Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu » Edycja postu

Wszystkiego po trochu

Gruszka_na_w... 21:34, 07 lut 2026

Możliwości uprawy papryk w ogrodzie zazdroszczę. Z powodu braku szklarni nie wysiewam w ogóle słodkich odmian. Kiedyś próbowałam, ale owoce były nieco większe od rozmiarów orzecha włoskiego. Uprawa nie miała sensu. Na lokalnym ryneczku kupuję jedną sadzonkę ostrej papryki i ona się udaje. Dodaję skraweczki do słoików z kiszonymi ogórkami. Ogórki są jędrne, a ogórkowa kiszona woda ma taką delikatną ostrą nutkę.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mirkaka 09:45, 09 lut 2026

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Możliwości uprawy papryk w ogrodzie zazdroszczę. Z powodu braku szklarni nie wysiewam w ogóle słodkich odmian. Kiedyś próbowałam, ale owoce były nieco większe od rozmiarów orzecha włoskiego. Uprawa nie miała sensu. Na lokalnym ryneczku kupuję jedną sadzonkę ostrej papryki i ona się udaje. Dodaję skraweczki do słoików z kiszonymi ogórkami. Ogórki są jędrne, a ogórkowa kiszona woda ma taką delikatną ostrą nutkę.

Haniu, ja też nie posiadam szklarni, tylko maleńką folię 2x3 dla pomidorów, papryki hoduję na południowej rabacie pod murem, bywa tam nawet 40 st gorąca, wtedy muszę cieniować. Miałam tę z biedry, długą wąską i słodką, bardzo plenna była. W tym sezonie mam inne, zobaczymy jak będzie?
Ciekawe że dodajesz do ogórków

Mnie w tym roku ogórki się nie udały, po otwarciu gazują, dlaczego?? Czy za mocno je zakręciłam od razu?
mirkaka 09:47, 09 lut 2026

Monika83 napisał(a)
Mirka no to cudeńko posiadasz

Cudeńko, ale to tak maleńka roślinka, tylko do podziwiania z bliska haha i w donicy ale ja lubię się bawić w takie ciekawostki, cieszy mnie to
TAR 10:57, 09 lut 2026

mirkaka napisał(a)

Mnie w tym roku ogórki się nie udały, po otwarciu gazują, dlaczego?? Czy za mocno je zakręciłam od razu?

Moze za krotko byly pasteryzowane? Albo w zbyt niskiej temperaturze? Mnie nigdy sie nie udaja jak robie to w piekarniku.

Ale jesli kiszone gazuja to chyba naturalne o ile nie smierdza.
Gruszka_na_w... 16:58, 09 lut 2026

mirkaka napisał(a)

U mnie po otwarciu słoika też woda lekko musuje, ale w niczym to nie przeszkadza. Ogórki są jędrne, a ogórkowa woda przepyszna w smaku. To musowanie uznaję za zaletę.
Mam na myśli ogórki kiszone. Za marynowanymi nie przepadam.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
daszum 20:26, 10 lut 2026

Spaceru nad polskim morzem zazdroszczę
mirkaka 09:32, 11 lut 2026

TAR napisał(a)

Moze za krotko byly pasteryzowane? Albo w zbyt niskiej temperaturze? Mnie nigdy sie nie udaja jak robie to w piekarniku.

Ale jesli kiszone gazuja to chyba naturalne o ile nie smierdza.

Słoiki były pasteryzowane piekarniku, kiszone nigdy tak silnie nie gazowały, poza tym są miękkawe, nie jędrne, coś wyraźnie poszło nie tak
mirkaka 09:34, 11 lut 2026

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

U mnie po otwarciu słoika też woda lekko musuje, ale w niczym to nie przeszkadza. Ogórki są jędrne, a ogórkowa woda przepyszna w smaku. To musowanie uznaję za zaletę.
Mam na myśli ogórki kiszone. Za marynowanymi nie przepadam.

Haniu, za mocno gazują, i nie są jędrne, coś się nie udało, podejrzewam że mogła być pomyłka z ilością soli, bo są jakieś słabo słone,
Mówię o kiszonych, innych nie robię i nie jadam
mirkaka 09:39, 11 lut 2026

daszum napisał(a)
Spaceru nad polskim morzem zazdroszczę

Prawda, muszę przyznać że mam ogromne przeżycia gdy w taką nietypową pogodę wybierzemy się tam na spacer, choć jak pytam mojego M czy też się tak zachwyca takimi widokami, to odpowiada że nie. Różna jest wrażliwość na tzw. okoliczności przyrody
GorAna 19:33, 11 lut 2026

Czytam o wyprawie w ciepłe kraje i o planach wysiewowych
Ja jeszcze nic z nasion nie kupiłam ☺️
Chyba już czas najwyższy,bo słonko coraz wyżej ☺️