się mylić. Piękna wyprawa.

wyszabrowałam dwie roślinki, pierwsza ta co kwitła , maleńkie kwiatki, listki do 10 cm długie. szukam w necie i nic mi nie pasuje, może to być jakiś szafirek, bo listki ma cieniutkie, ale kwiaty mi nie pasują, może to być jakiś hiacyncik, ale ten ma listki szersze, więc nie wiem, mam kilka tych cebulek, wsadzone do doniczki, rosną, ale już nie mają kwiatów,
druga roślinka to cebula morska/ Urginia morska (Urginea maritima), kwitnie podobnie do pustynników, ale ma białe kwiaty na wysokim kłosie i w wyglądzie skromniejsze, nie mogłam się jednak powstrzymać żeby nie wykopać dwóch cebul. One tam rosną na wszędzie, takie ich chwasty

Jola, doczytałam że liriope ma korzenie bulwiaste, a ta roślinka ma cebulki, więc to nie to
mirkaka 08:35, 02 lut 2026

Alija napisał(a)
Wspaniała wyprawa, piękne widoki, cudne kwiaty. Termin udał Ci się wyśmienicie, ominęłaś trochę mrozów.

Wyprawa była w grudniu, więc raczej ominęłam trochę ciężkich i ciemnych dni Zamienionych na lato
Teraz to już odliczam dni do pierwszych wysiewów, kupiłam już nasionka papryki, od niej zaczynam. Sałatę, szpinak, marchewkę i pietruszkę wysiałam w grudniu, cebulkę i czosnek sadziłam w jesienią. Zobaczę czy to się sprawdzi?
mirkaka 08:42, 02 lut 2026

Jola, znalazłam, tu jest link https://www.maltawildplants.com/ASPG/Muscari_parviflorum.php

to jesienny hiacynt winogronowy
Wafel 09:27, 02 lut 2026

Ciekawe, że mogłaś je przetransportować do Polski, często widzę na lotniskach taki znak z przekreśloną rośliną. Ładna roślinka
Joku 11:08, 02 lut 2026

O wysiewach jeszcze nie myślę ale o przesadzaniu roślin doniczkowych tak. Dzisiaj przy podlewaniu zauważyłam że ruszył z nowymi pędami zamiokulkas.
A jak popatrzyłam na zdjęcie kwiatostanu twojej zdobyczy to skojarzył mi się z cebulicą (?) która dała nam Vita.
Asia, podejrzewam że nikt do bagażu nie zaglądał.
mirkaka 11:16, 02 lut 2026

Wafel napisał(a)
Ciekawe, że mogłaś je przetransportować do Polski, często widzę na lotniskach taki znak z przekreśloną rośliną. Ładna roślinka

No
mirkaka 11:18, 02 lut 2026

Joku napisał(a)
O wysiewach jeszcze nie myślę ale o przesadzaniu roślin doniczkowych tak. Dzisiaj przy podlewaniu zauważyłam że ruszył z nowymi pędami zamiokulkas.
A jak popatrzyłam na zdjęcie kwiatostanu twojej zdobyczy to skojarzył mi się z cebulicą (?) która dała nam Vita.
Asia, podejrzewam że nikt do bagażu nie zaglądał.

Podobne
Ja myślę o przesadzeniu jednego storczyka, inne doniczkowe też już powinnam zacząć